Wat voor type eter ben jij

De een probeert bij elke eetkeuze de meest gezonde keuze te maken, de ander volgt het ene na het andere dieet om af te vallen, terwijl nog een ander juist heel onbewust kan eten en later pas beseft wat zij eigenlijk gegeten heeft. De vraag is, wat voor type eter ben jij?

Een andere vraag is, ben jij tevreden met hoe jij met eten omgaat? Of juist helemaal niet?

Wanneer je een fijne relatie met eten wilt creëren waarbij je zonder al te veel moeite “normaal” kan eten dan adviseer ik altijd om intuïtief te gaan eten. Maar om de eerste stap richting intuïtief eten te zetten is het interessant om eerst te kijken waar je nu staat.

Want hoe ga jij nu met eten om? Wat drijft jouw keuzes? En wat voor type eter ben jij?

Als je dat helder hebt, dan weet je ook beter waar je aan mag werken 🙂

Grofweg zijn er 3 verschillende type eters die vaak worstelen met hun eetpatroon.

Kijk eens of je jezelf in één van deze 3 herkent. Kans bestaat dat je in elk type wel wat herkent, maar vaak is er 1 type die het meest aanwezig is. Hier komen ze:

3 verschillende type eters:

1. De “voorzichtige eter”

Dit type eter let vaak heel erg op wat ze eten. Is het wel gezond? Wat is de voedingswaarde van producten en maaltijden? Je hecht dan veel waarde aan gezondheid en fitheid.

De ene ‘voorzichtige eter’ is de andere niet. Aan het ene uiterste vind je iemand die zich zorgen maakt over elk beetje eten wat haar lichaam in gaat. Ze bekijkt alle etiketten van dingen die ze koopt en in restaurants wil ze precies weten wat er in het eten zit. Het liefste eet ze alles helemaal op haar manier en weet ze precies wat ze eet.

Je hoeft het niet zo extreem te ervaren om wel een voorzichtige eter te zijn. Misschien ben jij iemand die doordeweeks zo gezond mogelijk wilt eten en alle ongezonde dingen het liefste verbied. Maar kans bestaat dat wanneer het weekend eraan komt dat je dan losgaat op die ene “cheatday”.

Vaak hebben voorzichtige eters hun focus op gezondheid, maar ze kunnen soms ook neigen naar gezond willen eten om af te vallen.

Op zich niet erg om bewust te zijn van wat je eet natuurlijk, maar het kan wel een probleem worden als je je de hele dag druk maakt over alles wat je eet. Als je schuldig gaat voelen als je een keer niet ‘gezond’ eet. Of als je dit gebruikt puur om af te vallen. Dan wordt een bewust eetpatroon meer een “ongezonde relatie met eten”.

2. De “professionele diëter”

Dit type eter heeft alle diëten wel geprobeerd, van koolhydraat-arm tot de laatste afvalmethode. Je bent veel bezig met portiegrootte, calorieën of dieet trucjes. Je probeert steeds iets nieuws, omdat tot nu toe niets heeft gewerkt.

Deze eter maakt haar eetkeuzes voornamelijk gebaseerd op afvallen als doel, niet zozeer gezondheid zoals de ‘voorzichtige eter’ vaak wel doet. Ze is vaak of dieet, of zit tussen 2 diëten in. Maandag opnieuw beginnen is haar maar al te bekend. En het weekend ervoor nog even loslaan op al het eten ook. Allemaal om maar af te willen vallen.

Ze weet vaak veel over eten en diëten, maar het helpt haar niet. Alle eetregels zijn niet meer vol te houden en heeft daardoor juist last van eetbuien (nog even dit en dit eten voor ik weer op dieet ga – of juist laat allemaal maar ik stop ermee).

Het probleem is dat je waarschijnlijk continue een strijd voert over eten en je gewicht. Je bent een jojo en weet niet meer wat nou nog wél voor je kan werken. Je gaat op en neer, bent dan weer streng en dan heb je weer eetbuien… En wordt hier dan helemaal gek van. Dit is geen manier om te leven toch?

3. De “onbewuste eter”

Merk je dat je vaak achteraf pas doorhebt dat je iets gegeten hebt? Eet je vaak terwijl je bezig bent met werk, tv kijkt of hap-snap onderweg? Of eet je zodra je je rot voelt, moe bent of verveelt? Dan ben je een onbewuste eter.

Juist doordat deze eter niet erg bewust is van haar eetkeuzes, wat haar drijft en waarom ze eet wat ze eet… Is het wat lastiger te ontdekken dat je dit type eter bent.

Het probleem hiermee kan zijn dat je je vaak overeet. En dat je geen bewuste keuze maakt over wat je wel of niet wilt eten. Of waar jouw lijf zich fijn bij voelt. Nee, je eet gewoon. En vaak teveel of te ongezond.

Eetbuien stoppen en voorkomen

In welke type eter herken jij jezelf het meest?

Wat voor type eter ben jij op dit moment? Of wat is het type waar jij je het meeste in herkent op dit moment?

Want wat ik al benoemde is dat je in elk type wel wat kan herkennen. Of dat je verschillende periodes hebt gekend waarin je anders met eten omging.

Ik heb zelf alle type eters gekend

Zelf was ik vroeger vooral een onbewuste eter. Ik at maar gewoon en soms was dat ook veel en ongezond, maar stond daar achteraf vaak pas bij stil (als ik er überhaupt al bij stil stond). 

Vervolgens ging ik door de professionele diëter fase heen. Van punten tellen, naar calorieën tellen, naar eetschema’s en noem maar op ik probeerde het wel om af te vallen.

Dit resulteerde er uiteindelijk in dat ik ook een hele voorzichtige eter werd. Ik wist álles van eten, wat wel of niet gezond was, bekeek elk etiket en sloeg ook door in hoe gezond alles moest zijn. 

Maar ook dit weer liet ik soms helemaal los omdat ik er gek van werd om zo met eten bezig te zijn en werd ik weer een periode een onbewuste eter.

Tot een paar jaar terug natuurlijk, toen ik een intuïtieve eter werd. Wat ik nog steeds ben 🙂

Soms kan je snel van het ene naar het andere type gaan

Het kan ook zijn dat je je soms herkent in de voorzichtige eter en erg let op wat je eet, maar zodra je in een stressvolle periode komt dit omslaat naar de onbewuste eter en totaal niet meer let op wat er je mond in gaat.

Ben je blij met het type eter dat jij bent?

En ben je helemaal tevreden met hoe je nu met eten omgaat?

Zo ja, dan super!

Zo niet, waar zit dan jouw probleem?

Herken je wat ik al benoemde bij de problemen die deze type eters meestal hebben?

Dat de voorzichtige eter kan doorslaan in veel te veel nadenken over eten. Schuldgevoelens wanneer je iets ongezonds eet. En er continue mee bezig zijn?

Dat de professionele diëter vaak enorm jojo-t met haar gewicht, waardoor je alsmaar in de vicieuze cirkel van diëten blijft hangen?

Dat de onbewuste eter juist helemaal níet bewust is van wat zij eet, waardoor je ook geen fijne/bewuste/intuïtieve keuzes kan maken?

Intuïtief eten als de oplossing voor een fijne en gezonde relatie met eten

Een intuïtieve eter luistert naar haar lichaam, haar honger en vol signalen. Ze eet waar ze zin in heeft, zonder schuldgevoelens of strijd in haar hoofd. Ze maakt bewuste keuzes, eet waar ze behoefte aan heeft en waar zij zich goed bij voelt. Ze heeft ook geen oordelen over dat wat ze wel of niet eet.

Hoe klinkt dat voor je?

En ja dat is soms best lastig in de “dieetmaatschappij” waar wij in leven. Waarin we continue beïnvloedt worden door (social) media over wat je wel of niet zou moeten eten, een nieuw dieet, “summerbodies” en ideaalplaatjes van lichamen.

Maar van nature zijn we intuïtieve eters. Kijk maar eens naar hoe jonge kinderen eten, die zijn vaak nog niet beïnvloed door boodschappen over eten of afvallen.

En vaak is dit ook precies hoe die ene vriendin eet, waarvan je weet dat ze “gewoon kan eten wat ze wil zonder aan te komen”. En “die er helemaal niet eens zo mee bezig is”, maar zich er wel helemaal goed bij voelt. Zij eet hoogst waarschijnlijk intuïtief.

Intuïtief eten kunnen we allemaal, alleen is het vaak onderdrukt

Door jarenlang diëten, jojo-en, informatie tot ons nemen over (gezond) eten, willen afvallen, etc. is onze intuïtieve manier van eten vaak onderdrukt.

We zijn gestopt met het luisteren naar ons lijf, maar zijn vooral gaan denken over wat wel of niet goed is. Proberen te volgen wat ons wordt verteld, zonder bij onszelf en ons lijf na te gaan waar we ons eigenlijk goed bij voelen.

Of we denken helemaal niet en eten onbewust, maar voelen ons lijf óók niet. We doen maar wat.

Herken je dit?

En ondertussen weet en voel je wel dat je niet tevreden bent met hoe je nu eet. Toch?

Ben je eigenlijk helemaal klaar met die strijd?
Ben je klaar met overeten en eetbuien?
Ben je klaar met dat gejojo?
Ben je klaar met die frustraties en schuldgevoelens?
Ben je daar helemaal klaar mee?

Hoe zou het dan zijn om intuïtiever te gaan eten?
Moeitelozer met eten om te gaan?
Een fijne balans te vinden?
En rust qua eten te vinden?

Wil jij ook (weer) een intuïtieve eter worden?

Maak dan bij deze de beslissing om intuïtief te gaan (leren) eten!
Echt een cadeautje voor jezelf. Wat jouw leven kan veranderen.

Yes, ga je ervoor?

Super!

En wil je mijn hulp? 

In mijn Intuïtief Eten Workshop ontdek je welke type eter jij bent, hoe dit jouw eetpatroon nu beïnvloedt en ga je aan de slag met jouw persoonlijke stappenplan naar intuïtief eten.

Schrijf je hier in voor de Intuïtief Eten Workshop >>

Doe je mee?

Liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *