is kokosbloesemsuiker gezond

Ik zie steeds vaker kokosbloesemsuiker voorbij komen in “gezonde” recepten. Ik heb er al wel eens iets mee gebakken en eerlijk is eerlijk: het is erg lekker en maakt je cake of taart heerlijk zoet! Daarom vroeg ik mij af, is kokosbloesemsuiker gezond? 

 

Is Kokosbloesemsuiker Gezond?

Om dat uit te vinden ging ik het welbekende internet op en kwam tot de volgende conclusie; Het is de “minst slechte suiker”. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de bloesem van de kokosnootpalmboom. Het ziet er bijna net zo uit als gewone suiker, alleen iets bruiner van kleur. Tijdens het proces om suiker te maken wordt het niet verhit waardoor veel belangrijke voedingsstoffen (zoals vitamine B, magnesium, ijzer, zink en kalium) behouden blijven. Dit is dus een stuk gezonder dan de standaard geraffineerde tafelsuiker die wij kennen.

is kokosbloesemsuiker gezond

Ook heeft kokosbloesemsuiker een Glycemische Index van 35 (vergeleken met een GI van 60 voor tafelsuiker), wat betekent dat de suikers redelijk langzaam worden opgenomen en daardoor geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Zelf vind ik de suikerpieken een van de grootste nadelen van suiker. Weg dus met die suikerdips! Echter, lees ik ook dat deze Glycemische Index verkeert schijnt te zijn gemeten, omdat ze het vergeleken hebben met vloeibare glucose, waardoor de index lager uitvalt dan zou moeten. Wat ik dan moet geloven vind ik eerlijk gezegd moeilijk te bepalen. Toch lijken de meeste websites en bronnen te hameren op de GI van 35, positief dus. Aan de andere kant bestaat kokosbloesemsuiker nog steeds uit 90% suiker (sucrose, fructose en glucose) dus eigenlijk is en blijft het gewoon suiker.

Dus is kokosbloesemsuiker gezond? Tja, wat is gezond hè? Het is en blijft suiker vind ik. Wél is het een stukje gezonder dan geraffineerde tafelsuiker, omdat er meer voedingswaarden in zitten en de suikerpieken lager zijn. Je kan gezonde baksels ook een lekkere zoete smaak geven met behulp van bijvoorbeeld bananen, honing, agave siroop of dadels. Toch heb je soms zin in iets écht zoets, want ik moet zelf toegeven de zoetigheid van bovengenoemde producten haalt het niet bij de zoetigheid van suiker. Of  soms heb je de gewoon de knapperigheid van suiker nodig in koekjes. In die gevallen gebruik ik lekker kokosbloesemsuiker. Voor een keertje is dat heus niet erg. En erg lekker moet ik zeggen!

En waar koop je dat? Nou, hier kan je het onder andere bestellen. Ik ben benieuwd, bakken jullie wel eens met kokosbloesemsuiker?

 

Myprotein

Liefs, Milou

Wil je me blijven volgen? Dan kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

 

is kokosbloesemsuiker gezond

Eén gedachte over “Is Kokosbloesemsuiker Gezond?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *