Zelf vind ik het natuurlijk enorm leuk om mijn eten mooi op te maken en dit dan vervolgens super mooi op de foto te zetten. Vind jij het nou ook zo leuk om jouw eten via foto’s te delen op bijvoorbeeld je social media? Volg dan deze 5 tips voor de styling van je food fotografie! 

1. Kies de juiste ondergrond

Het begint allemaal met een goede ondergrond, maar wat is nou een goede ondergrond? Het is altijd mooi als een ondergrond een beetje leeft. Denk dan aan: (oud) hout of marmer. Zelf vind ik hout dat echt al afgesleten is het allermooiste om sfeer in de foto te brengen.

Misschien heb je nog wel een mooi houten tafeltje staan. Maar anders kan je dat ook makkelijk zelf maken: koop een paar oude houten planken en zaag ze op maat (60x60cm is perfect om food foto’s op te maken). Ook kan je ze eventueel heel lichtjes wit/zwart/bruin verven en het er daarna weer een beetje afschuren voor de “gebruikte” look.

Let er ook op dat de ondergrond mooi bij je servies én food past. De kleuren zouden elkaar moeten aanvullen en het servies en/of eten moet wel een beetje contrast hebben met de ondergrond.

2. Gebruik mooi servies

De volgende stap is om je eten op mooi servies te presenteren. Een effen wit bordje zonder poespas vind ik vaak niet zo speciaal. Het mooiste servies voor food foto’s is “gemêleerd” servies dat een beetje leeft (dus niet helemaal effen), “oud” servies, of servies met nét dat beetje extra.

Kijk maar eens op de website van Cookinglife, daar hebben ze zulke mooie serviezen! Één van mijn favorieten zijn deze, deze en deze. En natuurlijk dit Cosy & Trendy servies – geïnspireerd op grootmoeders tijd – dat ik gebruik voor de foto’s in deze blog.

Nog wat extra tips: ronde borden zijn het mooist op foto’s, gebruik niet té drukke borden met te drukke patronen en zorg ervoor dat je eten mooi matcht met de kleur van het bord. Verder is het, zoals ik hier heb gedaan, ook leuk om een ovenschaal op de foto te zetten (schuin of in de lengte is het mooist).

Je hoeft hier natuurlijk niet meteen een heel 8 persoons servies van aan te schaffen! Als je het leuk vindt kan je gewoon wat losse bordjes kopen en afwisselen voor je foto’s!

Naast online en in kookwinkels kan je vaak ook super leuke bordjes en schaaltjes scoren in kringloopwinkels.

3. Breng lagen aan

Net zoals met kleding en interieur is het voor food foto’s vaak ook mooi om lagen aan te brengen. Dat doe je heel makkelijk door een plankje onder je bord te leggen, een groter bord onder je schaaltje, wat gekruimeld bakpapier (bij een zoet recept) of bijvoorbeeld een theedoek neer te leggen.

Breng op die manier wat contrast in je foto, maar zorg ervoor dat het contrast niet té groot wordt. Zwart op wit zou ik zelf niet mooi vinden. Maar met bijvoorbeeld deze lichtblauwe theedoek op een witte ondergrond met wit/blauw servies (zoals op deze foto) krijg je nét dat beetje extra contrast en een leuke extra laag.

4. Leg een “prop” neer

“Props” zijn extra accessoires die je erbij kan leggen. Denk dan aan bestek, een houten lepel of een extra schaaltje. Eigenlijk is een theedoek die ik hiervoor noemde om lagen aan te brengen ook al een prop.

Wat betreft props is het ook vaak mooi als deze er een beetje “oud” uitzien. Een perfecte nieuwe houten lepel brengt gewoon niet zo veel sfeer. Maar oud silver bestek wat eigenlijk opgepoetst moet worden des te meer!

Zorg er ook voor dat je niet te “shiny” bestek neerlegt, want dat weerkaatst in de foto en dat wil je liever niet!

5. “Knoei” of “dig in”

Als laatste kan je de foto afmaken door express wat te “knoeien”. Als ik ontbijtrecepten op de foto zet dan strooi ik er bijvoorbeeld wat havermout of chiazaadjes naast. Voor een diner recept is het altijd leuk om wat kruiden naast je bordje of schaal te gooien. Denk er dan wel aan dat je er dingen naast strooit die in je gerecht verwerkt zitten, anders klopt het natuurlijk niet helemaal.

Ook kan je nog een mooie “dig in” foto maken. Altijd leuk. Neem een hapje uit je gerecht of maak een foto terwijl je iets uit een ovenschaal opschept. Zo breng je degene die de foto ziet echt een beetje dichterbij jouw foto en laat de kijker beleven hoe het is om een lekker hapje te nemen!

Dus volg deze 5 stappen voor de styling van je food foto! Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren en tips om je food foto te stylen, maar ik weet zeker dat als je deze stappen volgt, je sowieso een hele toffe foto krijgt!

Een mooie food foto ligt natuurlijk niet alléén aan de styling van food fotografie. Welke camera je gebruikt en hoe je ermee om gaat is ook van belang. Laat het mij weten in de comments hieronder of op social media (Instagram of Facebook) of je dit soort blogs leuk vindt en wat je graag nog meer zou willen horen!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

– – – Deze blog is geschreven in samenwerking met Cookingife – – – 

4 gedachten over “Volg deze 5 tips voor de styling van je food fotografie”

 • Hoi Milou,
  Thx voor je blog. Erg leuk!
  Heb je een speciale app om de foto’s te bewerken? Ik weet dat een camera het verschil maakt, maar ben benieuwd of je ook je foto’s bewerkt in een app.
  Groeten Sabrina

  • Hoi Sabrina,
   Leuk om te horen!
   De foto’s voor mijn blog bewerk ik met Photoshop of Lightroom, maar dat zijn hele dure programma’s voor de computer. Op mijn telefoon gebruik ik de app Preview (waarbij je ook meteen kan kijken of hij mooi in de feed past), VSCO of de app van Instagram zelf. Wat ik dan vaak doe is de belichting aanpassen naar boven en wat meer verzadiging (kleur) in de foto brengen!
   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *