Normaal gesproken kunnen eetbuien al enorm lastig zijn, laat staan nu in deze tijd van het jaar. Daarom schreef ik deze blog met 3 tips tegen eetbuien.
Tip #1: Weet wat jouw triggers zijn
Heb je er wel eens over nagedacht wat jouw eetbui triggers eigenlijk zijn? Welke situaties, personen of momenten lokken bij jou vaak een eetbui uit? Denk bijvoorbeeld aan:
- moe of gestresst thuiskomen van je werk
- ruzie met je partner
- ‘s avonds verveeld op de bank tv kijken
- in het weekend
- als je thuiskomt na uiteten
- etc.
Als je namelijk weet wat je triggers zijn, kan je er bewuster mee omgaan, nog vóór je echt de behoefte tot een eetbui krijgt.
Als je bijvoorbeeld heel moe thuiskomt van je werk en je wéét dat dat vaak een eetbui triggert kan je er van tevoren wat aan doen om dat te voorkomen.
Hoe? Dat heeft weer met tip tegen eetbuien #2 te maken.
Tip #2: Waar heb je eigenlijk behoefte aan?
Negen van de tien keer is een eetbui eigenlijk het onderdompelen van een andere behoefte. Vaak heb je niet eens honger, dus dat kan de behoefte niet zijn.
Als je moe bent, heb je eigenlijk de behoefte om te rusten of relaxen. Toch gaan we vaak snaaien om het “op te lossen” of te “dempen”. Maar werkt dat? Nee, vaak werkt het juist averechts, want van veel ongezond eten krijg je vaak juist een energiedip.
Als je je verveelt, heb je eigenlijk de behoefte om iets leuks te gaan doen, niet om te eten. Toch grijpen we vaak naar eten, om maar iets te doen te hebben. En zo kan ik nog wel veel meer voorbeelden geven, maar je snapt vast wat ik bedoel.
Dus ga eens na welke behoefte je eigenlijk hebt op het moment dat je een eetbui krijgt. En als je daar achter bent, spreek dan met jezelf af dat de volgende keer dat die situatie voorkomt, dat je jezelf datgene geeft waar je behoefte aan hebt in plaats van te gaan eten.
Hele grote kans dat de behoefte om te eten dan vanzelf wegzakt!
Tip #3: Spreek met jezelf af om langzaam en bewust te eten
En als je dan toch die behoefte voelt om te gaan eten, snoepen of snaaien. Spreek dan met jezelf af om hoe dan ook langzaam en bewust te eten.
Oftewel: niet om voor de tv te gaan zitten en onbewust van alles in je mond te proppen. Nee, om datgene wat je dan wilt eten heel langzaam, hapje voor hapje en bewust te eten.
Wedden dat je op die manier 1. meer geniet en 2. veel minder eet dan anders?
Heb je wat aan deze tips tegen eetbuien, laat het me weten in de reacties hieronder. En succes!
Wil je meer lezen en leren omtrent een gezonde relatie met eten? Kijk dan op deze pagina voor mijn gratis ebook, challenges en trainingen.
Liefs, Milou
P.S. Wil jij begeleiding om van je eetbuien af te komen? Bekijk deze pagina of stuur mij een mailtje naar milou@healthinut.com en dan gaan we samen kijken hoe ik je daarbij kan helpen.