Milou hoe ziet je voedingspatroon eruit?

Ik krijg zo vaak vragen over mijn huidige voedingspatroon dat ik besloot om hier weer eens een blog aan te wijden. Hoe, wat en wanneer eet ik nu eigenlijk?

Milou, hoevaak eet jij op een dag? Hoeveel calorieën eet jij op een dag? En tel je ze eigenlijk nog? Milou, eet jij gluten en zuivel? En eet je nog helemaal vegan? Doe je nog aan Intermittent Fasting? En hoe ga jij om met feestjes en etentjes?

Ik krijg zo vaak vragen over mijn huidige voedingspatroon dat ik dacht, waarom wijd ik er geen blog aan? Dus bij deze een antwoord op de veelgestelde vragen. Wat ik wel als allereerste wil benadrukken is dat hoe ík eet, niet voor iedereen goed hoeft te zijn. Ieder lichaam is uniek en zal anders reageren op voeding. Ook heeft iedereen een unieke levensstijl en verschillende hoeveelheid aan beweging. Houd dat dus in gedachten.

Hoe zit het met de calorieën?

Om te beginnen, ik tel al héél lang mijn calorieën niet meer en wat ben ik hier blij mee. Ik luister naar mijn lichaam, eet wanneet ik honger heb of wanneer het zo uitkomt. De ene dag heb ik dan ook meer honger dan de andere dag en de ene dag heb ik meer zin om te snoepen dan de andere dag.

Verder heb ik dus géén idee hoeveel calorieën ik per dag eet en het boeit mij ook helemaal niet meer. Het enige wat ik weet is dat ik de afgelopen maanden gemiddeld wat minder calorieën heb gegeten dan dat ik verbruikt heb. Hoe weet ik dat? Omdat ik ben afgevallen.

Heel af en toe schat ik nog even de calorieën die ik eet heel grof in mijn hoofd. Vooral om te kijken of ik niet te weinig eet, veel te veel eet en of alles dus een beetje in balans is. That’s it! 

Milou hoe ziet je voedingspatroon eruit?

Hoevaak en wanneer eet ik op een dag?

De ene dag eet ik 3 grote maaltijden en de andere dag kan ik wel 8 keer kleine beetjes eten, haha. Ook weer net wat mijn gevoel aangeeft, hoe het uitkomt en hoe de dag verloopt. Toch is het meestal zo’n 3 à 4 keer per dag, wat grotere porties. Dan ben ik er minder vaak mee bezig en zit ik altijd lekker vol na een maaltijd.

Wat ik nog wél bijna elke dag doe is Intermittent Fasting. Althans, ik start mijn dag bijna altijd rond een uur of 8/9 met een bulletproof koffie. Oftewel: koffie met kokosolie en soms ook roomboter. Hier zal ik binnenkort een blogje over schrijven, want daar kan ik nog wel wat meer over vertellen. Hoewel de bulletproof koffie “hype” alweer van een paar jaar terug is, ontdek ik nu pas de voordelen. En die zijn er voor mij zeker!

Ik start de dag namelijk met een bulletproof koffie en eet daarna pas rond 12-14 uur ergens wanneer ik honger krijg. Dit zorgt ervoor dat ik ‘s ochtends veel meer energie heb én mij beter kan focussen op mijn werk. Ik heb ook geen honger, die komt pas rond een uur of 12-14.

Nou gaf alleen het Intermittent Fasting mij al meer energie in de ochtend en had ik ook geen last van een honger gevoel, maar door deze koffie te drinken wordt dat net allemaal even wat versterkt. Ik ben dus fan!

Wat ik trouwens ook merk – en ik weet niet of dat door het vasten komt of door die koffie – is dat ik ben over gegaan op vetverbranding in plaats van koolhydraatverbranding. Althans, het verschil dat ik merk is het volgende: vroeger als ik een paar uur niets had gegeten en honger kreeg werd ik meteen heel slap en trillerig. Nu is dat helemaal niet meer zo! Dan krijg ik alleen honger, maar dat slappe en trillerige gevoel blijft uit. Erg fijn als je het mij vraagt.

Overigens is dit geen “regel” voor mij ook zo te eten en wijk er dan ook makkelijk vanaf als de dag anders loopt dan gepland. Ik vind het gewoon super fijn om zo mijn dag te beginnen, dus wanneer ik de keuze heb dan doe ik dat.

Dit komt er trouwens voor mij op neer dat ik vaak mijn ontbijt pas om een uur of 12-14 eet. En ik hou van echte zoete “ontbijtjes”, zoals havermout, mugcakes en smoothiebowls, dus dat is dan ook wat ik rond die tijd eet. Mijn “lunch” eet ik dan vaak rond een uur of 17 en mijn avondeten rond 20.00-20.30 en daarna niets meer (tenzij ik er zin in heb). Zo eet ik al een hele lange tijd en klinkt misschien voor de meeste heel raar, maar dit is wat voor mij, mijn leven en mijn lichaam goed voelt!

Wat eet ik zoal?

Tja, dit is natuurlijk een redelijk vage en uitgebreide vraag. En die kan ik zo beantwoorden: precies dat waar ik zin in heb! Ik eet vanuit zelfliefde en om mijn lijf te voeden, maar soms ook gewoon hoe het zo uitkomt. Wat is dat een fijn gevoel zeg. Eten zit niet meer de hele dag in mijn hoofd. Sterker nog, ik denk er vaak pas aan als ik echt honger heb of met recepten voor mijn blog bezig ben. Nooit gedacht dat ik er zo over zou kunnen denken.

Verder eet ik ‘s ochtends vaak een mugcake met wortel en een dikke klodder amandelpasta/pindakaas of een groene smoothie met vegan eiwitpoeder en granola. Als lunch wat spelt boterhammen of crackers met hummus, avocado of geitenkaas en daarnaast wat rauwkost (komkommer, wortel, tomaat, paprika). Of een salade met lekker veel groenten. De laatste tijd trouwens wat vaker spelt boterhammen of crackers (lekker snel en makkelijk), maar dat ga ik weer even veranderen naar salades, omdat dat toch beter voelt en voedzamer is. En tja, avondeten is iedere dag anders, maar wel zo goed als altijd met minimaal 300 gram groenten. En als dat eens een keertje niet lukt, dan lukt het niet. Verder met vis, vega vervangers, bonen of speltpasta/quinoa/rijst.

Als ik ga uiteten bestel ik waar ik zin in heb. Ik geniet. Denk nergens over na en dat is zo fijn. De volgende dag luister ik gewoon weer naar mijn gevoel en die zegt vaak dat ik dan net wat minder honger heb en net wat meer behoefte heb aan groenten enzo. Niet zo gek ook als ik die avond van tevoren veel meer gegeten heb en minder voedingsstoffen binnen gekregen heb dan anders.

En eet ik gluten en zuivel?

Tja, dit is nog even een dingetje. Uit de EMB bloedtest die ik een tijdje geleden bij Fit Met Iris heb gedaan kwam als uitslag dat ik intolerant ben voor tarwe en koemelk (en suiker en varkensvlees trouwens). Dit ben ik in eerste instantie weer goed gaan vermijden en at ik nog wel spelt en geitenkaas. Maar al na een paar weken slopen hier en daar tarwe en koemelk er eigenlijk weer een beetje in, vooral in de weekenden en buiten de deur. Dus ik eet het in de basis niet, maar ze sluipen er (te vaak naar mijn gevoel) weer een beetje in.

Nou ben ik laatst ook bij dokter Franca van Refleqt Clinic in Haarlem geweest en heb daar een fysiologie scan laten doen waarbij duidelijk werd dat het o.a. in mijn darmen toch nog niet helemaal goed gaat. En aangezien mijn energiepeil nog steeds (al mijn hele leven eigenlijk) erg laag is en we de behandeling zo compleet kunnen maken, heb ik ook hier een ander soort bloedtest laten doen die test op 90 verschillende voedingsmiddelen en net weer wat andere antistoffen. Ik ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen, die uitslag moet ik nog krijgen. Grote kans natuurlijk dat de tarwe en koemelk daar ook gaan uitkomen. Maar goed, aangezien ik nog veel vermoeidheid ervaar, ga ik de komende tijd goed aan beide testen voldoen. Oftewel: tarwe, koemelk én de eventuele andere voedingsstoffen die uit de test gaan komen vermijden. Voor mijn gezondheid én energie.

Milou hoe ziet je voedingspatroon eruit?

Eet ik nog vegan?

En eet ik nog vegan? Nee, niet helemaal. Wel eet ik geen vlees meer en ik verbaas mij er eigenlijk over dat ik het totaal niet mis. Ik heb het een aantal keren uitgeprobeerd om helemaal 100% vegan te eten, maar dat is mij toch (nog) een stapje te ver. Ik vind het enorm fijn om wat bij te dragen aan het dierenwelzijn en milieu en eet steeds bewuster en minder dierlijke producten. Al zou ik wat dat betreft het liefste een die-hard vegan zijn, toch merkte ik een weerstand – zowel psychisch als lichamelijk – om alle dierlijke producten helemaal te vermijden. Ik vind kaas bijvoorbeeld vééls te lekker. Ook krijg ik buikpijn van een aantal plantaardige eiwitbronnen zoals soja en bonen/peulvruchten en merkte dat ik uiteindelijk echt te weinig eiwitten binnen kreeg met wat ik nog wel kon eten.

Dus als ik dierlijke producten kan schrappen, dan doe ik dat. Maar ik eet ook nog wel wat eitjes, kaas en vis. Thuis eet ik veel meer plantaardig en vind ik het ook veel makkelijker. Ook hou ik van groenten en bouw mijn maaltijden hier dan ook om heen. Buiten de deur, bij anderen of in restaurants eet ik waar ik zin in heb. Is er een keus voor iets lekkers en vegan? Dan neem ik dat. Anders niet.

Hoe ga ik om met etentjes, feestjes, etc?

Ik denk dat je aan mijn verhaal wel hebt kunnen horen dat ik gewoon eet waar ik zin in heb en wat mijn gevoel mij verteld. Ik probeer altijd vanuit zelfliefde te eten en dat betekent voor mij: zo veel mogelijk gezond en af en toe genieten – zonder maar een greintje schuldgevoel – van ongezonde dingen. En dat lukt!

Dus tijdens feestjes en etentjes eet ik gewoon waar ik zin in heb. Dat zal misschien wel iets gaan veranderen nu ik weer goed naar mijn intoleranties wil gaan luisteren, maar er blijven nog genoeg opties over! En oja, die eetbuien die ik een half jaar geleden nog had? Die zijn helemaal 100% weg! Zelfs mega grote snaaibuien heb ik bijna niet meer. En daar ben ik heel blij en dankbaar voor.

Al met al heb ik een hele gezonde basis met veel groenten, 1-3 stuks fruit per dag, volkoren granen, af en toe wat bonen/peulvruchten, noten/pitten/zaden, veel avocado en hummus (love it!), wat (geiten)kaas, ei en af en toe vis. En soms komt daar gewoon lekker snoep, chocolade, pizza, frietjes, ijs, etc. bij. Net hoe het loopt, waar ik zin in heb en wat mijn gevoel mij aangeeft!

Volgens mij heb ik de meest voorkomende vragen nu wel beantwoord. Heb je nog andere vragen? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder of op Facebook/Instagram!

Liefs, Milou

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten over “Milou, hoe ziet jouw voedingspatroon er nu eigenlijk uit? ”

 • Hi Milou,
  Ik lees in jouw blog dat je een fysiologie scan hebt gedaan in Haarlem en tevens een EMB bloedtest bij Fit met Iris.
  Kun je mij iets over de verschillen vertellen? Wat is het meest uitgebreid of waar heb je het meest aan gehad? Ik wil namelijk ook heel graag zo’n test doen.

  Ik hoor het graag van je.
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Sthephanie

  • Hoi Stephanie,
   Ja dat klopt inderdaad. Ik heb wat aan beide gehad! Zelf ben ik natuurlijk geen expert, dus zou ik je adviseren om hen beide te contacten en het aan hen te vragen. Zij zullen het veel beter kunnen uitleggen dan ik. Succes!
   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *