Liever voor jezelf zijn

Wat zijn we toch vaak zo streng voor onszelf. We moeten veel en alles moet ook nog eens perfect. Wat liever voor jezelf zijn is dan ook iets wat wij bijna allemaal wel zouden mogen doen. Daarom geef ik je graag mijn 6 tips om wat liever voor jezelf te zijn. 

Hoe gaat het met je? “Ja druk druk druk”

Heb je tijd om koffie te drinken? “Nee sorry, mijn planning zit helemaal vol, ik heb zelfs geen tijd meer voor ontspanning”

Hoe gaat het met je project? “Slecht, het wordt vast helemaal niets. Laatst ging ook al alles fout. Ben zo boos op mijzelf”.

We zijn altijd druk, moeten vaak zó veel van onszelf en zijn nog super streng en perfectionistisch ook. Maar wordt het niet eens tijd dat wij wat liever voor onszelf zijn? Een keer lachen als je een fout maakt. Jezelf een rustmomentje gunnen ook al heb je het heel druk. Of gewoon eens accepteren dat je niet perfect kan zijn?

Zou je graag liever voor jezelf zijn? Lees dan deze 6 tips plus praktische ideeën om ze ook echt te gaan toepassen in jouw leven!

Liever voor jezelf zijn met deze 6 tips!

1. Zie fouten als leermoment

Hoe vaak ben je niet teleurgesteld, boos of zelfs kwaad op jezelf geworden als je een fout maakte of iets verkeerds ging? Ik kan je eerlijk bekennen: ik vaak hoor! Maar fouten maken is menselijk en daarom kunnen we ze echt maar beter accepteren. Er tegen vechten heeft geen zin. Sterker nog, als je terugkijkt op (kleine of grote) fouten die je in jouw leven gemaakt hebt dan kan je er bijna altijd wel een leermomentje uithalen. Echter is het op het moment zelf vaak wat moeilijker om meteen te zien wat je er dan van kan leren. Dus de volgende keer dat je een fout maakt, vertrouw er dan op dat er ook een leermoment in zit. Laat je perfectionisme varen en probeer te leven als een optimist!

Praktisch: Heb je een fout gemaakt? Zeg dan hardop tegen jezelf: “Oké, leermomentje voor de volgende keer!”

2. Plan jouw me-time

Ik weet niet hoe jouw agenda eruit ziet, maar die van mij is best wel vol. Ik werk veel, wil genoeg sporten en naar yoga, familie de aandacht geven die ze verdienen én mijn sociale leven onderhouden. Vaak komt ontspanning en me-time op de laatste plaats. Als ik niet oppas schiet dit er helemaal bij in.

En het is zo belangrijk om weer tot jezelf te komen! Even afstand nemen van je werk, studie, gezin of andere dingen die je bezighouden en gewoon lekker even iets doen voor jezelf. Daarom plan ik nu iedere week echt een paar me-time of ontspanningsmomentjes in, zo schiet het er niet bij in.

Praktisch: Zeg nu nog één afspraak of andere bezigheid af en ruil dit om voor me-time.

3. Liever zijn voor jezelf betekent ook liever zijn voor je lichaam

“Take care of your body. It’s the only place you have to live in”. Ik vind dit zo’n mooie quote en slaat de spijker op zijn kop. Je leeft in jouw lichaam en het doet iedere dag enorm veel moeite om jou in leven te laten en jou de dingen te laten doen die je wilt doen. Maar om dat optimaal te kunnen doen heeft jouw lichaam genoeg voedingsstoffen, beweging en rust nodig. Geef het dat dan ook. Eet gezond en luister naar jouw lichaam. Heb je enorme honger? Eet dan wat. Heb je geen trek? Dan hoef je niets te eten. Voel je een pijntje? Sport dan niet fanatiek door, maar ben voorzichtig. Ben je moe? Ga dan wat vroeger naar bed.

Praktisch: Maak deze week nog een enorm lekkere maar toch gezonde maaltijd voor jezelf en eet deze heel bewust op.

Liever voor jezelf zijn

4. Omring jezelf met positieve en lieve mensen

Om met nog maar een quote te beginnen: “Waar je mee om gaat daar word je mee besmet”. En zo is het echt. Omring jezelf met positieve en lieve mensen en je zult vanzelf liever voor jezelf worden. Ze zullen een positieve invloed op je uitoefenen en je kan hen als mooi voorbeeld nemen. Mensen met een positieve en fijne energie leven ook op een betere, positievere en fijnere frequentie. Dat is aanstekelijk en je zal vanzelf liever worden voor jezelf.

Praktisch: Zit je even in een dipje? Bel dan die ene positieve en lieve vriendin op waarvan je weet dat ze jou kan opbeuren.

5. Geef jezelf een massage of dag sauna cadeau

De ultieme manier om liever voor jezelf te zijn is om jezelf af en toe een leuk cadeau te gunnen. Denk aan iets wat jij héél fijn, héél lekker of héél leuk vindt. Iets waarmee je jezelf echt kan verwennen! Voor mij zou dat bijvoorbeeld een massage of dagje sauna zijn. Maar je kan vást zelf wel iets bedenken!

Praktisch: Geef jezelf een cadeau! Doe het nu nog.

6. Accepteer dat je niet perfect bent

En als laatste: jij bent niet perfect! En ik ook niet. Dat is iets wat we nooit zullen zijn en wat we het allerbeste gewoon kunnen accepteren. Dus wat er ook is wat niet “perfect” is in jouw ogen… Je werk niet perfect genoeg, je gezinsleven niet feilloos genoeg, je huis niet op orde, je lichaam niet slank genoeg of je sport niet fanatiek genoeg… Wat het ook is: het hoeft niet perfect en dat mag je best gaan omarmen!

Praktisch: Zeg hardop tegen jezelf: “Ik ben goed genoeg!”

Liever voor jezelf zijn is voor mij een belangrijk punt van zelfliefde. Als je met zelfliefde, een positieve mindset en een gebalanceerde gezonde leefstijl leeft kan je jouw lichaam en geest echt in balans krijgen.

Heb jij nog een tip om liever voor jezelf te zijn? Laat het mij dan vooral weten in de reacties hieronder of op Facebook/Instagram!

Liefs, Milou

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *