Het verhaal van Tessa

Vandaag deelt Tessa haar verhaal. Zij kwam op 15 jarige leeftijd op het randje van anorexia, doordat zij te ver doorsloeg in het streven naar een sixpack en strak lijf. Na een behandeling van een psycholoog, dokter en enkele diëtisten heeft ze nu een gezond gewicht en is erg gelukkig in de sportschool. Lees je mee met haar verhaal? 

Naam: Tessa 
Leeftijd: 
16
Werk/studie: 
Cios Sport & Beweging
Hobbies: 
Sporten, voetballen & krachttraining
Instagram:
@tessaderuygt

Wie ben ik?

“Hey! Ik ben Tessa de Ruygt, ik ben 16 jaar oud en mijn hobby’s zijn: sporten! Ik ben 3 keer per week op het voetbalveld te vinden en daarnaast nog 4 keer per week in de sportschool voor krachttraining. Ik doe de opleiding Cios sport & beweging (suprise!) hiervoor moet ik 300 uren stage lopen, deze uren loop ik bij mijn eigen sportschool: Balans! Op instagram ben ik te vinden met de naam @tessaderuygt, op mijn account plaats ik vaak dingen die met fitness te maken hebben maar ook persoonlijke dingen.

Mijn persoonlijke verhaal

Ruim een jaar geleden zat ik op het randje van anorexia, waarom op het randje? Omdat we er gelukkig op tijd bij waren! Ik was mezelf namelijk super erg aan het uithongeren.

Het begon allemaal al een beetje rond groep 8, dan ga je als meisjes steeds meer over je lichaam praten en dat je een ‘sixpack’ wilt. Elke avond deed ik op mijn kamer buikspier oefeningen van 10 minuten lang, dit heb ik ruim een jaar doorgezet. In klas 3 ging ik voor het eerst naar de sportschool, ik had een abonnement voor kinderen dus mocht maar 1 keer per week sporten. Ik dacht nu wel dat ik eindelijk sixpack zou krijgen door naast voetbal nog een keer extra te sporten, natuurlijk lette ik toen nog niet op mijn voeding. Voordat ik naar klas 4 ging waren we op vakantie in Kroatië. Op vakantie had(heb) ik een super leuke vrienden groep maar ook hier ging het vaak over een strak lichaam, afvallen, een sixpack hebben etc. Na deze vakantie had ik besloten om volgend jaar op vakantie (dezelfde camping) super strak te zijn en een sixpack te hebben!

Na de vakantie ben ik me er dus erg in gaan verdiepen en kwam erachter dat je voor een sixpack een laag vetpercentage moet hebben en dus eigenlijks moet gaan afvallen dus dat is wat ik ging doen. Ik ging bijna elke dag naar de sportschool en trainde super zwaar, daarnaast deed ik soms ook nog cardio om nog meer te verbranden en daarnaast voetbalde ik ook nog! Wat ik met mijn voeding deed? Ik gooide de calorieën drastisch omlaag. Ik at ruim een jaar lang niet ongezond en daarnaast gebruikte ik nooit olie omdat ik dacht dat je van vetten dik werd!

gastblogger tessa carmen
Voor – tijdens – nu

Hierdoor vlogen de kilo’s er natuurlijk vanaf, maar ik was mezelf dan ook echt aan het kapot maken! De cijfers op de weegschaal betekende alles voor me. Allerlei mensen om me heen kwamen al vaak naar me toe en vertelde me dat ik veel was afgevallen! Dit gaf mij juist nog meer power om meer af te vallen.

Op de vakantie van 2 jaar geleden sloeg ik nog meer door. Ik at nauwelijks omdat ik dacht dat al het zware werk van afgelopen jaar voor niks zou zijn geweest dan! Ik kocht zelfs een weegschaal voorop vakantie om te kijken of ik niet zou aankomen.

Mijn ouders hakte de knoop toen door en lieten me na de vakantie naar de dokter gaan! Hierdoor realiseerde ik me al steeds meer dat dit echt niet gezond was. Ik ben naar 2 verschillende diëtisten geweest, een psycholoog en meerdere keren naar de dokter. Niets werkte totdat ik naar een nieuwe diëtist ging (ik was bij de eerste weggegaan omdat ik totaal geen klik met haar had en haar ook niet goed vond). Deze heeft mij allemaal dingen uitgelegd over voeding en over hoe het werkt met fitness. Ze gaf mij een voedingschema en vertelde me dat ik dit niet moet volgen, maar dat het een voorbeeld is van hoe ik ongeveer kan eten. Ook hoefde ik niet gelijk heel veel calorieën van haar te gaan eten maar het lekker langzaam opbouwen en het vooral mezelf laten doen! Dit heeft voor mij heel erg geholpen.

Het is nu langer dan een jaar geleden. Ik heb nu een gezond gewicht, eet flink wat en blijf op gewicht! Ik ben nog steeds veel en zwaar aan het trainen, maar eet nu dan ook erg veel. Ook eet ik nu 1 tot 2 keer per week lekker ongezond, maar heb hier totaal geen problemen meer mee!

gastblogger tessa carmen

Waarom vertel ik mijn verhaal?

De reden dat ik mijn verhaal deel via Milou haar website is omdat ik hoop dat er tenminste 1 iemand is die ik er kan weerhouden om dezelfde fout te maken als ik deed! Want als ik er nu op terug kijk was het helemaal niet leuk en ook echt niet gezond!! Soms kleurde mijn huid gewoon geel en ik verloor al mijn vormen. Ik moest allemaal nieuwe kleding kopen omdat alles te groot was geworden. Mijn hoofd werd hartstikke smal en als ik een blauwe plek had bleef die ook erg lang zitten. En het aller ergste was dat ik het altijd super koud had, als ik 4 truien aantrok bleef ik het koud hebben!

En natuurlijk vind ik het lastig om mijn verhaal te delen, ben er totaal niet blij mee/trots op. Alleen zoals ik al zei ik hoop er iemand mee te helpen!”

Tessa
Nu
Tessa
Nu

Je kan Tessa volgen via haar Instagram account: @tessaderuygt.

Lieve Tessa, bedankt voor het delen van je verhaal. Ik hoop ook dat wij door het delen van jouw verhaal ten minste één jong meisje kunnen weerhouden om dezelfde fout te maken. Ik vind het schrikbarend dat er op zulke jonge leeftijd al over sixpacks wordt gesproken en hiernaar wordt gestreefd. Ook ik heb mij hier – weliswaar op 25 jarige leeftijd – mee bezig gehouden en gemerkt dat het je leven te veel kan gaan beïnvloeden. Met mijn blog wil ik dan ook graag de boodschap overdagen dat gezond eten belangrijk is, maar dat het niet je leven op een ongezonde manier moet gaan beheersen. Balans en genieten is zo belangrijke lieve mensen.

Heb jij ook zoiets dergelijks meegemaakt? Of ben je juist veel afgevallen en zit je nu op een gezond gewicht? Heb jij de balans weer gevonden? Stuur mij dan een mailtje naar info@healthinut.com en wie weet kan jij ook jouw inspirerende verhaal delen!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *