De weekenden zijn vaak de meest “moeilijke momenten” als het om gezond eten, afvallen of balans gaat. Daarom in deze blog 5 handige tips om in balans het weekend door te komen. 

1. Haal genoeg gezonde dingen in huis

Hoewel je in het weekend misschien een feestje, etentje of filmavondje hebt gepland, hoeft het weekend natuurlijk geen vrijbrief te zijn om alleen maar ongezonde dingen naar binnen te proppen. 

Vaak eten we misschien wel iets meer “ongezonde” dingen dan doordeweeks, maar zorg voor de balans door de rest van de dag gewoon lekker gezond te eten. Dus zorg ervoor dat je genoeg gezonde dingen in huis hebt om van te kiezen. 

2. Zorg dat je niet te veel honger krijgt

De hele dag honger lijden omdat je ‘s avonds gaat uiteten of een feestje hebt? Grote kans dat je zo’n honger krijgt dat je in je eentje al het stokbrood al naar binnen werkt. Niet heel handig toch?

Dus zorg ervoor dat je niet te veel honger krijgt, gewoon door je lichaam te eren en te eten wanneer je honger hebt. Wel zou je bijvoorbeeld wat lichters of extra veel groenten kunnen eten, zodat je toch lekker gevuld bent, maar ‘s avonds nog genoeg ruimte hebt om te genieten.

3. Luister niet naar alles-of-niets stemmetjes

Misschien herken je het wel, dat stemmetje dat zegt “Ja maar nú mag het, morgen niet meer, dus neem het er maar lekker van”. Maar wat gebeurt er als je dat elk weekend denkt? Of elk feestje? Of elke keer uit eten? 

Deze manier van denken gaat je echt niet helpen met afvallen of in balans komen. Wat dan wel? Ga altijd uit van wat goed voelt voor jou en je lichaam. Dus voelt het goed voor jou om je op een zaterdagavond helemaal vol te proppen, met een schuldgevoel naderhand? Of voelt het beter om wel te genieten, maar niet helemaal door te slaan? 

4. Luister naar je lichaam, vol = vol

Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken, maar vol = vol. En ik weet hoe lastig het kan zijn hoor om te stoppen als je vol zit. Zeker als je die alles-of-niets stemmetjes in je hoofd hebt.

Hoewel een groot deel met je mindset heeft te maken, heeft een deel ook te maken met het feit dat je blijkbaar dus eet met je hoofd en niet met je lichaam. Wat ik daarmee bedoel is dat je meer eet omdat je hoofd zegt dat het nu mag, in plaats van dat je luistert naar je lichaam dat je eigenlijk al vol zit.

Dus heel kort gezegd: vol = vol en probeer dat ook te respecteren. 

5. Geniet, maar met liefde en respect

Tuurlijk, het weekend is er ook om lekker even te ontspannen en af te koppelen van een (drukke) werkweek. Lekker genieten hoort daar ook bij. Maar genieten is niet hetzelfde als schranzen of overeten.

Dus geniet, maar doe dat met liefde en respect voor jezelf. 

Wil je meer lezen en leren omtrent een gezonde relatie met eten? Kijk dan op deze pagina voor mijn gratis ebook, challenges en trainingen.

Liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *