Het is in deze Corona tijd een tijd waarin je best wel wat onrust of een mix van emoties kan ervaren. Niet zo gek ook. Maar hoe kan je toch voor die rust zorgen? In deze blog geef ik je eerst 2 mindset tips om hiermee om te gaan. En daarna nog 10 praktische tips voor meer rust in je hoofd en je lichaam.
Grote kans dat je “leven” best wel veranderd is. Je hebt ineens de kids 24/7 thuis. Moet voor juf spelen. Je werkt compleet vanuit huis. Je moet ineens méér werken of ervaart meer stress op je werk. Je baan is misschien onzeker. Of je mist de sociale interacties en uitjes. Wat het ook is, grote kans dat je ergens wel een grote verandering ervaart.
Snap ik!
Ook ik had er in het begin best last van. Onrust, emoties en een gevoel van “neeee dit wil ik helemaal niet” hadden de overhand. Maar hoewel die gevoelens logisch zijn, heb je altijd een keuze hoe je er zelf mee omgaat. Dus heb ik gekozen om – zoveel als ik kan – de situatie zoals die is te accepteren. Ik bedoel: we kunnen er toch niets aan veranderen!
Dus allereerst is “acceptatie” van wat er op dit moment is een hele belangrijke.
Als tweede heb je ook de keuze om aan de ene kant te focussen op dat wat allemaal niet meer kan. (Dit gaat je alleen niet gelukkig maken!)
Óf je hebt de keuze om te focussen op datgene wat wel nog allemaal kan. (En dat is nog best veel natuurlijk!) Ook hier weer: Waar je op focust groeit.
Dus focus op wat je wel nog allemaal kan doen in deze tijd om in een positieve vibe te blijven.
10 tips voor meer rust in je hoofd en lichaam
Ik heb ontzettend veel berichtjes gehad van vrouwen die nu ook veel onrust ervaren. En naast acceptatie en focussen op wat nog wel kan geef ik je hieronder wat praktische tips hoe je om kan gaan met onrust in deze tijd:
1. Laat je emoties toe
Voel je een emotie opkomen? Laat het er ook zijn. Tranen mogen er zijn. Boosheid, frustratie, onrust etc. mogen er zijn. Laat het je alleen niet overnemen. Blijf er niet in hangen. Laat emoties toe, neem daar een momentje voor om ze ook echt te voelen. En ze daarna ook weer los te laten door je mind te focussen op fijne, positieve dingen of dingen waar je dankbaar voor bent.
2. Gedachten van je afschrijven
Schrijf je gedachten en gevoelens van je af in een dagboekje (op papier is uit je hoofd en vaak kan je er van een afstandje wat realistischer naar kijken).
3. Doe een ademhalingsoefening of meditatie
Doe een (korte) ademhalingsoefening of meditatie. Bijvoorbeeld met een app (Medition Moments is mijn lievelings. Niet gesponsord trouwens ;)) Of zoek naar meditaties op YouTube bijvoorbeeld.
4. Breng je lichaam in beweging
Beweeg! Breng je lichaam in beweging en grote kans dat de onrust al van je afglijdt. Zoek de natuur op voor een wandeling, fietstocht, om te hardlopen of voor een workout. Of beweeg thuis met een thuis workout of yoga op YouTube.
5. Filter je prikkels
Kies er bewust voor welke prikkels je wilt toelaten. En hoeveel prikkels je wilt toelaten. Ik blijf nu weg van de tv, radio en het nieuws. En social media ook zoveel mogelijk. 1 keer per dag kies ik mijn momentje om het laatste nieuws te checken om op de hoogte te blijven.
6. Pak voldoende rust
Pak op tijd je rust. Slaap voldoende. Als je vermoeid bent ben je namelijk extra gevoelig voor prikkels en onrust. En als je jouw kinderen thuis hebt, zeker met jonge kinderen, kan ik me voorstellen dat rustmomentjes waar schaarster zijn. Maar ook dan kan je “mini rustmomentjes” pakken door je even 5 minuten in stilte af te zonderen op je slaapkamer (en dan bijvoorbeeld een korte ademhalingsoefening of meditatie te doen).
7. Zoek de connectie en verbinding op
Hoewel er wordt gesproken van “social distancing” is dat woord eigenlijk niet helemaal gepast. “Physical distancing” zou meer op zijn plaats zijn. Dus fysiek afstand houden, maar dat betekent niet dat je geen sociale contacten meer hoeft te hebbenn. Zoek de verbinding op met vrienden en familie via telefoon of videobellen. Doe spelletjes samen. En praat lekker over de normale dingen en de móóie dingen in het leven.
8. Ga opruimen
Ruim je huis op. Zowel het opruimen zelf kan al veel rust geven. Maar een opgeruimd huis geeft je zeker ook rust!
9. Houd een dankbaarheidsdagboekje bij
Houd een dankbaarheidsdagboek bij met alles waar je dankbaar voor bent. Schrijf er bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen 3 dingen in. Zo kan je met een fijn en positief gevoel gaan slapen (en zal je slaap kwaliteit ook een stuk beter zijn dan wanneer je met piekergedachten gaat slapen).
10. Doe eens gek of een dansje
Doe eens gek. Zet je favoriete vrolijke muziek aan en ga dansen door je kamer. Heb je kids? Laat ze lekker mee doen. Weg onrust, hallo positive vibes!
En misschien heb jij zelf nog een fijne tip die ik nog niet genoemd heb? Laat het me weten in de reacties 👇🏻💖
Liefs, Milou