12 dingen om te doen als je je rot voelt

In deze blog geef ik je 15 dingen om te doen als je je rot voelt. Want we voelen ons allemaal wel eens even rot of ‘mweh’. En met deze 15 tips hoef je er niet onnodig in te blijven hangen.

Niet dat het leuk is, maar dagen dat je je rot voelt horen er nou eenmaal bij. Je kan je nou eenmaal niet altijd super, positief of vrolijk voelen.

Dus wat ik sowieso wil zeggen is: accepteer dat deze dagen erbij horen!

Ik heb het zelf ook maar al te vaak gehad hoor, dan ging ik me zo verzetten tegen het feit dat ik me rot voelde. En voelde ik me weer rot óver dat ik me rot voelde. Maar vaak heeft dat alleen maar een averechts effect.

Accepteren dat deze dagen erbij horen, maakt het vaak al nét een beetje lichter. En cliché maar waar, na regen komt zonneschijn 😉 En weet je, als je nooit rot dagen hebt, dan weet je ook niet hoe het is om een fijne dag te hebben. We hebben nou eenmaal het ene nodig om het andere ook te kunnen ervaren.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel dingen die je kan doen als je je rot voelt. Zodat je er niet onnodig in blijft hangen. Als je in ieder geval iets wilt doen om je wat beter te voelen 🙂

15 dingen om te doen als je je rot voelt

Dus bij deze, 15 dingen die je kan doen als je je rot voelt:

1. Jezelf verzorgen

Doe iets om jezelf lekker te verzorgen. Bijvoorbeeld je nagels lakken of een maskertje op doen. Ik heb zelf sinds kort een gel nagellak setje voor thuis en daar ben ik zó blij mee! Aangezien ik zo iemand ben die én te snel weer dingen doet als mijn (gewone) nagellak eigenlijk nog nat is én ze binnen een paar dagen alweer te erg beschadigd heb… Is gel nagellak echt een uitkomst 😃 Deze blijft zeker 7 dagen super mooi zitten én is meteen na het lakken droog! Ik heb deze starterkit van Sensationnail. En daarbij gebruik ik trouwens deze base coat (die hoef je namelijk niet te weken of af te vijlen, maar kan je er gewoon af pellen). Als ik dit eerder had geweten, had ik het al jaren gehad, haha. Dus daarom ook even deze tip aangezien ik er veel vragen naar kreeg op mijn Instagram stories 😉

dingen om te doen als je je rot voelt

dingen om te doen als je je rot voelt

2. Journalen

Oftewel, in een journal of dagboek schrijven. Gooi al je gedachten, gevoelens en dingen die in je hoofd zitten eruit. Doe een ‘braindump’ en schrijf wat je wilt schrijven. Als je niet weet wat je moet schrijven kunnen deze vragen je helpen: Wat is er gebeurd? Hoe voel je je? Hoe komt het dat je je zo voelt? Hoe kan je er ook naar kijken? Is er een leermoment en zo ja wat is dat? Etc. Hoe dan ook… “Uit je hoofd op papier”. Grote kans dat je je hierna al een stukje minder rot voelt, puur omdat je het geuit hebt. 

3. Beweeg

Letterlijk je lichaam in beweging brengen zorgt er vaak al voor dat je je minder rot voelt. Hoe dat maakt niet zoveel uit. Ga wandelen of gewoon een blokje om. Sporten. Yoga. Dansen. Noem maar op. Misschien kost het even wat moeite om die drempel over te gaan als je je mweh voelt, maar denk maar aan hoe je je daarna zal voelen. Dat is voor mij altijd de manier om toch die drempel over te gaan en in beweging te komen.

dingen om te doen als je je rot voelt

4. Hobby oppakken

Eigenlijk heb ik zelf niet zo heel veel “hobby’s”, mijn werk is een van de grootste haha. Samen met gezellige dingen doen met vrienden of familie. Maar dat kan ook niet altijd. Dus ben ik zelf laatst eens gaan kijken wat voor een hobby ik thuis kan oppakken of beginnen. Het lijkt me heel leuk om te kunnen tekenen, maar dat kan ik (nog) niet zo goed of weet niet waar ik moet beginnen. Dus heb ik het boek “Tekenen voor dummies” besteld, een setje potloden en een schetsboek. Dit is iets wat ik zelf ga oppakken (nog niet gedaan, maar ik voel aankomen dat ik er dit weekend mee ga beginnen 😉 > update: onderstaande foto’s zijn zojuist toegevoegd, ik ga lekker beginnen!). Dit is ook echt iets wat ik kan doen als ik me even rot voel en even wat leuke afleiding wil hebben. Maar misschien heb je zelf wel een leuke hobby of iets wat je graag zou willen oppakken.

dingen om te doen als je je rot voelt

dingen om te doen als je je rot voelt

5. Opruimen in huis

Iets wat mij vaak even wat fijne afleiding, rust in mijn hoofd en een voldaan gevoel geeft is… Opruimen in huis! Soms is het gewoon wat rommelig, maar als dat niet zo is, zijn er altijd nog wel kasten of laden die een opruimbeurt kunnen gebruiken! En als ik dan klaar ben voel ik mij vaak ook een stuk minder rot!

6. Bel een vriend(in) of spreek wat af

Sommige mensen laden vooral op door alleen te zijn (introverts) en anderen laden vooral op door samen te zijn met anderen (extraverts). Het kan overigens ook zo zijn dat je beide hebt hoor, dat heb ik zelf ook. Dus soms is mijzelf even helemaal afsluiten als ik me rot voel een goede keuze, andere keren is het toch even die vriend(in) bellen puur om even te kletsen of spontaan wat af te spreken. En al heb ik er soms even niet zoveel zin in als ik me rot voel, soms weet ik gewoon dat dat even is wat ik nodig heb 😊 Hoe zit dat bij jou?

7. Zeg een afspraak juist af

Wat ik net al zei, sommige mensen laden vooral op door alleen te zijn. Mocht je je even gewoon ‘mweh’ voelen en je hebt een afspraak staan waar je gewoon tegenop ziet… Zeg die dan af! Even los van de verwachtingen van anderen, ga na waar jij zélf op dat moment behoefte aan hebt. Besef dat een afspraak afzeggen als je daar écht even geen behoefte aan hebt alleen maar een manier is om goed voor jezelf te zorgen!

8. Experimenteer met make-up

Iets wat ik de laatste tijd leuk vind om te doen is experimenteren met make-up. Ik ben iemand die eigenlijk altijd een beetje dezelfde make-up op heeft overdag en soms iets meer in de avond met een feestje of etentje. Maar goed, die laatste punten zijn de laatste tijd erg spaars natuurlijk. Maar ik vind het wel leuk om (ook als ik niet de deur uit hoef) eens wat te experimenteren met make-up! Toen ik laatst zocht naar een tutorial voor smokey eyes kwam ik deze tutorial voor smokey eyes voor beginners van Xelly Cabau tegen. Erg leuk om zo te volgen en “na te doen”. Daarna heb ik ook dit smokey eye palletje (met nude/warme/roze/paarse tinten) gekocht van Rimmel, waar ik nog mee ga experimenteren 😊 Maar na het volgen van die tutorial voelde ik me best sexy met die smokey eyes, dus het leukste was bijna nog het maken van wat selfie’s naderhand 😉

dingen om te doen als je je rot voelt

9. Zet je favo nummer op en dans (like nobody is watching)

Soms kan het ook al fijn zijn om even je favoriete (vrolijke) nummer op te zetten. Lekker hard. En mee te zingen. Of mee te dansen! En sterker nog, dance like nobody is watching 😊 Zeker als je alleen thuis bent, of met je dierbaren, just dance! Dit zet ook je lichaam in beweging en geeft je meteen een hele andere energie.

10. Neem een powernapje

Als ik me rot voel gaat dat meestal ook samen met dat ik eigenlijk best moe ben. En hoewel het soms lastig is als ik eigenlijk dingen wil “doen” of nog een “to do lijst” heb… Zorgt een powernapje er vaak voor dat ik me een stuk beter voel! Ik zet mijn wekker dan meestal op 30 of 45 minuten om ervoor te zorgen dat ik niet heel lang slaap. Als ik langer dan 45 minuten slaap, dan kan het zijn dat ik net in mijn diepe slaap wakker word en ik me juist een stuk sléchter voel (herkenbaar?). Maar eventjes kort slapen zorgt vaak voor een fijne boost en een betere energie (letterlijk en figuurlijk 😊).

dingen om te doen als je je rot voelt

11. Boek een massage of ga spontaan naar de sauna

Ook dit punt is weer een heerlijke self-care optie. Boek een massage of ga spontaan naar de sauna. Zoek de ontspanning op, zowel voor je lichaam en geest. Ik kom altijd helemaal opgeladen en met een fijn gevoel terug van een massage of sauna bezoekje!

12. Neem een warm bad of douche

Als je geluk hebt dat je een bad thuis hebt, ga dan lekker in een warm bad, zet wat kaarsjes neer en misschien zelfs wat fijne of rustgevende muziek erbij. Zelf heb ik geen bad, maar als ik me rot voel ga ik ook wel eens heerlijk warm douchen. Dan visualiseer ik vaak ook dat alle rot gedachten of gevoelens met het water mee van mij afstromen. (Echt doe dit eens!). En ik eindig mijn warme douche dan vaak met een koude douche om mij af te spoelen. Daar krijg ik enorm veel energie van! Als je dit vaker doet, dan weet je waar ik het over heb 😉 En als je het nog nooit gedaan hebt, doe het eens!

13. Ga lekker (online) shoppen

Ja dit is natuurlijk de klassieke “retail therapy” haha, maar het kan zeker leuk zijn als je je even niet zo lekker voelt. Al is het maar de gedachte aan een leuk nieuw kledingstuk of iets leuks voor in huis. Het hoeft niet veel geld te kosten natuurlijk, maar een beetje (online) shoppen never hurt nobody toch? 😉

14. Duik met een boek op de bank (of in bed)

Heb je een boek dat je eigenlijk altijd al wilde lezen? Maar waar het eigenlijk nooit van komt? Duik dan lekker met dit boek op de bank, in je bed of vind een ander fijn plekje. Laat je lekker meeslepen in een heerlijk verhaal of lees een boek waar je wat van kan leren. Wat jij maar fijn vindt op dat moment!

15. Duik de keuken in om iets lekkers te maken

Ga op zoek naar een lekkere recept om te koken of bakken. Misschien heb je al iets wat je al langere tijd wilde proberen? Of kijk eens tussen mijn blogs of in mijn recepten ebook. Duik dan lekker de keuken in om iets lekkers te maken. En daarna kan je het natuurlijk ook heerlijk oppeuzelen 😊

Welke van deze punten spreekt je aan?

Misschien heb je zelf nog wel iets waarvan je weet dat het fijn is om te doen als je je even rot voelt?

Een tip die ik ook vaak mee geef aan mijn cliënten is om zelf eens een lijstje te maken met dingen die je kan doen als je je rot voelt. Op die momenten heb je vaak de ruimte niet echt om daarover na te denken, maar als je een kant en klaar lijstje hebt waar je iets van kan kiezen, maakt dat het al een stuk makkelijker!

Ik hoop dat je wat aan deze blog gehad hebt en je wat ideeën hebt voor dingen die je kan doen als je je rot voelt!

Veel liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *