what the health

Vorige week schreef ik deze blog over mijn vegan challenge. Ik vertelde dat ik voornamelijk na aanleiding van de documentaire What The Health weer even volledig over op plantaardige voeding overging. Maar wat vond ik nou echt van die docu? 

Om te beginnen is de documentaire What The Health niet de reden dat ik nu twee weken vegan ben gaan eten. Het sluimert al langere tijd. Het is en blijft zo dat een vegan dieet veel beter is voor het dierenwelzijn en beter voor het milieu. Ook is een dieet gebaseerd op plantaardige voeding – áls je het goed kan toepassen – beter voor je gezondheid, dan een dieet vol met vlees en zuivel. Vóór het zien van deze docu at ik daarom al zo’n 70% veganistisch.

Nu zag ik dus afgelopen week What The Health en vertelde ik in die desbetreffende vorige blog dat deze weer even insloeg als een bom. Ja, dat deed het, omdat ik weet dat er in alles een kern van waarheid zit.

Met een grote korrel zout

Toch nam ik de docu met een korreltje zout. Een grote korrel zout. Er worden namelijk aardig wat extreme uitspraken gedaan. Zo zou 1 omelet even schadelijk zijn als 5 sigaretten? En zou je niet dik worden van koolhydraten, maar wel van vet? Dat eerste lijk mij totale onzin en het tweede is natuurlijk niet waar. Je wordt dik als je meer calorieën eet dan dat je verbrandt en hoeveel koolhydraten en vetten dat zijn is ondergeschikt! Sterker nog, een dieet met niet al te veel koolhydraten, maar veel gezonde vetten is juist heel goed voor je!

Ook laten ze drie mensen zien die enorme gezondheidsklachten hadden en dagelijks pótjes met pillen slikten. Kip – de documentaire maker – zette ze een paar weken op een vegan dieet en hoppa géén medicijnen meer nodig. Hmmmmm… Dit lijkt mij allemaal een beetje too good to be true!

En oja, volgens de docu zou ook ál het vlees zorgen voor een grotere kans op kanker. Maar dat bewerkt en rood vlees daarmee gelinkt zijn is inderdaad wel bewezen, maar tot nu toe zijn er niet genoeg studies die aantonen dat wit vlees (kip, kalkoen, etc.) daar ook mee gelinkt is.

what the health

Wat is nou waar?

De studie sloeg voor mij dus in als een bom, omdat ik het direct link met de feiten waarvan ik wél weet dat ze waar zijn. Zoals dat rood en bewerkt vlees (vroeger mijn lievelings en dagelijks op mijn bordje te vinden) een verhoogde kans op kanker veroorzaken én dat een dieet (voornamelijk) gebaseerd op plantaardige voeding enorm veel voor je lichaam en gezondheid kan betekenen. Je lichaam heeft zo veel natuurlijke krachten die in veel gevallen met natuurlijke middelen (zoals gezonde voeding) kunnen worden opgelost of verbeterd. Zo veel zelfs dat het er inderdaad voor kan zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt als je eerst een erg slecht dieet at gebaseerd op veel vlees, ongezonde vetten en geraffineerde suikers. Dát zijn feiten die ook echt waar zijn, alleen worden die enorm vergroot of uit hun verband getrokken in de documentaire.

Tijdens het kijken naar de documentaire nam ik alles dus met een korrel zout, maar later bedacht ik mij dat niet iedereen dat standaard doet. Sterker nog, niet iedereen weet wat de échte feiten en onderliggende onderzoeken zeggen. En veel mensen geloven wat ze zien of lezen, zeker als het een populaire documentaire is.

Ik zag afgelopen week meerdere blogs en artikelen langskomen die erg kritisch waren over de docu. Dat was ik ook en sloot mij volledig aan bij hun mening. Maar bedacht mij daarna dat ik wél op mijn blog had gecommuniceerd dat hij insloeg als een bom. Het zette mij aan het denken dat ik misschien iets te kort door de bocht was geweest. Het was een beetje scheef en daarom wilde ik graag deze blog schrijven om het toch even recht te zetten. Om uit te lichten dat je echt niet zomaar alles wat je op tv ziet of op internet leest moet geloven. Zelfs niet als het in een enorm populaire documentaire wordt gezegd. Dat doe ik ook zeker niet!

Sla het na, ga eens het internet op en zoek naar onderzoeken. Rete interessant wat je daar allemaal kunt vinden én wetenschappelijk bewezen. Maar vaak hoef je niet eens de artikelen zelf te gaan zoeken. Wees gewoon een beetje bewust van welk platform of welke bron de informatie komt.

Het positieve

Natuurlijk is het super dat er mensen zijn die een veganistisch dieet propageren. Zeker in Amerika eet de gemiddelde mens enorm ongezond en kilo’s vlees. Er valt dan ook heel wat gezondheidswinst te behalen als er geminderd wordt met vlees (en zuivel). Daarnaast zouden de dieren en het milieu dat ook een stuk fijner vinden. Ik support het dan ook 100% dat mensen meer bewust gemaakt worden van hun dieet en de gevolgen daarvan. Er valt ook enorm veel te zeggen over het positieve van een (voornamelijk) veganistisch dieet en het minderen van vlees, maar het moet natuurlijk niet gebeuren met bangmakerij. Niet iedereen neemt alles namelijk met een korrel zout.

Vegan Junk Food Bar Vegan Hotspot in Amsterdam
Overigens is dit dé lekkerste vegan burger ooit, die ik at bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam!

Bangmakerij

Daarnaast wordt iedereen in de huidige maatschappij al “bang” genoeg gemaakt met extreme uitspraken. “Van koolhydraten word je dik”, “suiker is vergif” en  “e-nummers zijn enorm schadelijk” zijn dingen die je vast vaker voorbij hebt zien komen. Geen wonder dat mensen een verstoorde relatie met eten krijgen. Dat ze voedingsmiddelen als “verboden” gaan bestempelen en daarna vervallen in eetbuien. Dat vind ik echt niet zo gek, want het is ook zo moeilijk om te weten wat je nou moet geloven. Ergens zit in die uitspraken ook wel een kern van waarheid, alleen wordt het zo opgeblazen of verdraaid dat mensen er alleen maar bang van worden.

Ik ben weer twee weken vegan gaan eten, omdat ik me er tóch al heel fijn bij voel om zo veel mogelijk plantaardig te eten en wil kijken of ik mij er nóg beter door ga voelen. Ik ben dus letterlijk aan het uitzoeken of het bij mij past. Voel ik mij er niet goed bij, krijg ik ineens weer eetbuien of raakt mijn relatie met eten weer verstoord… Dan no way dat ik er mee door ga!

Hoe denk ik over een vegan dieet?

En hoe ik denk over een vegan dieet? Heel gezond, mits goed toegepast. De hele dag friet met ketchup is natuurlijk enorm ongezond. Eet je gevarieerd, probeer je een beetje op je eiwitinname te letten, eet je niet té veel suikers en slik je B12 bij? Dan is het wat mij betreft enorm gezond.

Af en toe een stukje vlees? Wat mij betreft past dat ook helemaal bij een gezond dieet hoor. Maar elke dag veel vlees en zuivel weg werken zou ik alleen niet doen… Want het is zoals met alles: geniet, maar doe het met mate! Behalve groente, groente mag altijd!

En minder vlees en zuivel willen eten omdat het beter is voor de dieren en het milieu is natuurlijk ook een hele mooie reden!

Wat vond jij van de documentaire?

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *