Is het nou twee stuks fruit per dag? Moet je fruit(suikers) juist vermijden? Of kan je ongelimiteerd fruit eten? Oftewel, hoeveel fruit per dag mag je eten? 

Iedereen heeft er wel een mening over. De een zegt dat je moet oppassen met fruit en de ander vindt dat je fruit ongelimiteerd mag eten. Daarom wil ik je vandaag graag mijn visie hierop geven.

Hoeveel fruit per dag mag je eten

Is fruit gezond?

Fruit is gezond. Punt. Fruit zit bomvol voedingsstoffen, maar bevatten in verhouding tot hun gewicht vaak maar weinig calorieën. Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Ook zit fruit vol met water en vezels, waardoor je lang verzadigd bent. In fruit zitten verder heel veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten die allemaal enorm gezond voor je zijn.

Hoeveel fruit per dag mag je eten

Fruit is dus enorm gezond, toch zou ik niet aanraden om fruit ongelimiteerd te eten. In fruit zitten namelijk fruitsuikers, glucose en fructose, die in grotere hoeveelheden niet goed voor je zijn. Grote hoeveelheden suikers zijn slecht voor je nieren, slecht voor je tanden en slecht voor je hormoonhuishouding. Ook kan je bloedsuiker spiegel hierdoor flink gaan pieken. Dit is echter geen reden om geen fruit te eten! Sterker nog, ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid suiker (koolhydraten) nodig om te kunnen functioneren. Daarnaast zitten er zó veel goede voedingsstoffen in. Dus wees gerust, een normale hoeveelheid kan geen kwaad en hebben wij juist nodig!

Tip: eet je fruit in combinatie met wat eiwitten of vetten om het stijgen van je bloedsuikerspiegel wat tegen te gaan. Hierdoor blijft je energieniveau en hongergevoel gedurende de dag stabieler.

Hoeveel fruit per dag mag je eten

Hoeveel fruit per dag mag je eten?

Het advies van het Voedingscentrum ligt op minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag. Als je het mij vraagt vind ik dat ook een mooie hoeveelheid. Op die manier kan je gebruik maken van alle gezonde eigenschappen van fruit, zonder dat het te veel suiker voor je lichaam is. Ook hiermee is het natuurlijk geen probleem als je eens een dagje geen fruit eet of een dag juist 4 stuks. Als je er gemiddeld een mooie balans in weet te vinden ben je goed bezig!

Eet je de rest van de dag ook al best veel koolhydraten (wat in principe ook suikers zijn), dan zou ik niet ook nog eens heel veel fruit eten. Maar is de rest van de dag mooi in balans, eet dan lekker het fruit waar je zin in hebt. En heb je een keer enorm zoete trek, dan is het eten van een stuk fruit natuurlijk weer véél beter dan de snoepkast in duiken. Doe wat goed voelt voor jou! Minimaal 2 is een mooie richtlijn, maar 4 stukken fruit per dag is ook helemaal niet verkeerd. Nogmaals is het lastig om dit echt zo in “cijfertjes” uit te drukken, omdat het ook voor iedereen weer anders is.

Maar om een lang verhaal kort te maken zou ik mij als het op fruit aankomt dus niet te veel zorgen maken en gewoon je gevoel volgen! Het is echt super gezond, dus mag je het dagelijks echt genoeg eten, maar enorm grote hoeveelheden weer niet. Oftewel, zet je er “te” voor, dan is het zoals altijd niet het beste idee.

Hoeveel fruit per dag mag je eten

Varieer!

De belangrijkste tip die ik je nog kan geven is: varieer! De verschillende voedingsstoffen in fruit varieert enorm per soort. Om de meeste goede voedingsstoffen binnen te krijgen kan je het beste verschillende soorten afwisselen. Daarnaast is dat natuurlijk ook veel lekkerder dan iedere dag hetzelfde toch?

Laatst stuitte ik op een leuk initiatief. Op www.fruit.nl kan je verschillende fruitboxen bestellen die bij je aan de deur bezorgd worden. Er zitten super veel verschillende soorten fruit in en zelfs heerlijke tropische verrassingen. Met de kortingscode MILOU15 krijg je tot en met 30 september 2017 15% korting op alle fruitboxen.

De Instagram pagina van Fruit.nl staat trouwens ook vol met prachtige foto’s en inspiratie voor lekkere recepten met fruit.

Hoeveel fruit per dag mag je eten

Conclusie hoeveel stuks fruit per dag

Dus hoeveel fruit per dag mag je eten? Volg je gevoel, varieer en hou anders lekker 2-4 stuks aan. P.S. Vergeet er niet lekker van te genieten, fruit kan zó lekker zijn!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN?
DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

 

— Deze blog is geschreven in samenwerking met Fruit.nl —

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *