We weten allemaal wel dat slaap belangrijk voor je is. Toch zie ik in de praktijk dat er te weinig aandacht aan slaap wordt gegeven en dat veel vrouwen echt te weinig slapen. Maar wist je dat je nachtrust een effect heeft op je eetpatroon? Daarom deze blog over de invloed van slaap op je eetpatroon & tips om beter te slapen.
Slaap heeft niet alleen een effect op je algehele gezondheid, geheugen, concentratie, bloeddruk en kans op ziektes. Maar het heeft óók een effect op je eetpatroon.
De invloed van slaap op je eetpatroon
Niet voldoende slapen beïnvloedt je eetpatroon op deze 3 manieren:
- Het verstoort je hormoonhuishouding. Als je te weinig slaap krijgt dan maar je meer gheline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een seintje naar je hersenen gaat dat je honger hebt. Je zal dus sneller honger hebben. (Dit is vast wel herkenbaar naar een korte nacht). Daarnaast wordt er minder van je hormoon leptine aangemaakt. En dit hormoon zorgt er juist voor dat je een seintje krijgt dat je vol zit. En daardoor zal je met te weinig slaap ook sneller dooreten en te veel eten.
- Je wilskracht of zelfcontrole is minder sterk. Hoewel een groot deel wordt bepaalt door je mindset, heb je op sommige momenten ook een stukje wilskracht of zelfcontrole nodig om nee te zeggen tegen die reep chocolade. Maar hoe moeër je bent, hoe minder je wilskracht of zelfcontrole is en hoe sneller je dus toch ja zegt tegen iets waar je anders waarschijnlijk nee tegen had gezegd.
- Je bent sneller gestresst. Op het moment dat je te weinig slaapt dan raak je sneller gestresst. En voor de emo- of stress-eters onder ons zal dat betekenen dat je deze stress sneller geneigd bent om weg te eten door middel van een snaai- of eetbui.
Kortom, te weinig slaap heeft echt een negatieve invloed op je eetpatroon! Maar hoeveel sl
Hoeveel slaap heb je nodig?
Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar hoeveel slaap een volwassen per nacht nodig heeft. Ongeveer 65% van de volwassenen heeft 7-8 uur slaap per nacht nodig. Maar dit zegt uiteindelijk niet zo heel veel, want voldoende slaap verschilt van persoon tot persoon. Zo heeft 8% genoeg aan 5 à 6 uur en 2% aan 10 of meer uur slaap.
Zelf heb ik minimaal 9 uur slaap nodig, maar voel mij het lekkerste bij 10 uur slapen. Dus behoor ik tot de verre minderheid helaas haha.
De vraag is: Hoeveel slaap heb jij nodig? Wanneer voel jij je uitgerust? Weet je dat van jezelf? Je kan altijd een slaapdagboekje bijhouden om eens goed na te gaan bij hoeveel slaap jij je goed voelt. En daar vervolgens je bedtijd en wekker op aan te passen 🙂
Niet alleen de uren tellen
Naast het aantal uren dat je slaapt is er eigenlijk iets dat nog belangrijker is. De kwaliteit van je slaap. Door verschillende factoren (veel stress, te warme of koude slaapkamer, veel eten voordat je gaat slapen, ziektes, etc.) kan de kwaliteit van je slaap minder zijn.
En tja, dan kan je denken dat je 9 uur geslapen hebt, maar als de kwaliteit niet goed is, dan haal je nog niet de juiste nachtrust om weer te herstellen voor een nieuwe dag. Daarom geef ik je nu wat tips om beter te slapen… Want wie wil er nu niet uitgerust en lachend wakker worden? 😉
Tips om beter te slapen
Dat een goede nachtrust belangrijk is is denk ik wel duidelijk. Niet alleen voor je eetpatroon, maar natuurlijk ook voor je gezondheid en hoe je je voelt. Daarom geef ik je wat tips om beter te slapen. Deels heb ik wat tips gehaald uit dit ebook met veel tips en info omtrent slapen en deels vanuit mijn eigen ervaring en kennis.
- Maak je hormonen klaar om te slapen: Blauw licht van telefoons, laptops en televisies verstoren je slaaphormonen. Probeer dus (al weet ik dat het lastig is) minimaal een uur voordat je gaat slapen geen tv of telefoon meer te kijken. Doe je dat wel, zorg dan voor een blauwlichtfilter (daar zijn talloze apps en zelfs brillen voor te krijgen).
- Maak je lichaam klaar om te slapen: Cafeïne houdt je wakker en verstoort je slaap. Maar wist je dat cafeïne tot 8 uur doorwerkt? En het niet alleen in koffie en cola zit, maar ook in zwarte en groene thee? Probeer dit dus voor het slapen (en een aantal uren daarvoor) te vermijden voor betere nachtrust. Drink liever valeriaan- of kamillethee wat juist een ontspannend effect heeft. Ook eten vlak voordat je gaat slapen verstoort je nachtrust. Je lichaam is dan namelijk nog bezig om je eten te verteren en daardoor zal het lastiger zijn om in een goede slaap te komen. Vermijd dus (veel) eten vlak voordat je gaat slapen.
- Maak je geest klaar om te slapen: Een druk hoofd voorkomt dat je snel of fijn in slaap valt. en heeft ook effect op de kwaliteit van je slaap. Ga daarom zo ontspannen mogelijk naar bed. Doe een meditatie, slaapyoga of een braindump (even al je gedachten in een dagboekje schrijven) voordat je gaat slapen zodat je met een zo rustig mogelijk hoofd kan gaan slapen.
- Zorg voor de juiste slaapomgeving: De fijnste temperatuur voor de meeste mensen om in te slapen is ongeveer 16-18 graden. Zorg ook voor frisse lucht en goede ventilatie. En daarnaast een donkere kamer.
- Zorg voor een fijn bed: Na een lange dag wil je gewoon kunnen slapen in een bed dat bij je past en waar je lekker en comfortabel in ligt. Toch? Zorg daarom voor een fijn bed en vraag om advies bij het kopen van een nieuw bed, matras of kussen.
- Zorg voor stilte: Niets is zo vervelend (en zonde van je slaap!) om door omgevingsgeluiden wakker te worden. Dus zorg ervoor dat je slaapkamer zo stil mogelijk is en gebruik anders oordoppen.
- Stel een slaapritueel in: Als je elke avond dezelfde stappen neemt om te gaan slapen, dan vorm je eigenlijk een slaapritueel. Dit helpt je lichaam en geest op een onbewuste manier om zich al klaar te gaan maken om te slapen. Zo slaap je makkelijker in en zal de kwaliteit van je slaap ook beter zijn.
Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen vertellen over de invloed van slaap op je eetpatroon en je wat tips heb kunnen geven om beter te kunnen slapen. En daarmee dus een positiever effect op je eetpatroon, gezondheid én welbevinden.
Aan welke tip heb jij het meeste denk je? Laat het me weten in de reacties hieronder.
Liefs, Milou
Welke oordoppen heb je daar in? En werken ze goed?
Hoi,
Ik heb hier de Noise masking sleepbuds van Bose in, maar die zijn helaas niet meer te verkrijgen.
Liefs, Milou