zelfgemaakte focaccia

zelfgemaakte focaccia

 

Vroeger was één van mijn lievelingsdingen de focaccia van de Albert Heijn die je alleen nog maar hoeft af te bakken. Nadat ik daarna nog 3 jaar in Italië heb gewoond was ik al helemaal verknocht aan de focaccia’s! Dus toen ik vrienden over de vloer kreeg en een Italiaans diner wilde koken dacht ik, waarom maak ik geen zelfgemaakte focaccia?!

Eerlijk gezegd was mijn zelfgemaakte focaccia die keer van het etentje iets te droog. Al vonden mijn vrienden het nog steeds erg lekker gelukkig! Toch had het beter gekund vond ik. Ik had toen – vergeleken met dit recept – iets minder olijfolie gebruikt en hem 20-25 minuten in de oven gelaten omdat ik een mooie bruine bovenkant wilde. Helaas ging dit ten koste van de focaccia zelf. Dus toen ik de week daarna mijn verjaardag vierde en een Italiaans buffet maakte (ja ik hou van de Italiaanse keuken!) kreeg ik een tweede kans…

En die slaagde 100%! Yes, dit was lekker! Ik verkorte de oventijd en voegde lekker wat meer olijfolie toe (nooit verkeerd toch?). En nu was hij perfect! Het duurt eventjes om het te kneden en laten rijzen, maar uiteindelijk valt dat ook reuze mee! Het is het meer dan waard om het eens zelf te proberen.

Dit zelfgemaakte focaccia recept vind ik zelf echt een treat meal, want helaas haal je uit bloem niet zo heel veel goede voedingsstoffen. Wél is dit recept natuurlijk zonder suiker en andere rare toevoegingen! Plus, en daar kunnen we natuurlijk niet omheen, vloeit de olijfolie rijkelijk in dit recept, wat dan weer wel een gezonde en goede bron van vetten is. Al met al zou ik je toch aanraden dit een keertje voor een bijzondere gelegenheid te maken. Je zal er geen spijt van hebben!

Heb jij dit recept voor zelfgemaakte focaccia geprobeerd? Tag mij dan op social media met @Healthinut. Dat vind ik super leuk om te zien en als het een hele mooie foto is wil ik hem graag een repost geven!

 

zelfgemaakte focaccia

 

Ingrediënten – Zelfgemaakte Focaccia met Rozemarijn en Zeezout:

 • 750 gram (tarwe)bloem
 • 450 ml water
 • 15 gram (Keltisch) zeezout
 • 10 gram gist
 • 90 ml olijfolie
 • half bakje verse rozemarijn
 • extra olijfolie om eroverheen te sprenkelen

 

Bereiding – Zelfgemaakte Focaccia met Rozemarijn en Zeezout:

 1. Kneed alle ingrediënten behalve de rozemarijn goed door elkaar totdat je een gladde deegbol hebt. Dit kan je met je handen doen, maar het makkelijkste is het met een keukenmachine met deeghaken. Doe je het met de hand? Mix dan eerst alle droge ingrediënten door elkaar en voeg beetje bij beetje de natte ingrediënten toe.
 2. Leg de deegbol in een grote kom afgedekt met een vochtige theedoek en zet dit op een warme plaats. (In de zomer achter het raam bijvoorbeeld, in de winter dichtbij de verwarming). Laat het een uur rusten zodat het deeg kan rijzen.
 3. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het deeg hierover uit in een langwerpige of vierkante vorm. Zorg ervoor dat het 1-2 cm dik is en maak dan “deukjes” met je duimen op verschillende plekken. Haal de blaadjes rozemarijn van de takjes af en hak deze iets kleiner. Strooi over de focaccia samen met wat extra olijfolie en extra zeezout.
 4. Zet de bakplaat met focaccia ongeveer 15 minuten in de oven. Haal het er daarna uit, snijd het in plakken of vierkantjes en smullen maar! Schroom niet om op het laatst ook nog een scheut extra olijfolie eroverheen te sprenkelen, dat zouden de Italianen ook doen.

 

Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je van deze zelfgemaakte focaccia vond! Laat een berichtje achter in de comments. Ik ben natuurlijk ook altijd benieuwd naar andere ideeën of variaties! 

 

 

Myprotein

Liefs, Milou

 

zelfgemaakte focaccia

 

zelfgemaakte focaccia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *