Balans recept pannenkoeken feestdagen

In deze blog deel ik 5 heerlijke balans recepten en ideeën voor tijdens deze feestmaand. Met alle feestdagen, borrels en etentjes kan ons lichaam wel wat balans gebruiken haha. 

Want het is inmiddels toch echt december en Sinterklaas is alweer achter de rug. Echt voor mijn gevoel is het jaar voorbij gevlogen! Heb jij dat ook? 

Maar goed, in deze laatste maand van het jaar kan je best wel wat extra uitdagingen hebben wat betreft balans. Er zijn vaak veel meer gelegenheden waar (veel) eten bij komt kijken dan een gewone maand. En vaak eten we dan ook een stuk meer ongezonde dingen, veel suikers én minder voedzame dingen. 

Op zich voor een keertje niet heel erg, maar probeer wel een beetje voor die balans te zorgen door de andere dagen misschien nét even wat gezonder of voedzamer te eten dan anders of voor een net iets andere optie te kiezen. Hierbij mijn tips! 

5x balans recepten en ideeën voor december


1. Gezonde pannenkoeken als ontbijt

Misschien wil je deze maand soms wat extra uitpakken met het ontbijt. Tijdens kerst of gewoon in het weekend. Je kan de tafel vol zetten met broodjes, croissantjes en kerststol… Maar je kan natuurlijk ook heerlijke gezonde voedzame pannenkoeken maken en deze extra feestelijk opmaken. 

En als je de pannenkoeken op een gezonde manier klaar maakt, heb je meteen al een voedzame maaltijd binnen 🙂 Mijn favoriete recept is om 2 eieren, 1 rijpe banaan, ongeveer 6 eetlepels havermout en 1 theelepel kaneel te mixen in een blender. Voor extra vitamientjes kan je een winterpeen raspen en dit er daarna doorheen scheppen. Even bakken in roomboter en klaar! Versier je gezonde pannenkoeken bijvoorbeeld met rood fruit, een beetje pure chocolade en kokosrasp. Super lekker, super feestelijk én voedzaam.

Op de pannenkoeken pagina van Jumbo vind je trouwens ook heel veel lekkere pannenkoeken inspiratie, waaronder gewone pannenkoeken én gezondere varianten.

Balans recepten feestdagen pannenkoeken

2. Ontbijten met een omelet van eieren, tomaat en spinazie 

Flink gedronken en word je met een kater wakker? Ontbijt dan met een omelet van eieren, tomaat en spinazie (eventueel met zalm) en een banaantje erbij. Banaan is een bron van magnesium en kalium en tomaat en spinazie zorgen naast de nodige vitaminen voor natrium en kalium, mineralen die je met een kater heel goed kan gebruiken. Daarnaast zit er in eieren het stofje cysteïne, een aminozuur dat helpt om de schadelijke stoffen uit alcohol goed af te breken. Oftewel een super kater ontbijt! 

Misschien onnodig om te vermelden, maar heb je nou veel gedronken…? Drink dan voordat je gaat slapen een paar glazen water, zet een glas water naast je bed voor als je wakker wordt én drink in de ochtend meteen een paar glazen water weg. Het vervelende kater gevoel en eventuele hoofdpijn worden namelijk vooral veroorzaakt door een vochttekort door de alcohol 😉 

Alcohol anti kater ontbijt

3. Extra groente tijdens ontbijt en/of lunch voor de vitamientjes

Vaak sluipen de groente er tijdens (te) drukke dagen en de kerst nog wel eens bij in. Een makkelijke manier om ze toch binnen te krijgen is om extra groente aan je ontbijt en/of lunch toe te voegen. Geraspte wortel of courgette door je havermout in de ochtend. Extra rauwkost tijdens je lunch of eet wat rauwkost met hummus of guacamole als tussendoortje. 

We eten als Nederlanders veel te weinig groente. Het gemiddeld zit op 130 gram per dag. Terwijl we volgens het voedingscentrum minimaal 250 gram per dag nodig hebben en volgers voedingsexperts zelfs 400-800 gram per dag. Oftewel: meer groente eten kan nooit kwaad en al helemaal niet tijdens december 😉 

4. Courgetti als pasta of bloemkool/broccoli als rijst bij het diner

Als we het over extra groente hebben kan je ook eens proberen om courgetti (pasta slierten van courgette) te maken. Op deze pagina vind je mijn heerlijke courgetti recepten. Of gooi wat rauwe bloemkool of broccoli in de blender en maak er rijstkorrels van. Zo eet je makkelijk extra groente én eet je eens wat minder koolhydraten (iets dat we met snoepgoed, diners en alcohol vaak al meer dan genoeg binnenkrijgen). 

5. Combineer eiwitten en vetten met suikers

En als je dan lekker wat wilt snoepen (wat natuurlijk ook helemaal oké is) en je krijgt flink wat koolhdyraten/suikers binnen… Combineer het dan met wat eitwitten en gezonde vetten. Waarom? Omdat eiwitten en vetten je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Oftewel, je zal een minder grote bloedsuikerpiek krijgen en daardoor ook een mindere suikerdip. En een suikerdipje wil je het liefste voorkomen want dat zorgt zowel voor een moe gevoel als weer extra zin in suikers. Dus gooi je die heerlijke kerstkransjes naar binnen? Eet dan ook wat eiwitjes en vetjes erbij 🙂 

Eiwitrijke kerststol en tips kersttafel dekken

Geniet! 

Nogmaals, geniet van deze maand, van al het lekkere eten en de gezelligheid. En wat betreft de balans kijk eens of je wat gezonde pannenkoeken kan maken, een gezonde omelet als je een kater hebt, kijk of je extra groente kan eten en combineer suikers met eiwitten en vetten voor een stabielere bloedsuikerspiegel. 

Liefs, Milou 

 

—- Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo —-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *