Oké, de titel is misschien een beetje extreem haha! Maar veel vrouwen die ik coach hebben een alles-of-niets mindset en dan komt het eigenlijk wel daar op neer! Of volvreten (of nouja, veel eten dan 😉). Of streng zijn (wat veel moeite kost!). Daarom deel ik in deze blog hoe ik het vroeger deed (waar je je misschien wel in herkent), maar heb ik natuurlijk ook wat tips voor je hoe je het ook kan doen!

Zelf had ik altijd een haat-liefde relatie met feestdagen en -weekenden, zoals Pasen.

Aan de ene kant lekker vrij, gezellig en ik keek uit naar lekker eten 😍

Maar tegelijkertijd voelde ik over dat lekkere eten ook stress en onrust… 😬

Want sowieso had ik vaak al veels te veel paaseitjes op in de weken ervoor. Want ja, als dat in de supermarkten komt wil je dat eten toch?!

En dan ook nog met Pasen zelf de paasontbijtjes, lekkere dingen tussendoor, diner met familie, etc.

Pffff best veel en ongezond eten! Als ik maar niet mega zou aankomen 😬

Dus probeerde ik het op verschillende manieren aan te pakken:

Gewoon alles loslaten en genieten! Want dit waren dingen die ik anders nooit echt “mocht”, dus pakte ik het ervan! Met als resultaat dat ik me vaak volpropte en me daar ook niet echt goed bij voelde.

Andere keren was ik streng en lette ik mega goed op dat ik niet teveel at. Dat lukte dan soms wel qua eten en hoeveelheden. Maar mannnnn dat was vermoeiend en koste een energie! En zo kon ik ook niet echt optimaal genieten van het eten en de gezelligheid daaromheen!

Misschien herken je jezelf in één van deze voorbeelden? Of misschien wel in allebei?

Beetje dat alles-of-niets hè!

Maar als je je hierin herkent en het liever anders zou willen aanpakken… Dan zal ik je vertellen hoe ik dat nu doe en kijk of je de tips kan meenemen! ☺️

Tips om je én niet vol te (vr)eten én niet streng te hoeven zijn

Sowieso heb ik zelf al lange tijd geleden die alles-of-niets mindset losgelaten! Want de lekkere dingen die er met Pasen zijn, mag en kan ik het hele jaar gewoon eten! Dus “het ervan nemen” komt niet eens meer in me op. Dus voor jou: Weet dat je dit altijd kan eten, het is niet “nu of nooit”!

Bedenk me nu dat ik ook gewoon niet een keer paaseitjes of iets gekocht heb (foto’s zijn ook van vorig jaar 😉)! Want tja, tis gewoon chocolade toch? En dat kan je het hele jaar door kopen haha!

En als je je herkent in gedachten als “ja nu ben ik toch al bezig” of “nu is het toch al verpest”… Luister dan eens goed naar die gedachten! Schrijf ze eens op, of zeg ze eens hardop. Is dat namelijk wel echt zo? Is dat wel WAAR? Vaak maak je jezelf dit alleen maar wijs – sturen die gedachten je onbewust – maar zijn ze helemaal niet waar. Want zeg eens eerlijk, is het echt zo dat als je met het ontbijt toch teveel hebt gegeten dat dan meteen die dag verpest is? Of heb je daarna gewoon weer de kans om keuzes te maken waar je je wel goed bij voelt? Ik denk dat tweede 😉

Daarnaast weet ik van mijzelf dat ik me fysiek niet top voel als ik (veel) te veel eet! Dus “dooreten” of “blijven eten” doe ik niet. En sla dingen af als het teveel is. Puur omdat ik me daar beter bij voel! Dus wat is het nut dan? En voor jou: Waar voel jij je – zowel fysiek als mentaal – goed bij? En maak keuzes die daarbij horen ☺️

En ik kan nog wel even doorgaan, maar ik hou het nu bij dit laatste wat ik je mee wil geven! En dat is:

Blijf bewust van wat je doet en waar je je goed bij voelt, maar laat het je niet overnemen zodat je ook gewoon “in het moment” kan zijn en kan genieten!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dit voor jezelf kan meenemen!

Fijne Pasen en veel liefs, Milou

P.S. Heb je los van Pasen ook last van te veel eten, snoepen, snaaien of eetbuien? Bekijk mijn Eetbui Intensive traject eens.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *