In deze gastblog laat ik Cherry aan het woord om jou te vertellen waarom een slowjuice nou zo gezond is. Ook deelt zij haar 3 van haar favoriete gezonde slowjuice recepten.
Een tijdje terug ontving ik namelijk een super pakketje van Princess: namelijk hun nieuwste slowjuicer! Ik ging aan de slag met een paar slowjuice recepten en was meteen enthousiast. Het is eventjes schoonmaken nadat je de slowjuices gemaakt hebt, maar dan heb je ook wat! Daarom kan je het beste een voorraadje slowjuices maken en deze dan voor de komende dagen in de koelkast houden óf invriezen! Zelf ben ik alleen geen expert met slowjuice recepten en daarom laat ik graag Cherry aan het woord!
Ik volg Cherry namelijk al een paar jaar, nadat wij elkaar ooit eens bij een event ontmoet hadden. Zij is natuurvoedingsadviseur, eigenaresse van de blog Kickstartyourhealth en heeft ooit haar extreme eczeem zuiver en alleen met voeding kunnen genezen. Op Instagram stories zie ik haar bijna iedere week een lading slowjuices maken en hoor ook vaak dat ze bepaalde combinaties gebruikt om zo de effecten optimaal te laten zijn. Vanwege haar kennis was ik zo benieuwd naar haar kijk op slowjuices en haar favoriete recepten! Ik zal dan ook niet verder lullen, hier komt haar gastblog!
Gastblog Cherry – KickstartYourHealth
Speciaal voor de HealthiNut fans deel ik vandaag mijn 3 favoriete slowjuice recepten om je gezondheid een boost te geven! Onbewerkte producten bevatten meer voedingstoffen en zo geldt dat ook bij rauwe voeding. Door het verhitten, bakken, braden en frituren van voeding worden voedingstoffen aangetast en soms zelfs volledig vernietigd. Zonde! Daarom is mijn advies om ten minste eenderde van de hoofdmaaltijd uit rauwkost te laten bestaan. Dit kan in de vorm van een salade, maar ook dus in de vorm van een slowjuice groentesapje!
Waarom zijn slowjuices gezond?
Waarom zijn slowjuices gezond? En waarom een groentesapje? Door de vezels van het sap te scheiden, wordt het vitamine rijkje sapje sneller en beter opgenomen door het lichaam. Echter is er geen enkel voedingsmiddel dat op zichzelf ons lichaam voldoende vitaminen levert. Daarom is het zo belangrijk voldoende variatie in ons voedingspatroon aan te brengen. En absoluut, we hebben ook vezels nodig. Vooral voor de gezondheid van onze darmen, maar voldoende vezels binnenkrijgen is echter nooit een probleem.
Voordat ik jullie ga vertellen welke slowjuice saprecepten mijn favorieten zijn en waarom deze dat zijn, wil ik jullie eerst kort iets uitleggen over het lichaam. Het lichaam is een uitgebalanceerd systeem met o.a. organen, cellen, vaten, maar ook systemen zoals het afweersysteem, een anti-oxidanten systeem en ga zo maar door. Overigens is het ontstaan van oxidatie (agressief bijproduct) binnenin het lichaam niet te voorkomen. Oxidatie vindt namelijk plaats door zuurstof en aangezien het hele lichaam zuurstof verbruikt is het niet te vermijden. Het kan zichzelf herstellen tot op zekere hoogte, maar heeft daar uiteraard jouw goede zorg bij nodig. Lever de juiste voedingsstoffen, want deze hele machine leeft daarop!
Een slechte gezondheid wordt voornamelijk veroorzaakt door stress, verkeerd voeding en vervuiling. Een goede gezondheid is zo afhankelijk van alle goed functionerende schakels binnenin het lichaam. Je kunt er wel een beetje bij helpen door voedselcombinaties te maken die elkaar ondersteunen, zodat alle stoffen ook daadwerkelijk alle cellen bereiken. Je bent namelijk niet wat je eet, maar wat je darmen kunnen opnemen!
De scheiding wordt gemaakt tussen de 2 soorten vitamines.
- In water oplosbare vitaminen: B, C en P (bioflavinoïden). Deze worden niet lang in ons lichaam opgeslagen (ongeveer 3 dagen) en dienen we dus op regelmatige basis zelf aan te vullen. Ze worden opgenomen in onze darmen en een te veel wordt via onze urine uitgescheiden.
- In vet oplosbare vitaminen: A, D, E, F en K. Deze vitaminen worden tegelijkertijd met de vetten uit onze voeding opgenomen door de ingewanden. Ze worden opgeslagen in bepaalde cellen van ons lichaam of in de lever. Hierbij moet je letten op een ‘overdosis’.
Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die enorm rijk zijn aan veel verschillende vitamines en voedingsmiddelen die daarentegen wat meer eenzijdig zijn. Het makkelijkste is uiteraard om voor de rijkste bron te kiezen. Mijn favorieten zijn spinazie, wortelen en gember!
Cherry’s 3 Favoriete Gezonde Slowjuice Recepten
Spinazie komkommer limoen sap:
4 flinke handjes spinazie
1/2 komkommer
1/2 limoen
Spinazie is rijk aan chlorofyl (bladgroen), dat in vele opzichten ontgiftend werkt. Ook is het de enige groentesoort (samen met postelein) wat omega 3 vetzuren bevat, dat ontstekingsremmend werkt. Het bevat een scala aan verschillende vitamines en mineralen, waaronder zelfs de energiestof Q10! Het bevat ook veel anti-oxidant stoffen wat het lichaam helpt bij het herstellen van schade. Limoen is een citrusvrucht, welke bekend staan om een hoge vitamine C gehalte. Komkommer daarentegen bevat veel water en heeft een gunstige zuurgraad voor het lichaam.
Wortel kurkuma sap:
300 gram wortelen
2 cm kurkuma wortel
1/2 citroen
Eetlepel olijfolie
Snuf peper
Wortels zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6, E en betacaroteen (voorloper van vitamine A). Vitamine A en E zijn een in vet oplosbare vitaminen en worden dus beter opgenomen in combinatie met vet, vandaar de toevoeging van olijfolie. Wortel bevatten een stofje wat ervoor zorgt dat ziektekiemen zich minder goed kunnen hechten in de darmen en gaat daarmee schimmels tegen. Kurkuma is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen die door het gehele lichaam gebruikt kunnen worden. Belangrijk om te weten is dat het slecht opneembaar is door het lichaam. Gelukkig is ontdekt dat in combinatie met zwarte peper de opname tot wel 20 maal kan verbeteren. Daarnaast is kurkuma in vet oplosbaar dus het is ook aan te raden om het samen met vet te eten.
Gembershot:
5 cm gember
Gember is letterlijk een gezondheidsshot! Het werkt weerstandsverhogend, ontstekingsremmend, ontgiftend, bloedzuiverend, maagverzachtend, antibacterieel, is goed voor de stoelgang en ga zo maar door. Het bevat zoveel goede stoffen voor het lichaam. Tip: maak een grote hoeveelheid in één keer, bewaar dit in een ijsblokhouder in de diepvries en neem elke dag een klontje gember!
Dit waren dan mijn 3 favoriete slowjuice saprecepten! Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, maar belangrijk hierbij is wel dat je de verhoudingen goed in de gaten houdt. Drink altijd meer sap van groente dan van fruit, want in vruchten zitten veel fruitsuikers en dat brengt je bloedsuikerspiegel weer uit balans.
Hartstikke bedankt voor jouw gastblog Cherry! Ik ga zelf zeker met jouw recepten aan de slag! Houd mijn blog in de gaten voor een review (en winactie!) van de Princess slowjuicer!
Liefs, Milou
Top, die met wortel lijkt me het lekkerste van allemaal! Ik ga deze receptjes even bewaren (voor als ik de slowjuicer eindelijk heb aangeschaft).