HET EETPATROON VAN DE LANGST LEVENDE MENSEN OP AARDE

Wellicht heb je wel een idee over wat gezond eten is… Maar nóg interessanter is het om te kijken naar het eetpatroon van de langst levende mensen op aarde. Zij zijn natuurlijk het levende bewijs! Zo eten de langst levende mensen op aarde… 

De Blue Zones zijn 5 plekken verspreid over de wereld waar de mensen veel langer en gezonder leven dan elders. Een paar weken geleden deelde ik ook al hoe de mensen uit de Blue Zones leven. Daar vertelde ik ook dat zij onder andere veel natuurlijke beweging, weinig stress, een doel in hun leven en een rijk sociaal leven hebben. Ook vertelde ik je toen al dat ze veel plantaardig eten en dat blijkt ook uit deze lijst met punten die het eetpatroon uit de Blue Zones samenvat.

Wat moet ik eten om lang en gezond te leven?

Dus wat moet ik eten om lang en gezond te leven? Dan Buettner onderzocht het eetpatroon in de Blue Zones en maakte 10 simpele richtlijnen om te laten zien hoe de langst levende mensen ter wereld eten. Pas een aantal (of allemaal) van de principes toe en je bent waarschijnlijk heel goed op weg!

Wat je hieronder kunt lezen zijn de richtlijnen opgesteld door Dan Buettner gebaseerd op zijn onderzoek. In grove lijnen ben ik het helemaal eens met zijn advies. Echter, staan er hier en daar wat “maximaal”, “eet zoveel gram” of “eet geen” termen in, iets wat je natuurlijk niet precies zo hoeft op te volgen. Toch ben ik van mening dat als je deze richtlijnen grofweg opvolgt je een heel mooi, gezond en volwaardig voedingspatroon hebt!

HET EETPATROON VAN DE LANGST LEVENDE MENSEN OP AARDE

Zo eten de langst levende mensen op aarde

1. 95/5 regel: Overwegend Plantaardig

Eet plantaardig. Ongeveer 95% van je voeding zou moeten bestaan uit fruit, groenten, granen, bonen en noten. Gebruik olijfolie om in te bakken en smaak aan je salades te geven.

2. Beperk het eten van vlees

Denk aan vlees als iets wat je eet als traktatie. Eet maximaal 1 à 2 keer per week vlees en laat de portie niet groter zijn dan een stapel kaarten. Vermijd al het bewerkte vlees zoals worstjes, spek, salami, etc.

3. Vis is prima

Eet vis tot maximaal 3 keer per week. Eet wilde zalm of kleine vissen zoals sardientjes, forel, kabeljauw en ansjovis. Een portie is ongeveer de grootte van je handpalm.

courgetti met zalm en aplro roomsaus

4. Verminder melkproducten

Vermijd melkproducten waar mogelijk. Als je dan echt kaas wilt eten, probeer er kleine porties ter grootte van ijsblokjes van te maken. Schapen en geitenkaas is dan het beste. Als je eieren eet, eet er dan maximaal 3 per week.

5. Dagelijkse portie bonen

Eet dagelijks ongeveer 1 kopje bonen verspreid over je ontbijt, lunch en diner. Alle bonen tellen hier, inclusief tofu. Ze bevatten hoge kwaliteit eiwitten en vezels. Als je bonen uit blik gebruikt, vermijd dan zo veel mogelijk toegevoegde zout, suiker en chemische stoffen.

Dagelijkse portie bonen

6. Beperk je suiker inname

Eet maximaal 28 gram (7 theelepels) toegevoegde suiker per dag. Eet koekjes, cake en snoepjes alleen op speciale gelegenheden. Lees etiketten en vermijd zo veel mogelijk alle voeding waar meer dan 8 gram suiker in zit. Gebruik honing (of agave/maple) als zoetstof.

7. Snack met noten

Eet dagelijks een handje noten: amandelen, pistachenoten, walnoten, hazelnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, Braziliaanse noten en pinda’s. Varieer met je noten zodat je ze niet beu wordt (en natuurlijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt). Vermijd natuurlijk alle suikernootjes.

8. Zuurdesembrood

Eet alleen volkorenbrood of authentiek zuurdesembrood. Eet maximaal 2 sneetjes brood per dag. Kies voor volkoren mais tortilla’s in plaats van gewone tortilla’s. Vermijd wit brood en wraps.

Wat moet ik eten om lang en gezond te leven?

9. Eet onbewerkt

Kies alleen onbewerkte voedingsmiddelen of die met minder dan 5 ingrediënten. Als het in een fabriek gemaakt is kan je het het beste vermijden. Als het van een plant komt, dan kan je het met een gerust hart eten.

10. Drink vooral water

Drink 6 glazen water per dag, maar ook ongezoete koffie en thee zijn prima. Drink een wijntje rond 5 uur met vrienden of gezonde maaltijden. Vermijd alle gesuikerde drankjes en light frisdranken.

Dus zo eten de langst levende mensen op aarde! Nu ik sinds een paar maanden veel meer vegan probeer te eten, merk ik dat ik aardig voldoe aan deze principes. Behalve die dagelijkse wijn om 5 uur, haha!

En jij? Eet jij een beetje volgens deze principes?

Myprotein

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

 

Bron: www.bluezones.com/recipes/food-guidelines/ 

HET EETPATROON VAN DE LANGST LEVENDE MENSEN OP AARDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *