Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

Vorige week was ik aanwezig bij de Zuid-Tiroolse kookworkshop met Roberta Pagnier. We gingen aan de slag met heerlijke producten uit de regio. In deze blog vertel ik je waar we mee hebben gekookt én geef ik je de 3 heerlijke recepten die we hebben gemaakt. 

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik enorm van Italië hou. Ik heb er zelf drie jaar gewoond (ik heb mijn bachelor gehaald in Milaan) en sindsdien helemaal verkocht aan het land, de mensen én natuurlijk het eten. 

Dus toen ik een uitnodiging kreeg voor een kookworkshop met Italiaanse chefkok Roberta Pagnier (bekend van 24Kitchen) zei ik natuurlijk meteen “JA”! De workshop werd georganiseerd door de ZuidTirol regio (oftewel Alto Adige in het Italiaans) onder de vlag ‘Enjoy it’s from Europe’ om een aantal van hun producten te promoten. 

Hoewel ik veel van de Italiaanse keuken weet, ken ik eigenlijk niet echt iets uit die regio. Eerlijk gezegd ben ik daar ook nog nooit (op vakantie) geweest, maar het schijnt er super mooi en leuk te zijn. Al helemaal in de winter en met wintersport, al moet je dat aan mij niet vragen want ik kan niet skiën of boarden hihi.      Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

De Zuid Tiroolse Producten

Anyway, het ging afgelopen week tijdens de workshop om het eten én drinken. We gingen aan de slag met de wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB-kaas. 

De afkortingen (DOC, BGA en BOB) staan voor EU-kwaliteitslabels waardoor de producenten zichzelf kunnen beschermen tegen vervalsing en namaak van hun producten. Het zijn bijna allemaal traditionele familiebedrijven met familierecepten, wat ze graag zo willen houden natuurlijk. 

Stuk voor stuk kwaliteitsproducten en dat proefde je er ook aan af. Heerlijk! 

Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

Het heerlijke 3-gangen menu 

Tijdens de kookworkshop werd de groep in drieën verdeeld en elk groepje zette zich in voor een ander gerecht met één of meerdere van de Zuid-Tiroolse ingrediënten. Ik mocht het toetje doen, lekker! 

Maar voordat ik dat recept deel wil ik ook graag de andere recepten met je delen. Ze waren namelijk stuk voor stuk zó lekker! 

Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

Voorgerecht: Tiroolse gnocchi met Stilfser kaas en gekonfijte tomaten

Als voorgerecht aten we Tiroolse gnocchi met Stilfser kaas en gekonfijte tomaten. Ik kende gnocchi alleen van een mix tussen bloem en aardappel, maar deze gnocchi zijn gemaakt van bloem en ricotta. Ik kan je vertellen, geen zware deegbommetjes, maar luchtige deeghapjes. Heerlijk! De gekonfijte tomaten en de Stilfser kaas maakten het helemaal af. Super lekker. 

Het recept vind je hier.

Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

Hoofdgerecht: Varkensfilet met Stilfser kaas, spek en appels

Daarna kwam het hoofdgerecht. Ook hier had ik niet aan mee gewerkt, dus het kwam helemaal als een verrassing! En wat een. Plaatje is het hè? 

De varkensfilet omwikkeld met spek was super zacht en enorm smaakvol door de gerookte spek eromheen. En even terzijde: als ik wel eens pannenkoeken ga eten, kies ik bijna altijd voor een variant met spek en appel. Zó lekker die combi. En ook in dit gerecht kwam het super goed naar voren. 

Ook een keertje maken? Het recept vind je hier.

Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

Nagerecht: Appel panna cotta met amandelkrokant

Yes ons toetje! Oké, eerlijk is eerlijk, wij hebben wel panna cotta gemaakt tijdens de kookworkshop… Maar de panna cotta die je hier ziet was al van tevoren gemaakt. Niet zo gek ook natuurlijk, want nadat de room met suiker en vanille gekookt is, moet het eerst helemaal afkoelen en daarna nog 6-8 uur opstijven in de koelkast. Daar hadden we helaas geen tijd voor, dus had Roberta de panna cotta de dag van tevoren al gemaakt 😉 

Anyway, ik had ook nog nooit een panna cotta op gecombineerd met appel en het is echt aan te raden. Deze combi samen met de amandelkrokant was echt om van te smullen! Dit zou trouwens zeker niet misstaan als kerstdessert. 

Het heerlijke recept vind je hier.

Zuid Tirol kookworkshop Roberta Pagnier

Nu bedenk ik mij… Al deze drie gerechten zouden niet misstaan bij een kerstdiner vind je niet? 

Al met al een hele geslaagde workshop en de gerechten waren super! Ik zou dus zeker aanraden om eens met deze producten en/of de recepten de keuken in te duiken. Welk gerecht lijkt jou het lekkerste?

Liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *