Het verhaal van Cherith

Vandaag deelt Cherith haar verhaal. En wat een verhaal. Zij verloor 30 kilo door een crashdieet: een dieet van shakes en slechts 500 kcal per dag. Niet lang daarna zat er weer 50 (!) kilo bij. In overleg met de huisarts nam ze uiteindelijk de beslissing om een gastric bypass te nemen. Dit hielp haar om weer 50 kilo af te vallen. Maar naar eigen zeggen is pas daarná haar knop aan gegaan en heeft ze haar leefstijl aangepast. Dat was dan ook de tijd dat ze het meeste geleerd heeft! Zij vertelt haar verhaal…

Naam: Cherith van Belle
Leeftijd: 27
Werk/studie: Verpleegkundige – specialisatie tot SEH-verpleegkundige
Hobby’s: Sporten (waaronder kickboksen), koken, netflixen, reizen, fotograferen en salsadansen
Instagram: @getfitcherith
Website: www.getfitcherith.nl

Wie Ben Ik?

Mijn naam is Cherith van Belle, 27 jaar oud en woonachtig in Hoorn. Even terugrekenend hoelang ik al bezig ben met de reis naar een gezonde levensstijl schrok ik toch wel even, namelijk al zo’n 7 jaar. 9 jaar terug ging ik studeren en op kamers wonen wat het voor mij erg lastig maakte een gezonde levensstijl te behouden. Ik sportte niet meer, groeide door en loog daarbij over mijn gewicht. Mensen leken het niet door te hebben of durfde mij hier niet mee te confronteren.

In 2010 stopte ik met mijn studie, ging weer thuis wonen en was niet gelukkig met mijn lichaam. Ik wilde me weer goed voelen en lekker in mijn vel zitten. Ik kwam in een nieuwe fase van mijn leven en moest nadenken wat ik met mijn leven wilde gaan doen qua werk en opleiding. Het begin voor een nieuw leven begon voor mij met gewicht verliezen.

Het verhaal van Cherith

Nieuwe Fase

Wat is er nou een snellere en gemakkelijkere manier om af te vallen dan een crashdieet. Afvallen door 3 keer per dag een shake te drinken, 500 kcal op een dag, toen der tijd prima vol te houden, maar nu weet ik wel beter.

In korte tijd viel ik 30 kilo af, alles was koek en ei. Helaas was er binnen korte tijd geen 30 kilo meer af, maar zat er 50 kilo aan! Gek eten deed ik niet. Ja, af en toe en snoepje, maar goed dat moet kunnen op zijn tijd.

In korte tijd viel ik 30 kilo af, alles was koek en ei. Helaas was er binnen korte tijd geen 30 kilo meer af, maar zat er 50 kilo aan!

Ik was ongelukkig, paste mijn kleding niet meer, moest naar grote maten winkels en het ergste; de schaamte. Ik heb heel wat verdrietige momenten voor de spiegel meegemaakt. Momenten die ik nooit weer wil beleven.

Het verhaal van Cherith

Huisarts

Ik voelde dat mensen naar me keken, mensen herkenden me niet meer en ik wist dat ik ongezond bezig was. Ik heb de stap gezet om naar de huisarts te gaan, ik had hulp nodig. In samenspraak met mijn huisarts heb ik besloten om naar een diëtiste te gaan. Ik at veel te weinig, soms alleen mijn avondeten en kon dan best ‘s avonds een heel pak koek wegwerken.

Mijn stofwisseling en hormoonhuishouding hadden een aardige klap gehad waardoor mijn lichaam niet meer deed wat het moest doen, deze wilde niet meer meewerken. Het was een kwestie van opnieuw leren eten. Hier heb ik ruim een jaar over gedaan, afvallen wilde nog steeds niet lukken mede door de problemen met mijn stofwisseling maar mijn wens om af te vallen was er nog steeds.

Gastric Bypass

Ik was weer begonnen met sporten, deed fanatiek aan zumba en was regelmatig in de fitnessruimte te vinden. In overleg met mijn huisarts ben ik gaan kijken of een Gastric Bypass niet iets voor mij zou zijn. Er wordt gezegd: “een operatie, kies maar voor de makkelijke weg”. Maar mensen vergeten dat dit slechts een hulpmiddel is en je het toch echt zelf moet doen.

Ik heb een zwaar traject doorlopen en ben op 24-9-2013 geopereerd. Ik ben 50 kilo afgevallen in 1,5 jaar tijd en moet heel eerlijk bekennen dat pas na die tijd bij mij de knop om is gegaan en ik mijn levensstijl totaal heb aangepast.

Het verhaal van Cherith

Personal Training

In januari 2015 won ik 3 maanden gratis personal training. Ik wilde de overige kilo’s kwijtraken, fit worden en weer lekker in mijn vel zitten. Ik was langzaam al veel bewuster met mijn voeding bezig en heb veel verdieping gezocht in artikelen op internet, maar ook in boeken waar ik enorm veel profijt van heb gehad.

Dit was ook het moment dat ik in zag dat de gastric bypass echt een hulpmiddel is en zonder je levensstijl aan te passen je gemakkelijk weer kilo’s aan kunt komen. Ik heb ontzettend veel geleerd in deze periode waardoor ik nu ook zelf mensen begeleid bij het afvallen en het aangaan van een gezonde levensstijl.

Ik doe wat ik kan en in weken dat ik me wel goed voel ben ik soms 3-4 keer in de sportschool te vinden afgewisseld door weken waarin ik niet meer doe dan af en toe buiten een rondje wandelen. So be it!

Het verhaal van Cherith

Tegenslag

Helaas werd mijn weg naar een gezonde levensstijl tegengehouden door een enorme tegenslag. In Maart 2016 kampte ik met een hevige vermoeidheid en als klap op de vuurpijl een lymfeklierontsteking. Uiteindelijk kwam eruit dat ik de ziekte van pfeiffer had waardoor alles een stapje moeilijker ging.

Naast de ziekte van pfeiffer kamp ik met een chronisch vitamine b12 tekort waar ik elke maand een injectie tegen krijg. Helaas komt ook hierbij een vermoeidheid kijken waardoor ik af en toe totaal geen energie heb om iets te ondernemen.

Het verhaal van Cherith

Hoe gaat het nu?

Op dit moment kamp ik af en toe nog steeds met hevige vermoeidheidsklachten en omdat luisteren naar mijn lichaam niet mijn sterkste punt is loop ik mijzelf nog weleens voorbij.

Omdat ik door de vermoeidheid vaak geen energie over heb om naast mijn werk ook nog de sportschool in te gaan zorg ik dat ik in ieder geval mijn voeding strak op orde heb. Ik volg geen schema’s meer en weet wat mijn lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 6 keer per dag nuttig ik een kleine maaltijd en hier doe ik het prima op. In het weekend geniet ik af en toe van wat lekkers, maar dit doe ik met mate.

In het weekend geniet ik af en toe van wat lekkers, maar dit doe ik met mate.

Ik heb mijn doel helaas nog niet bereikt want ik wil graag iets strakker in mijn velletje zitten. Dit doel heb ik nu al ruim 2 jaar voor ogen maar door de tegenslagen is dit lastig te bereiken. Tuurlijk heb ik af en toe een dipje en ben ik boos en verdrietig dat mijn lichaam niet doet wat het zou moeten doen maar ik blijf positief en weet zeker dat ik dit doel uiteindelijk ga bereiken.

Het verhaal van Cherith

Ik doe wat ik kan en in weken dat ik me wel goed voel ben ik soms 3-4 keer in de sportschool te vinden afgewisseld door weken waarin ik niet meer doe dan af en toe buiten een rondje wandelen. So be it!

Zoals ik eerder zei ben ik ervan overtuigd dat ik mijn doelen ga bereiken en datzelfde geldt voor jou! Wat zijn jouw doelen en motivaties? Zet ze op papier zodat je in lastige tijden even terug kunt kijken waarom je ook al weer aan dit avontuur was begonnen. Als ik het kan, kan jij het ook!


Je kan Cherith volgen via haar Instagram account of blog.

Lieve Cherith, bedankt voor het delen van jouw verhaal. Dit laat maar weer eens zien dat crashdiëten op de lange termijn écht niet werken en enorm slecht zijn voor je lijf en metabolisme. Knap dat je de beslissing voor een gastric bypass hebt genomen, dit lijkt mij ook niet iets wat je zomaar doet. Fijn dat je zegt dat het slechts een hulpmiddel is, want de “echte” omschakeling zal je toch echt met je leefstijl moeten doen! Ik hoop dat jouw vermoeidheid snel over gaat, ik weet hoe vervelend dat is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *