Maandag opnieuw beginnen

Misschien herken je het wel, je voelt je na het weekend enorm dik en opgeblazen en denkt… “Maandag begin ik opnieuw” met gezond eten, niet snoepen, een dieet, afvallen, of noem maar op. Maar als je het mij vraagt moet je nooit, maar dan ook nooit, meer maandag opnieuw beginnen!

Gisteravond (zondagavond) scrolde ik door mijn Facebook pagina en wat mij opviel was een post van een kennis die een taartje at, met daarbij de tekst:

“Dit is mijn laatste taartje, vanaf morgen (maandag) ga ik opnieuw beginnen met gezonder eten en leven om weer af te vallen”

Ze nam zich dus voor om geen taartjes meer te eten en wilde het roer helemaal omgooien.

Tja, aan de ene kant super dat ze dit zich zo voorneemt. Gezonder eten en leven is nooit verkeerd toch? Maar aan de andere kant vind ik dit zo rot om te lezen en voel ik bijna meteen “medelijden” met haar.

Niet dat ik haar zielig vind hoor. Maar omdat het “roer omgooien”, “geen taartjes meer eten” en die welbekende “maandag opnieuw beginnen” bijna nooit werkt.

Ja, het zal vast voor een tijdje werken. Bijna nooit, voor altijd.

En volgens mij wil niemand iets dat tijdelijk werkt, maar willen we allemaal iets wat we voor altijd vol kunnen houden toch?

Daarnaast denken zo veel vrouwen dat “niet meer snoepen” gaat helpen.

Maar ook dat werkt bijna altijd averechts. Op het moment dat je iets niet meer mag, wordt het des te aanlokkelijker en is de kans groot dat vroeg op laat de cravings het van je gaan overnemen. Met snaaien en eetbuien als gevolg.

Tja, en dan krijgen we die welbekende alles-of-niks. Dus ofwel je “begint maandag opnieuw” en gaat er weer voor. Ofwel het lukt niet meer en laat alles los. Van het ene extreme in het andere extreme.

En met elke poging die mislukt, word je zelfvertrouwen minder!

“Gewoon normaal” eten wordt dan steeds moeilijker en moeilijker.

Misschien is dat iets wat je wel herkent?

Dus, maandag opnieuw beginnen?

Doe dit alsjeblieft nooit meer! En daarmee bedoel ik niet dat je nooit meer het besluit mag nemen om iets te veranderen. Ik wil je ook absoluut niet tegenhouden om gezonder te gaan eten en leven. Maar doe het alsjeblieft op een andere manier!

Focus liever op:

1. Steeds weer kleine veranderingen van je gedrag i.p.v. het roer omgooien. 

Ik denk dat je zelf ook wel heel goed weet dat het roer compleet omgooien vaak niet de oplossing is. Dat is te heftig en voordat je het weet zit je weer in je oude patronen.

Wat veel beter werkt is om steeds weer een kleine verandering van je (eet)gedrag toe te passen. Kleine stapjes, die amper moeite kosten, maar die week na week enorm veel verschil maken.

Voordat je het weet ga je zo anders met eten om, maar op een manier die blijvend is, omdat je het stapje voor stapje aangepakt hebt.

2. Ga na wat ervoor zorgt dat het je nu niet lukt

Wat maakt dat je nu niet gezond genoeg eet? Maak je jezelf wijs dat het te veel tijd kost? Maak je er geen prioriteit van? Vind je jezelf niet belangrijk genoeg? Doe je het alleen om af te vallen en zodra dat niet lukt, boeit het je ook niet meer? Lukt het wel, maar zodra je stress hebt of overprikkeld bent gebruik je eten als coping?

Dit zijn enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen om na te gaan waarom het nu niet lukt om gezond of in balans te eten. Of waarom het niet lukt om je rem niet te vinden met ongezonde dingen.

Alleen dan kan je van binnenuit verandering teweeg brengen. Het tackelen van je valkuilen of belemmerende overtuigingen. Een andere mindset. Andere patronen. Veeeele malen effectiever dan alleen “vanaf nu ga ik weer gezonder eten”.

3. Zoek een manier van eten en manier van met eten omgaan die je voor altijd vol kan houden.

“Geen taartjes meer eten” is natuurlijk géén lange termijn strategie. Een dieet, een eetschema, koolhydraatarm eten, calorieën tellen, etc. zijn natuurlijk óók geen strategieën die je forever vol kan houden. Zelfs niet eens vol wílt houden!

En nu hoor ik sommigen van jullie denken:

“Ja, maar dit wil ik eerst om af te vallen en dán pas kan ik focussen op iets dat ik voor altijd kan volhouden”.

Tja, lieve schat, dat kan je proberen. Grote kans dat het óf niet lukt en je zelfvertrouwen nog een paar niveaus gekelderd is. Of grote kans dat het je wel even lukt, maar je heel snel weer terugvalt in oude patronen, als je de basis niet aanpakt!

Dus geloof mij, je zal zo veel meer hebben om daar nú al mee te beginnen. Want waarom wachten, als je ook nú al meer rust rondom en een moeitelozer eetpatroon kan hebben?!

Toch?!

Wil je mijn 5 geheimen weten voor meer rust rondom eten en moeitelozer “normaal” eten?

Schrijf je dan in voor mijn gratis masterclass. Zodat je op 11 of 12 oktober lekker vanuit huis kan inloggen en eens goed de tijd voor jezelf kan nemen om een manier van met eten omgaan te krijgen, die je voor altijd kan volhouden!

Geen quick fix, maar wél iets waar je echt wat aan gaat hebben.

Want diep van binnen wil je helemaal niet “geen taartjes meer eten”. Diep van binnen wil jij gewoon normaal eten, geen strijd ervaren en je lekker in je lijf voelen. Toch?

Denk je nu, YES jij snapt het, dat is wat ik wil! Dan moet je gewoon bij deze masterclass zijn.

Schrijf je hier nog even in en dan zie ik je graag op 11 of 12 oktober voor de 5 geheimen voor meer rust rondom eten, minder eetbuien en een moeiteloos normaal eetpatroon.

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *