fitgirls

Hoe wil jij als #fitgirl overkomen op je volgers? Wat vertel je wel en wat niet op je blog en social media? Welke boodschap wil je geven? Positiviteit, motivatie en inspiratie is iets waar ik graag naar wil streven. Net als een realistisch beeld scheppen. Maar wat doe je als alles even niet zo positief is? Dat is niet altijd even makkelijk vind ik… 

Afgelopen week kwam dit onderwerp ter sprake toen ik samen met Fitgirl Chris en Charlie van Charlie’s Kitchen aan het genieten was van een high-tea bij Baker & Moore in Rotterdam. Het gesprek kwam op het feit dat er meiden zijn die de schuld van het krijgen van een eetstoornis mede op de “populaire fitgirls” afschuiven. Zij zouden er met hun boodschap voor zorgen dat die eetstoornis ontstaat. Daar schrok ik toch wel even van. Fitgirls promoten over het algemeen een actieve en gezonde levensstijl, maar als het goed is niet tot het extreme. Hoe je dat zelf oppakt is natuurlijk een tweede. Ook ik ben iets te ver gegaan afgelopen zomer en iets te obsessief met alles bezig geweest. Als je een strebertje en perfectionist bent dan gebeurt dat al gauw. Dat lag dus volledig bij mijzelf. Maar daar wil ik het in deze blog niet over hebben. Want dit gesprek deed mij wel weer eens goed beseffen dat je als “fitgirl” en/of blogger toch echt een invloed uitoefent op je volgers. En hoe wil je dan overkomen?!

fitgirls

Zelf ben ik positief ingesteld en wil dan ook graag positief overkomen. Ik wil motiveren en inspireren en dat doe je met positiviteit toch? Door dingen te delen die goed gaan, bruikbare tips en succesverhalen. Maar wat dan op de loer ligt is dat je misschien een vertekend beeld van de werkelijkheid schept. Want gaat het met mij altijd alleen maar goed? Heb ik nooit een schuldgevoel na een avond bunkeren? Eet ik altijd alleen maar gezond? Nee, nee en nee.

Daarom probeer ik naast een positief beeld ook altijd een realistisch beeld te scheppen en daarom júist ook af en toe te delen dat ik een avond écht te veel gegeten heb en me daar flink rot over voelde. Ook deelde ik laatst deze mooie quote op Instagram van #liefleven:

fitgirls

Daarbij vertelde ik dat het even niet zo goed met mij gaat. Dat ik niet lekker in mijn vel zit. Ik kan nu wel zeggen dat ik in mijn (ja helaas tweede) burn-out zit. Ik ben er verder niet op in gegaan, maar ik wilde het wel even delen omdat ik vond dat mijn volgers ook mogen weten dat het niet altijd helemaal goed gaat. Dat ik even in de put zit. Dat ik geen “perfect” leventje heb of helemaal “100% happy” ben.

Toch, als je door mijn Instagram feed scrolt, zie je lachende selfies, lekker gezond eten en af en toe een foto in een restaurant. Dus als je snel zou scannen, lijkt het allemaal super te gaan met die lachjes, gezond eten en leuke uitjes naar restaurantjes. Sterker nog, je zou de laatste tijd denken dat ik alleen maar een leuker en leuker leventje heb… Ik eet namelijk vaker buiten de deur en spreek vaker af met vrienden en bekenden. Dat dit zo is om mijzelf thuis van de bank te houden en af te leiden zie je er niet meteen vanaf.

fitgirls

Maar waar leg je die grens? Om terug te gaan naar het begin: welke boodschap geef je? Ik wil een positieve en motiverende boodschap geven. Maar ook eentje die realistisch is. En die grens is soms zo moeilijk! Zeker als je in zo’n positie zit als ik nu. Want wat doe je wanneer de negatieve en vervelende momenten de overhand gaan nemen in je leven… (Al is dat vast maar voor tijdelijk) Moeten die dan ook de overhand gaan nemen op mijn blog en social media? Ik vind van niet. Althans, soms deel ik die wat negatievere boodschap wel, maar niet iedere keer! Niemand vind het leuk hoor om een foto van mij huilend op de bank te zien… Ik ben toch iets fotogenieker als ik een leuke lach op zet 😉 En jij zult vast niet echt blijer worden als ik de derde avond op rij vertel dat ik last had van emotie-eten… Tips met hoe je in balans kan komen slaan veel beter aan!

fitgirls
Foto komt van www.fitgirl.nl

Waar ik dus naartoe wil is dat het soms best lastig is om een balans te vinden tussen realistisch, inspirerend en motiverend. Je probeert zo veel mogelijk positief te zijn en dat betekent dat er soms misschien een iets te positief beeld van de werkelijkheid wordt geschept als je niet te veel negativiteit of struggles de wereld in wilt helpen. Dit kan dus blijkbaar verkeerd worden opgevat en worden gezien als een perfect voorbeeld van een perfect leventje. Jonge meiden kunnen dit ook gaan willen en kunnen dan helaas doorslaan gebaseerd op een eigenlijk heel verkeerd idee van fitgirls en de werkelijkheid. Zoals iemand anders mooi zei is iemands social media account een “filter door een filter”. Jij als ontvanger filtert (onbewust) wat jij wilt zien in die foto. De blogger of fitgirl filtert aan de andere kant bewust weer wat zij wil laten zien. Besef je dus goed dat die ene fitgirl of blogger die schijnbaar zo’n mooi leventje heeft… Waarschijnlijk meer struggles heeft dan je zou denken. Dat die andere fitgirl met alleen maar mooie foto’s van gezond eten ook echt af en toe ongezond eet hoor. En zich daar vast ook wel eens schuldig over voelt. Maar besef je ook dat zij niet iedere keer als iets minder goed gaat als zijkers over willen komen. Bedenk je dan ook goed met wat voor een blik je op influencers kijkt….

Zie bloggers/fitgirls dus als een voorbeeld. Laat je inspireren… Motiveren… Maar pas erop dat je niet het liefst een kopie wilt hebben van zijn of haar leventje… Datzelfde geldt voor zijn of haar lijf. Iedereen is weer anders. Iedereen heeft een ander leven. Andere struggles. Andere onzekerheden. Andere dingen waar zij gelukkig van worden. Leef je eigen leven, laat je inspireren, maar besef goed dat het beeld wat over social media wordt overgedragen nooit 100% de werkelijkheid is. Misschien nog niet eens 50%. Ook al doet hij of zij nog zo zijn best om een realistisch beeld te scheppen. Het zal altijd tot een zekere hoogte een filter van de werkelijkheid zijn .

Wat vind jij hiervan? Schets jij zelf een realistisch beeld op social media? Denk jij dat anderen een realistisch beeld scheppen? En heb jij soms het idee dat anderen dat mooie perfecte leventje hebben wat jij niet hebt?

 

Myprotein

Liefs, Milou

 

Wil je me blijven volgen? Dan kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

 

fitgirls

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *