Bang om aan te komen in december

Wat ik veel om mij heen en van mijn klanten hoor is dat ze bang zijn om aan te komen tijdens de december maand. Is dat voor jou ook zo? Lees dan deze blog, ik geef je 5 manieren om daar mee om te gaan.

1. Sta niet elke dag op de weegschaal

Misschien wel mijn aller belangrijkste tip: sta niet elke dag op de weegschaal! Misschien heb je het idee dat het je zo wat controle geeft, maar 9 van de 10 keer geeft het juist alleen maar meer stress over eventueel aangekomen gewicht of alleen al de angst daarvoor. En dat is iets dat je wilt voorkomen.

Je gewicht schommelt nou eenmaal. Door hormonen. Maar ook door wat je eet. De weegschaal geeft daarom niet altijd een juist beeld van hoeveel je daadwerkelijk wel of niet bent aangekomen in vet. Vaak is het namelijk veel vocht.

Maar een schommelend cijfertje op die weegschaal kan jouw mindset, motivatie én humeur flink negatief beïnvloeden. En niet alleen is dat zonde tijdens de decemberdagen… Ook kan het er voor zorgen dat je júist aankomt (denk maar aan die alles-of-niets mindset).

2. Maak bewuste keuzes

Probeer daarentegen juist te focussen op bewuste keuzes maken. Keuzes waar jij je goed bij voelt. En waar jouw lichaam zich goed bij voelt.

Dat zal echt niet elke dag veel snoepgoed zijn. Maar dat hoeft ook niet nul snoepgoed en alleen maar gezond te zijn. Jawel, balans is hierin het sleutelwoord. En ik weet het: dat is niet altijd even makkelijk. Maar vraag jezelf echt af: Waar ga ik mij goed bij voelen?

Is dat mijzelf volvreten tijdens die sinterklaas/kerst borrel? Of is dat bewust genieten van wat lekkers, maar stoppen wanneer je vol zit? En met een fijn gevoel naar huis? Waarschijnlijk dat laatste.

Heb je wat ongezonders gegeten, dan gaat je lichaam vanzelf de dagen daarna om voedzamer en lichter eten vragen. Luister je puur naar je gedachten dan kan je je nog wel eens laten leiden door “ach het is toch al verpest”. Zonde. Want jouw lichaam zelf kan je in balans houden. Mits je daar naar luistert!

3. Besef ook: Voor wat hoort wat

Het hoeft dus echt niet zo te zijn dat je in december aan gaat komen als je bewuste keuzes maakt en naar je lichaam luistert.

Maarrrrr kies jij ervoor om wél (een stuk) meer dan anders te eten. En doe je dat gedurende de hele maand… Besef dan ook: Voor wat hoort wat. Uiteindelijk heb je daar dan zelf voor gekozen, want jij hebt een stuk meer dan anders gegeten. Deal with it.

4. Bedenk je: Wat het ergste is dat kan gebeuren?

En wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je een (paar) kilo aankomt? En dan nog… Is dat het einde van de wereld? Kan je dan niet meer normaal doorleven? Waarschijnlijk is dat natuurlijk niet het geval.

Maar vaak maken we een angst voor iets veel groter dan het daadwerkelijk is. Het neemt ons een soort van over. We gaan er helemaal in mee. En voordat we het weten zijn we gestresst over iets wat eigenlijk niet eens zo heel erg is.

Een vraag die bij stress/paniek heel goed helpt (niet alleen wat betreft aankomen, maar ook op heel veel andere gebieden) is: Wat is nou het ergste dat kan gebeuren? En zou ik daar mee kunnen leven? Is het antwoord ja? Dan relax!

5. Accepteer een eventueel wintervachtje

En misschien is dit het laatste wat je wilt horen. Maar je kan er ook voor kiezen om een wintervachtje te accepteren. Om te accepteren dat je in de winter nou eenmaal een paar kilo zwaarder bent. Het eten is vaak zwaarder. Er zijn meer feestjes en borrels in december. En je beweegt misschien wat minder door de donkere koude dagen.

Dieren hebben ook een wintervacht. Dus waarom wij als mensen niet? Het jaar heeft seizoenen. De natuur leeft volgens de seizoenen. Dus waarom wij als mensen niet? En daarnaast zal het je lekker warm te houden deze winter hihi 😉

Maar goed, je hóeft dus echt niet aan de komen in december!

Even samengevat

Dus probeer niet geobsedeerd te zijn met de weegschaal. Eigenlijk nooit, maar al helemaal niet in december. Maak wél bewuste keuzes waar jij en jouw lichaam zich goed bij voelen. Luister naar je lichaam. Zo behoud je op een fijne relaxte manier die balans.

En verder, besef dat voor wat hoort wat. Als jij extra veel eet, dan je lichaam dat in balans houden door extra vet op te slaan. Zo is het nou eenmaal. Maar bedenk je ook: wat is nou het ergste dat kan gebeuren? En kan ik daar mee leven? Als laatste zou je ook gewoon een wintervachtje kunnen accepteren. Leven met de seizoenen, net als de natuur. En vertrouw dat het vanzelf weer goed komt als een nieuw seizoen aanbreekt.

Geniet van het leven. Geniet van december. En eet en leef met liefde voor jezelf en je lichaam.

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *