bakken in olijfolie Gkazas review

Bakken in olijfolie? Is dat nou slecht of niet? Wordt het dan ongezond? En hoe kan je olijfolie eigenlijk allemaal gebruiken? Dit en meer leerde ik in de kookworkshop van Gkazas Olijfolie en vertel ik je in de blog van vandaag…  

Één van de dingen waar ik het meeste naar uitkijk als ik naar Zuidelijke landen op vakantie ga? Olijfolie! Met brood en zout. Oh man, wat kan je mij daar gelukkig mee maken!

Of denk aan een heerlijke salade, pizza of geroosterde groenten allemaal met extra… Olijfolie!

Ja, je kan wel stellen dat ik fan ben van olijfolie. Maar de meeste mensen gebruiken dit heerlijke goedje eigenlijk alleen als dressing over de sla (als ze geen vreselijk kant en klare dressing uit een flesje gebruiken). Maar er zijn nog zó veel meer mogelijkheden met olijfolie!

Daar kwam ik dus achter tijdens de kookworkshop van het nieuwe Grieks-Nederlandse olijfolie merk Gkazas. Die workshop was overigens al een tijdje geleden, maar beter laat dan nooit toch? Maar nu eerst..

bakken in olijfolie Gkazas review
Het prachtige uitzicht tijdens de workshop vanaf de A’DAM toren!

Bakken in olijfolie?

Steeds vaker wordt er gezegd dat je niet moet bakken in olijfolie. Er zouden namelijk giftige stoffen vrijkomen die niet goed voor je zijn. Anderen zeggen weer dat olijfolie super gezond voor je is! Dus wat is het nou? Is bakken in olijfolie nou gezond of niet? En is bakken in olijfolie schadelijk voor je?

Even voor de goede orde… Olijfolie is sowieso gezond! Het zit vol met onverzadigde vetzuren (die zijn juist goed voor je!), vitamine E en andere antioxidanten. Maar bakken in olijfolie?

Ik zocht het voor je uit.

Na wat onderzoek kwam ik er namelijk achter dat je olijfolie (en dan voornamelijk de extra vierge variant) niet té veel, té vaak of té lang moet verhitten. Want hoe langer, vaker en op hogere temperatuur je olijfolie bakt, hoe groter de kans dat er PAK’s (kankerverwekkende stoffen) ontstaan. De maximale temperatuur ligt ongeveer op 170-180 graden, alles hieronder is geen probleem!

Dus tenzij jij jouw pan laat aanbakken en mega hoog zet moet het geen probleem zijn om in olijfolie te bakken. Frituren zou ik echter niet doen.

Een keerpunt van bakken in olijfolie is dat het gezonde van de omega-3 vetzuren verloren gaat als je het verhit. Dat is dan wel weer jammer en om dus het meeste uit de olijfolie te halen kan je het het beste koud gebruiken.

bakken in olijfolie Gkazas review

Waarom zou je het dan wel verhitten? Omdat het enorm lekker kan zijn om hierin te bakken en het dus niet schadelijk voor je is als je de temperatuur onder de 180 graden houdt!

Meestal wordt geadviseerd om “normale” olijfolie te gebruiken om te verhitten en extra vierge om koud te gebruiken.

De “normale” olijfolie is namelijk bewerkt tijdens de productie waardoor er toch al veel goede eigenschappen verloren gaan. Omdat deze ook verloren zouden gaan tijdens het verhitten én omdat dit nog een iets hogere maximum temperatuur heeft zou je deze dus het beste in de “warme keuken” kunnen gebruiken. Echter, kan je ook gewoon extra vierge – de beste kwaliteit – olijfolie gebruiken om warm te maken, als je deze maar niet té warm maakt!

Gebruik je de olijfolie koud? Of om op het laatste moment over een warm gerecht heen te gooien? Dan zou ik sowieso – geen twijfel over mogelijk – extra vierge olijfolie gebruiken, de beste kwaliteit die er is. Zo blijven alle goede eigenschappen van de olijfolie bewaard en kan je er extra van genieten! Echt, bespaar niet op goede kwaliteit extra vierge olijfolie!!

Oh en nog iets… Normaal gesproken worden er redelijk veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het groeien van de olijven voor olijfolie. Als het kan, ga dan het liefst voor biologisch!

Bereiding met olijfolie

Wauw, de drie chefs die de kookcursus van Gkazas gaven lieten me toch even zien wat je dus allemaal met olijfolie kan doen! Ze toverden de lekkerste gerechten – allemaal met meerdere bereidingen met olijfolie – op tafel. Dat was een groot olijfolie or – ehh – hoogtepunt.

Om jullie ook een idee te geven deel ik hierbij de recepten van de 4 prachtige gerechten die chefs Freek van Noortwijk, David Baxter en Naresh Ramdjas die middag op tafel toverden. Het zijn niet de makkelijkste recepten, maar dan zet je wel iets fantastisch op tafel!

Gkazas Olijfolie Kookworkshop

Als eerst begonnen wij met een tartaar van koningsbaars met olijfolie, crème van zoete aardappel en limoenpastille. Smullen! Het recept vind je hier.

bakken in olijfolie Gkazas review

Vervolgens kregen wij een tweede voorgerecht – of meer een tussengerecht dus – van koningsboleet met olijfolie op schorsenerencrème en kwarteleitjes. Hier kan je het recept bekijken.

bakken in olijfolie Gkazas review

Als hoofdgerecht werd er Hollands hert in olijfolie met pastinaakpuree geserveerd. Ik houd toch echt zo van pastinaak! Echt mijn lievelingsgroente op het moment, haha. Benieuwd naar het recept? Dat staat hier.

bakken in olijfolie Gkazas review

En als klap op de vuurpijl. Als kers op de taart. Of als olijfolie op je dessert smulden wij van chocolaldemousse met olijfolie, gemarineerde vijgen en hazelnootfudge. Al is dit recept voor gevorderden… Ik zou het recept sowieso checken, want wil je eens je gasten verrassen met een TOP gerecht, dan moet je dit maken!

bakken in olijfolie Gkazas review

En als laatste, wat vond ik eigenlijk van de olijfolie?

Gkazas Olijfolie Review

Ja een review over deze Gkazas olijfolie moet ik natuurlijk ook wel geven in dit artikel toch? Ik zal er dan ook niet lang omheen draaien, deze olijfolie van Gkazas was erg lekker! Best veelzijdig eigenlijk, niet te sterk qua smaak, maar zeker niet te zwak.

Volgens eigen zeggen heeft het een drassige smaak met pittige afdronk. Precies goed voor een lekkere olijfolie die je op veel verschillende manieren kan gebruiken!

Ook leuk om te vermelden is dat de eigenaren van Gkazas een Grieks – Nederlandse familie zijn. Ze produceren de olijfolie op geheel biologische wijze (top!) vanaf Kreta en verkopen het – zonder tussenpersonen – direct aan de consument in Nederland. Leuk!

bakken in olijfolie Gkazas review

Hier kan je hem overigens kopen. Helaas is mijn fles al weer bijna op.

Ik hoop dat je wat hebt opgestoken van dit artikel, dus lekker blijven bakken in olijfolie als je dat lekker vindt!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

Hier nog wat leuke foto’s van de kookcursus!

bakken in olijfolie Gkazas review

bakken in olijfolie Gkazas review

bakken in olijfolie Gkazas review bakken in olijfolie Gkazas reviewbakken in olijfolie Gkazas review

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *