moet je extra vitamine d slikken

Moet je extra vitamine D slikken? Ik krijg vaak de vraag welke supplementen ik slik en meestal antwoord ik dat de juiste supplementen enorm verschillen per persoon. Toch kan ik van sommige supplementen zeggen dat iedereen ze zou moeten gebruiken, waaronder: vitamine D. 

Het is vaak lastig om zo in het algemeen aan te raden welke vitamines en supplementen je zou moeten slikken. Dit is voor iedereen verschillend en hangt af van voeding, leefstijl en lichaamswerking. Toch zijn er een paar uitzonderingen die ik voor iedereen zou aanraden en dat is onder andere vitamine D.

Waar is vitamine D goed voor? 

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat vitamine D goed is voor het behoud van sterke botten en tanden. Maar het draagt ook bij aan de instandhouding van je spieren en heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en zorgt zo mede voor een goede weerstand. Vanuit de wetenschap is er veel belangstelling voor Vitamine D en lijkt het erop dat deze vitamine met nog meer lichaamsfuncties in verband kan worden gebracht, echter is dat nog niet bewezen.

Vorig jaar werd de maximale dosering vitamine D in voedingssupplementen in Nederland opgehoogd naar 75 mg per dag (3000 ie). In Nederland kampen veel mensen met een vitamine D tekort. Het blijkt dat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad voor bepaalde groepen om extra vitamine D slikken, niet door iedereen worden opgevolgd.***

Dus al met al is vitamine D erg belangrijk en daarom wilde ik graag een blog hieraan wijden.

moet je extra vitamine d slikken

Hoe krijg ik vitamine D binnen?

Je vraagt je dan misschien af, hoe krijg ik vitamine D binnen? Vitamine D kan je voor een deel binnen krijgen door middel van bepaalde voeding, zoals vette vis, vlees en eieren.* Het is alleen bijna onmogelijk om de juiste hoeveelheid vitamine D alleen uit voeding te halen.**

Het overgrote deel krijg je namelijk binnen via het zonlicht op je huid. Je huid maakt zelf de vitamine D aan bij aanraking met zonlicht. Maar krijgen wij in Nederland dan wel genoeg zonlicht op onze huid om genoeg vitamine D aan te maken?

Moet je extra vitamine D slikken?

Uit onderzoek blijkt dat het in Nederland alleen tussen mei en oktober mogelijk is om genoeg vitamine D uit de zon te halen als je tussen 11.00-15.00 uur iedere dag minimaal een kwartier tot half uur in de zon loopt.**

Ten eerste is natuurlijk niet iedereen in de gelegenheid om tussen die tijden een half uur buiten te lopen. Ten tweede, moet de zon dan ook nog eens schijnen. En ten derde, geldt dit alleen voor de zomermaanden.

Oftewel moet je extra vitamine D slikken? Ja! In de zomer is het voor de meeste mensen die in Nederland wonen een goed idee om vitamine D bij te slikken en in de winter voor iedereen.

Moet je extra vitamine d slikken

Vitamine D van Vitals

Ik was laatst in de mogelijkheid om de vitamine D van Vitals te testen. Vitals is een Nederlands bedrijf waarbij kwaliteit op nummer 1 staat en waar ze net dat stapje extra doen om die kwaliteit te garanderen. Ik kreeg de Vitamine D3 1000 ie  en de biologische Vitamine D om te testen.

De Vitamine D3 1000 bevat per dagdosering 25 mcg Vitamine D3. De biologische Vitamine D is gemaakt van biologisch geteelde champignons die – in tegenstelling tot die uit de supermarkt – aan zonlicht zijn blootgesteld waardoor ze een hoog gehalte vitamine D2 bevatten. Er zit 25 mcg Vitamine D2 in per dagdosering.

Beide Vitamine D supplementen bevatten alleen natuurlijke hulpstoffen, wat natuurlijk erg fijn is. Beide varianten zijn geschikt voor vegetariërs, en de biologische vitamine D is ook geschikt voor vegans. Nog een extra tip: neem Vitamine D tijdens een vethoudende maaltijd, omdat de vitamine alléén opgenomen kan worden door middel van vetten. Niet vergeten dus!

Zoals met bijna elk supplement merk ik niet direct verschil. Wel slik ik zelf sowieso Vitamine D (zowel in de zomer als winter), omdat ik weet dat mijn lichaam het nodig heeft in deze omstandigheden hier in Nederland.

Heb ik je vraag “moet ik vitamine D slikken” beantwoord? En nou ben ik natuurlijk benieuwd, slik jij ook Vitamine D bij? Of heb ik je op het idee gebracht na het lezen van dit artikel? Laat het mij vooral even weten in de reacties hieronder of op Facebook/Instagram.

Liefs, Milou

Bronnen:
* Voedingscentrum
** Van Dam RM et al. Potentially modifiable determinants of vitamin D status in an older population in the Netherlands: the Hoorn Study. Am J Clin Nutr. 2007;85(3):755-61.
*** http://www.npninfo.nl/2015/12/Maximale-dagdosering-vitamine-D-per-direct-opgehoogd

– – – Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vitals – – – 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten over “Moet je extra vitamine D slikken? ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *