Is alcoholvrij bier beter dan frisdrank

Het is zomer! Perfect weer voor terrasjes, barbecues en festivals. Maar drink jij de volgende keer een biertje, wijntje, colaatje of misschien wel een alcoholvrij biertje? Ik onderzocht waarom er steeds vaker alcoholvrij bier wordt gedronken. Is alcoholvrij bier beter dan frisdrank?

Jeetje, we kunnen wel zeggen dat het volop zomer is! Wat een weertje hè? Ik kan het bijna nog niet geloven dat het al zó lang gewoon heerlijk weer is. Daar kan ik echt oprecht heel blij van worden. 

Het is ook echt perfect weer voor een terrasje, gezellige barbecues of fijne festivals. Maar wat drink je dan meestal? Is dat een biertje, wijntje, colaatje of misschien wel een alcoholvrij biertje? 

Je ziet steeds vaker dat mensen een alcoholvrij biertje drinken… Maar bier zonder alcohol? Mijn eerste reactie was: is dat niet net zoiets als koffie zonder cafeïne? Toch ging ik op onderzoek uit. Als het zo populair is, dan moesten er wel wat voordelen aan zitten!

Is alcoholvrij bier beter dan frisdrank

De voordelen van alcoholvrij bier

Ten eerste zegt het woord alcoholvrij bier het natuurlijk al, er zit geen alcohol in. Maar waarom is dat goed, is alcohol dan zo ongezond? Ik zal er hier niet te diep op ingaan, want het is niet heel duidelijk. Onderzoek lijkt namelijk aan te tonen dat het drinken van 1 glas alcohol per dag de kans op bepaalde chronische ziekten verkleint, terwijl het wel de kans op borstkanker verhoogt. Meer dan 1 glas per dag drinken brengt wel gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Het advies van het voedingscentrum is dan ook om liever geen, maar in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Dus een biertje op zijn tijd is zeker niet verkeerd. En af en toe meerdere biertjes is – in het kader van balans – natuurlijk ook niet heel erg. Genieten en ontspannen is ook erg belangrijk! 

Toch kan ik heel goed begrijpen dat je soms gewoon geen alcohol wilt drinken. Om gezondheidsredenen, omdat je moet rijden, omdat je er geen zin in hebt, omdat je zwanger bent of noem maar op. Maar wat drink je dan als je geen alcohol wilt drinken? 

alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier in plaats van frisdrank

Als je geen alcohol wilt drinken, blijven er een paar keuzes over: koffie, thee, water, fris of een alcoholvrij biertje. Wat drink je dan? Op een warme zomerdag lijken mij koffie en thee wat minder aantrekkelijk. Dan heb je nog water en frisdrank. Water is natuurlijk niet heel speciaal, dus wordt er vaak voor frisdrank gekozen. 

Maar is frisdrank een hele gezonde keuze? De meeste frisdrank zit vol suikers, e-nummers en bevat relatief veel calorieën. Niet echt dus. In light frisdrank zit weer aspartaam, iets dat ik liever niet te veel binnen wil krijgen. Dus wat blijft er dan over… Alcoholvrij bier.

Alcoholvrij bier daarentegen bevat namelijk een stuk minder suiker, e-nummers en calorieën. Sterker nog, het bevat zelfs vitaminen en mineralen (o.a. magnesium en kalium) die je niet terugvindt in frisdranken. Dus is alcoholvrij bier beter dan frisdrank? Ja, ik zie alcoholvrij bier dan ook als een beter en gezonder alternatief voor frisdrank. 

Een kort voorbeeldje. Cola bevat 42 calorieën, 10,6 gram koolhydraten, 10,6 gram suikers, 0 gram eiwitten en 0 gram vetten per 100 ml. Een Brouwers 0.0% biertje bevat 23 calorieën, 5,5 gram koolhydraten, 3,0 gram suikers, 0,3 gram eiwitten en 0 gram vetten per 100 ml. Een stuk minder calorieën en suikers dus! 

Ik vroeg aan twee vriendinnen die vaker alcoholvrij bier bestellen wat hun reden daarvoor is. Beiden antwoordden ze dat ze dat lekkerder vinden dan frisdrank (omdat ze niet zo van zoet houden) én omdat het minder calorieën en suikers bevat dan frisdrank. Ze drinken het dus niet zozeer in plaats van bier, maar in plaats van frisdrank!

En dat snap ik helemaal. Als je de suikers, e-nummers, calorieën en voedingswaarden met elkaar vergelijkt, wint alcoholvrij bier het van frisdrank. 

Is alcoholvrij bier gezonder dan frisdrank

Is alcoholvrij bier beter dan frisdrank?

Dus is alcoholvrij bier beter dan frisdrank? Wil je de alcohol eens laten staan, denk dan niet meteen aan koffie, thee, water of fris… Maar denk ook eens aan een alcoholvrij biertje! Ik proefde deze 0.0% van Brouwers en vind het zeker een goed alternatief voor frisdrank. Ja, je moet wel van bier houden, maar dan zou ik het echt eens uitproberen. Brouwers is te koop bij de Albert Heijn en heeft een 0.0% en 2.5% variant als je graag wat wilt minderen met alcohol. 

Kies jij wel eens voor alcoholvrij (0.0%) of misschien alcoholarm (2.5%) bier? Laat het mij weten in de reacties hieronder of via mijn social media kanalen. 

Veel liefs, Milou 

 

Geen 18, geen alcohol. Geniet maar drink met mate. 

– – – Deze blog is geschreven in samenwerking met Brouwers – – – 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *