waarom krachttraining

Zoals jullie inmiddels vast wel over mij weten is dat ik vaak in het krachthonk sta! Dit is mijn manier van trainen. Heerlijk vind ik het! Ook al kan je zonder krachttraining fit zijn/worden en afvallen… Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat krachttraining écht het beste werkt om af te vallen én om tegelijkertijd een mooi lijf te krijgen!

Er zijn alleen veel vrouwen (maar ook mannen hoor) die niet weten waar ze moeten beginnen.. Ook zijn er velen die er wel mee bezig zijn, maar toch nog niet het beste eruit halen. Daarom vond ik het eens hoog tijd om een paar blogjes aan krachttraining te wagen. Ik ben geen expert, maar heb wel al een paar jaar ervaring in het krachthonk! En kan uren op internet naar tips speuren en het er met ervaren sporters over hebben. Dus wil ik vandaag eerst eens beginnen met de meest simpele vraag… Milou, waarom is krachttraining dan zo goed? En waarom kan ik niet gewoon blijven hardlopen om mijn droomlijf te krijgen? Dat zal ik je eens vertellen….

Krachttraining, maar waarom dan?

 1. Vetverbranding.

  Inderdaad, ik hoor je denken. Met cardio verbrand je toch ook vet? Yes dat klopt. Alleen stopt je vetverbranding direct na een cardio sessie vrijwel meteen. Maarrrr, na een goede krachttraining blijft je lichaam zelfs tot 24 uur na de training vet verbranden! Winner! Ook is het zo dat naarmate je gespierder wordt, je in rust meer vet zult verbranden. Waarom? Omdat spieren nou eenmaal meer energie vergen dan vet. Dus wanneer jij tijdens je Netflix uurtjes lekker ligt te chillen, zal je dus meer vet verbranden als je gespierder bent! Klinkt goed?

 2. Lijnen en Spieren.

  Naast dat je dus je vetverbranding flink omhoog zult brengen met krachttraining, gebeurt er nog iets anders met je lichaam. Je krijgt spieren! En mooie spieren betekent mooie lijnen in je lijf. Mits je er natuurlijk niet een dikke laag vet overheen hebt liggen. Maar dat heeft weer veel met je voeding te maken. Anyway, krachttraining = mooie lijnen in je lichaam. En nee dames, wees niet bang, je zult niet meteen in Arnold Schwarzenegger veranderen 😉 Wij dames, hebben in tegelstelling tot het andere geslacht, een stuk minder testosteron in ons lijf. Dit hormoon zorgt ervoor dat mannen over het algemeen een stuk gespierder zijn, maar dus ook een stuk gespierder kunnen worden! Wij dames hebben dit (helaas) niet. Die vrouwelijke bodybuilders die je wel eens ziet hebben óf hier jaaaaarenlang met 200% toewijding aan gewerkt, óf hebben dingen in hun lijf gestopt die verboden zijn. Want trust me, zo mega gespierd word je dus echt niet zomaar.

  waarom krachttraining

 3. Sterk.

  Maar als je dus mooie spiertjes aan het kweken bent, ziet het er niet alleen mooi uit, ze hebben natuurlijk ook nog een functie! En dat is… Je wordt sterk! En in het dagelijks leven is het echt zo verkeerd nog niet om een beetje een sterk lijf te hebben. Denk aan verhuizingen, met koffers slepen, of die te strakke deksel van die pot draaien 😉 Wij hebben geen mannen meer nodig om ons te helpen hoor. Onafhankelijkheid here we come!

 4. Meer Energie.

  Met krachttraining verbetert je glucosevoorraad én je insulinegevoeligheid. Je lichaam zal beter om kunnen gaan met de koolhydraten dat het binnen krijgt. Wat voel je daarvan? Je zult meer energie hebben! En meer energie is niet alleen fijn in het alledaagse leven… Het bevordert ook weer eens je stofwisseling (denk aan meer beweging etc.). Een tweede gevolg van een verbeterde insulinegevoeligheid is een stabielere bloedsuikerspiegel. En dat betekent minder snack-attacks 😉 Win-win dus!

 5. Maar moet ik dan helemaal geen cardio meer doen?

  Nee, dat zeg ik niet! Cardio is natuurlijk heel goed voor je conditie en uithoudingsvermogen. Dit vinden je lijf en hart erg fijn. Ook is het natuurlijk top om niet meteen buiten adem te zijn wanneer je twee trappen op loopt 😉 Maar wat ik wel mee wil geven is dat als je wilt afvallen of een mooi strak lijf wilt krijgen… Zet krachttraining op één en doe cardio er bij. Hoe deel ik het normaal gesproken in? Ik doe een warming up van ongeveer 10 minuten op een cardio apparaat en ga daarna het krachthonk in. 4 keer per week train ik met gewichten en ik probeer nog 1 keer in de week een flinke cardiosessie te doen om dat hart van mij eens flink te laten pompen 😉

Ik hoop jullie warm te hebben gemaakt voor het fenomeen dat krachttraining heet 😉 In mijn volgende blogje zal ik mijn ultieme krachttraining tips met jullie delen! Stay tuned….

Liefs, Milou

Waarom krachttraining

6 gedachten over “Krachttraining I – Waarom?”

 • Top geschreven, Milou! Vooral dat vrouwen denken zo gespierd te worden als de Hulk, hoor ik ook heel vaak als ik vertel dat ik aan powerliften doe. En dat terwijl ze gewoon kunnen zien dat ik er super vrouwelijk uit zie 😛 Je overige blogs zijn trouwens ook erg leuk. Ben zelf nu bezig met een cut en de recepten waarvan iemand al de macro’s voor je heeft uitgerekend zijn heel prettig voor als je zelf even geen inspiratie hebt 🙂 Daarnaast is het fijn om de struggles van anderen te lezen tijdens het cutten, dan realiseer je je weer even dat het niet alleen voor jezelf soms pittig is.

  • Hoi Andrea, dankjewel! 🙂
   Maar haha idd, veel vrouwen denken dat nog steeds! En leuk om te horen dat je mijn blogs leuk vindt 🙂 Het is soms ook gewoon fijn om te horen dat je niet de enige bent die er soms moeite mee heeft… 🙂

 • Hi Milou

  Sinds kort doe ik ook veel meer aan krachttraining ipv cardio.
  Ik doe 5à 6x per week, een dik half uur aan krachttraining.
  Elke ochtend diverse oefeningen, zowel met gewichten als zonder gewichten.
  Maar ik stel me vaak de vraag of dat voldoende is?
  Uiteindelijk is het ook alleen maar dat en +/- 75min cardio per week.
  Ik heb het gevoel dat ik goed bezig ben, maar ik dat ook zo?
  Of ga ik best nog wat meer trainen voor een strakker lijf te krijgen?
  Ik hoop dat je me wat raad kan geven.

  • Hoi Bianca,

   Super dat je ook met krachttraining bent begonnen. Ik zelf (en de meeste anderen ook) zou adviseren om 3 of 4 keer per week een uur te trainen. Mocht je 3 keer willen trainen kan je het beste een “full body” schema doen waarbij je je spieren uit je hele lijf aanpakt. Wil je 4 keer per week trainen zou je het kunnen splitsen in 2 dagen je benen/billen/abs en 2 dagen je borst/rug/schouders/triceps/biceps. Ik train zelf meestal 4 keer in de week een dik uur. Dit is zeker genoeg om spieren op te bouwen!

   Succes ermee. Liefs, Milou

 • Hoi Milou,

  Ik ben heel blij dat ik je blog tegenkwam! Ik ben sinds kort bezig met 2 x per week een uur bodypumpen. Daarnaast doe ik al sinds langere tijd nog body attack. Ik ben 6 kilo afgevallen, maar sinds ik met bodypump ben begonnen val ik eigenlijk niets meer af, maar ik geloof dat ik wel wat strakker erdoor ben geworden. Natuurlijk wil ik hiermee doorgaan, want dat buikje moet eraf, maar ik vraag me af of ik nu niet meer eiwitten zou moeten eten i.c.m. de krachttraining. Hoeveel keer per week raad je aan om aan krachttraining te doen om een verschil te zien? Dit is nog allemaal vrij nieuw voor me dus ik hoop dat je me wat tips kunt geven :).

  • Hoi Patricia,

   Wat leuk dat je dat zegt! Bodypump is inderdaad ook goed (en leuk), maar ik zelf heb meer de voorkeur voor krachttraining. Kan je toch iets specifieker en harder trainen. Ik zou zeggen om echt verschil te gaan zien minimaal 3x in de week krachttraining, 4x zou iets beter zijn. Als je 3x traint kan je fullbody doen (dus alle spiergroepen in je lijf trainen, wat je waarschijnlijk bij bodypump ook doet), train je 4x dan zou je een splitschema kunnen pakken (train je op twee dagen alleen je onderlijf/buik en op de andere twee dagen je bovenlijf). Wellicht hebben ze op je sportschool beginnersschema’s die ze je kunnen geven? Wel is het inderdaad zo dat je genoeg eiwitten binnen moet krijgen als je aan krachttraining gaat doen. Vooral na je workout om je spieren goed te laten herstellen. Als je zo’n 1,5-2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht binnenkrijgt zit je goed. Veel succes ermee!

   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *