Luister niet altijd naar jezelf

De eerste gastblog van Isaura is een feit. Ik had het niet beter kunnen schrijven! En deze quote: You can’t live a positive life with a negative mind, zo is het maar net! Lees vooral even door tot het einde voor een aantal krachtige vragen die jij jezelf kan stellen! 


Gastblog Isaura – Luister niet altijd naar jezelf. Klinkt gek hè, als ik dat zeg. Ten slotte weet jezelf wat het beste voor je is, toch? Of is dat misschien niet helemaal waar? Hier wil ik het graag in mijn allereerste blog voor HealthiNut met jou over hebben. Onze gedachten bepalen ons gevoel en vanuit dat gevoel handelen we weer. Nu kunnen we eigenlijk stellen dat onze gedachten zodoende ons leven controleren. Nu is mijn vraag aan jou: heb jij controle over je gedachten of hebben jouw gedachten de controle over jou?

Gedachten bepalen je gevoel

We denken de hele dag door. De manier waarop en wat je denkt bepaalt hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Als je moe, gestrest of boos bent, dan zie je alles door een heel andere bril dan als je energievol, voldaan en gelukkig bent. Jammer genoeg luisteren we eerder naar dat negatieve stemmetje in onze gedachten dan het positieve. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat we dagelijks tussen de 40.000 en 60.000 gedachten hebt, en dat 60-70% van die gedachten negatief zijn. We willen natuurlijk liever niet naar die negatieve stem luisteren, maar toch doen wat dus grotendeels wel.

Ik was vroeger heel goed in het luisteren naar die negatieve stem die mij van alles wijs maakte: ik was niet leuk genoeg, ik was niet succesvol genoeg, ik had geen mooie sixpack, ik had gezonder moeten eten, anderen vinden me niet aardig genoeg en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat was het ontzettend vermoeiend om elke dag zo negatief tegen mezelf te praten. En van mezelf zo wegcijferen werd ik ook echt niet vrolijk. Terwijl dat juist het tegenovergestelde was van wat ik wilde: gelukkig zijn!

Luister niet altijd naar jezelf

You can’t live a positive life with a negative mind

Ik wilde vroeger gelukkig zijn maar dat was ik dus helemaal niet. En wat vond ik dat gek! Want dat was toch juist wat ik wilde!? Ik wílde zo graag leuk gevonden worden, aardig en slim genoeg zijn, maar wat ik eigenlijk met andere woorden tegelijkertijd zei: dit ben je nu nog niet. Onbewust focuste ik mij dus eigenlijk op hetgeen wat ik nog níet had (iets wat je wílt héb je tenslotte nog niet). In het Engels is daar een mooie uitdrukking voor: ‘Energy flows where the attention goes’ of in het Nederlands: daar waar jij je aandacht op richt dat groeit. Of je een situatie positief of negatief wilt zien: je hebt in beide gevallen gelijk! Het maakt voor je brein namelijk helemaal niets uit waar jij je aandacht op richt. Je hersenen zijn namelijk constant op zoek naar bevestiging.

Als we een situatie meemaken kiezen we zelf hoe we reageren op die situatie. We hebben er positieve of negatieve gedachten over. Denk maar eens aan een etentje in een druk restaurant. De ene persoon zal hier heel anders aan terug denken dan de andere persoon. De een vond het té druk en duurde het te lang voordat het eten bediend werd, de ander vond het juist gezellig en had zo juist wat meer tijd om te kletsen tijdens het wachten. Waar jij je op richt, bepaalt dus jouw indruk van die avond.

Zo werkt het in het dagelijks leven dus ook. Richt jij je aandacht alleen op de dingen die je niet hebt en die je niet goed vindt? Of kijk je naar wat je wel allemaal hebt en wat er wel goed gaat? Je bepaalt zelf waar jij je aandacht op richt en hoe jij het leven ervaart. Hier kom ik meteen bij een van mijn grootste inzichten: geluk kun je alleen ontdekken in jezelf, in je eigen koppie. Het zijn je gedachten die er toe doen, de manier hoe je tegen jezelf praat.

Taking back control!

Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van je eigen gedachten, te controleren of deze kloppen en te leren welke gedachten je kunnen helpen je gelukkig(er) te voelen. Negatieve gedachten zijn niet slecht, maar ze helpen je niet om gelukkig te zijn. Het is daarom waardevol om niet altijd naar je eigen gedachten te luisteren, maar je negatieve gedachten op een positieve manier te benaderen. Dit kun je doen door positieve, helpende, bekrachtigende gedachten te formuleren. Bijvoorbeeld: op een moment dat je je onzeker of verdrietig voelt kun je jezelf de volgende vragen stellen: Wat kan ik nu anders doen om mij zelfverzekerd of gelukkig te voelen? Wie zou mij daarbij kunnen helpen? Wat heb ik nodig om mij zelfverzekerd of gelukkig te voelen? Wie geeft mij een zelfverzekerd of gelukkig gevoel? Hoe kan ik mezelf meer zelfvertrouwen of geluk geven? Wat kan ik op dit moment doen om mij meer zelfverzekerd of gelukkig te voelen?

Dit soort vragen nodigen je uit om weer in beweging te komen, om je terug te zetten in je kracht (niet voor niets dat ze bekrachtigende vragen heten ;)). Op momenten dat je negatief denkt zet je jezelf vast en raak je verkrampt. Je glijdt meer naar beneden van de negatieve spiraal. Met dit soort helpende vragen word je uitgedaagd om een oplossing te vinden. Je krijgt er meer energie door doordat je aan het denken gezet wordt. Je klimt weer omhoog die positieve spiraal op. You’re taking back control! Het zal niet altijd even makkelijk zijn om je gedachten te veranderen, maar je hebt een keuze. Kies jij ervoor dat je gedachten de controle hebben over jou of jij over je gedachten? It’s up to you!

Liefs, Isaura

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *