Gezonde leefstijl volhouden

We weten allemaal dat gezond eten goed voor ons is. Toch lukt het vaak niet om je gezonde leefstijl vol te houden. Want wil je toch graag jouw gezonde leefstijl volhouden? Ik geef je 7 tips!

Hoe goed we het ook weten en hoe graag we het ook willen om lekker en gezond te eten… Zo lastig is het soms om niet in je oude gewoonten terug te vallen of die reep chocolade meester te maken als je je even niet zo lekker voelt. Heb je ook moeite met jouw gezonde leefstijl volhouden?

Je kan je hier een beetje tegen “bewapenen” en zijn er een aantal manieren die je helpen om je gezonde leefstijl vol te houden. Want wie wil er nou niet graag gezond eten en leven kunnen volhouden?

Je gezonde leefstijl volhouden? Hier zijn 7 tips!

 1. Wees voorbereid

Oftewel, bedenk aan het begin van de week hoe je week zal gaan verlopen. Wanneer ga je het druk krijgen? Waar liggen de verleidingen? Bereid jezelf daar dan op voor. Zorg voor een maaltje in de koelkast of vriezer op drukke dagen. Neem je eigen gezonde lunch mee op een dag dat collega’s altijd friet gaan halen. Ben je het weekend alleen thuis? Zorg dan voor een lekkere gezonde snack in plaats van die reep Tony’s waarvan je weet dat je die in één keer naar binnen gaat werken. Óf een mini Tony’s, op = op. En bedenk je vooral ook wanneer je lekker gaat genieten zonder schuldgevoel 😉

 1. Gezonde alternatieven

Burger, pizza, friet, chocolade en taart. Allemaal super lekker, maar niet zo heel gezond. Maak daarom lekker de gezonde(re) versies! Een vega burger van bonen met avocado, een pizza op een tortilla met veel groenten en wat minder kaas of een heerlijke gezonde chocolade brownie op basis van zoete aardappel. Zo kan je toch héérlijk eten, maar voedt het je lichaam ook. Daarnaast is de kans op die “alles of niets” mindset ook kleiner. Er is namelijk helemaal niets verpest als je een gezonde burger of taart eet.

 1. Focus niet op gewicht maar op gezondheid

Niets is zo frustrerend als op de weegschaal gaan staan, een toename in gewicht zien, terwijl je júist zo lekker en gezond bezig was. Je gewicht kan zó enorm schommelen, dat het niet altijd het juiste beeld geeft. En dan nog: gezondheid is toch belangrijker dan een cijfertje op de weegschaal? Als je gezond bezig bent, de juiste mindset hebt en goed naar je gevoel luistert (en ook in gezond eten niet gaat overeten) dan komt dat gezonde gewicht vanzelf! Dus wil je graag jouw gezonde leefstijl volhouden? Focus op je gezondheid en op eten uit liefde voor jezelf in plaats van dat cijfertje op de weegschaal.

Gezonde leefstijl volhouden

 1. Gezond afhalen

En als je nou een keer geen zin of tijd hebt om te koken, haal dan gewoon iets af dat ook nog eens gezond is! Zo mocht ik laatst mijn avondeten komen halen bij LEON in Utrecht (Hoog Catharijne). Het is een nieuw concept dat uit London is overgewaaid. Heerlijk, gezond natuurlijk “fastfood” van verse en lokale ingrediënten. De eigenaren hebben als missie om goed en gezond leven voor iedereen mogelijk te maken. En daar sta ik helemaal achter. Je kan er ook gaan zitten om te eten, maar als je onderweg naar huis bent is het net zo makkelijk om het op te pikken en thuis op je gemak op te eten. Had ik al gezegd dat het echt súper lekker is?! Ik at de box met rijst (alleen dat al was super op smaak) met falafel van zoete aardappel en gezonde cole slaw. Ik bestelde er een erwten salade bij (zo simpel, maar zo smaakvol) en een heerlijke groene smoothie. (zie foto hierboven) Super gezond en lekker veel groenten voor een “afhaal” maaltje dus. Ik ben fan! Oja, ze schijnen er ook super goede koffie te hebben!

Nog leuker is dat ik jou 15% korting mag geven als je deze blogpost laat zien (op je telefoon) bij een van de vestigingen. De korting is geldig op zowel Schiphol als in Utrecht tot en met 31 december 2017.

Ga jij ook lekker wat eten of afhalen bij LEON? Laat het mij weten wat je er van vond!

 1. Lekker koken

Misschien is dit bijna overbodig om te zeggen, maar als je elke dag súper lekker gezond kookt, dan heb je toch bijna niets anders meer nodig? Het klikt misschien als vanzelfsprekend, maar hoe lekkerder je gezond eet, hoe meer je er van geniet, en hoe minder je gaat snakken naar ongezonde dingen. Mijn tip: maak een lijstje met makkelijke, snelle, maar toch heerlijke gezonde gerechten die je in jouw keuken hangt. Zelf “vergeet” ik nog wel eens iets dat eigenlijk super makkelijk en lekker is. Door mijn lijstje heb ik altijd fijne inspiratie om gezond te koken.

 1. Weg met die alles-of-niets mindset

Als laatste wil ik het met je hebben over de “alles-of-niets” mindset. Want zeg nou eens eerlijk: dit slaat toch helemaal nergens op? Heb je een keer wat ongezonds gegeten dan is echt niet meteen je hele dag of week verpest. Toch denken veel mensen zo en gaan dan lekker los. Zonde! Probeer de volgende keer dat je op het punt staat om in die val te trappen even aan mij en deze blogpost te denken… En besef dat alles niet meteen verpest is en dat je gewoon weer lekker een gezonde keuze kan maken. En dat je wél meer kan “verpesten” juist door door te slaan…

7. Focus op wat je wél goed afgaat

Vaak hebben we de neiging om te kijken naar waar het allemaal niet lukt. Waarom we het niet volhouden. En waarom we “geen ruggengraat” hebben… Nou is dat natuurlijk ook belangrijk om te weten om hierin stappen te gaan ondernemen. Maar focus ook eens op wat je wél goed afgaat. Wanneer lukt het jou wel goed om gezond te eten? En hoeveel gezonder eet je nu al vergeleken met een aantal jaar geleden? Hoeveel ben je misschien al afgevallen? Ook dat is iets om wat vaker bij stil te staan. Zo krijg je weer wat positieve energie zodat het weer makkelijker wordt om je gezonde leefstijl vol te houden.

December is natuurlijk een extra moeilijke maand om je gezonde leefstijl vol te houden en daarom organiseer ik de Gezonde Balans Challenge! We zijn op 1 december al begonnen, maar je kan nog steeds instromen! Hier kan jij je aanmelden.

En laat je mij weten als je langsgaat bij LEON? Zou ik super tof vinden!

Liefs, Milou

 

— Deze blogpost is geschreven in samenwerking met LEON — 

2 gedachten over “Je gezonde leefstijl volhouden? (7 tips)”

 • Lieve Milou, zó herkenbaar! Toch zijn dat niet meer de punten waar ik over struikel! Heb 67 jaar over mogen doen. Als ik een weekendje weg ben, Amsterdam jl, en ik zie dat mooi superfijne gebak in de Stopera ( 1×per 2 jaar), dan mag dat van mijzelf, en als we dan ook uit eten gaan, dan mag ik een toetje. Ongeacht of ik wel of niet snoep. Ik ga 3 dagen niet naar de wc. Dáár heb ik last van. Ik kies bewust voor relatief gezonde dingen. Geen of nauwelijks brood. Indien mogelijk, fruit en groenten. Heb een lang traject Hoge darmspoelingen gedaan en 13 keer de gal en leverreiniging. Waardoor mijn stoelgang na 60 jaar weer een normaal en regelmatig ritme kreeg. Meestal eenmaal per dag. Toch is uit huis zijn, hoe ontspannen ook, en suiker cq andere voeding, de bottleneck!

  • Hoi Lucia,
   Wat vervelend dat je lichaam niet wilt meewerken. Helaas kan ik daar ook over meepraten, want heb ook veel problemen met mijn buik en darmen. En inderdaad, uit eten en dingen met veel suiker eten (die je dus niet kan laten staan) zijn ook lastige punten. Ik kan er nog wel meer struikelblokken in verwerken, maar dat is misschien een idee voor een vervolg blog! 🙂
   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *