Ja ja, het is eruit. Ik ga 10 dagen detoxen! Waarom ik dat ga doen, dat vertel ik je in deze blog. Het is trouwens sinds lange tijd weer een (persoonlijke) blog van mij. Ik ben namelijk heel hard aan het werk en stop veel tijd in het coachen en mijn Kom In Balans programma

Maar goed, even terug naar de detox… Ik heb al eerder verteld dat ik last had van mijn buik, eczeem en vermoeidheid. Hiervoor ben ik een paar maanden geleden langs Refleqt Clinic gegaan en heeft Dokter Franca mij op weg geholpen.

Refleqt Clinic

Aan de hand van de fysiologie scan heb ik een lijstje met supplementen voorgeschreven gekregen om bepaalde aspecten aan te pakken. Ook heb ik een bloedtest laten doen die intoleranties op 90 verschillende voedingsmiddelen test. Hier kwam niet heel veel bijzonders uit, behalve dat ik koemelk eigenlijk helemaal moet laten staan, iets dat ik eigenlijk al wist. En nog een aantal andere voedingsmiddelen (pinda’s, haver, ei, geitenkaas, groene bonen) zou ik niet meer dan 1 keer per 4 dagen moeten eten.

Dus dat ben ik gaan doen en eigenlijk is het een lange tijd goed gegaan met mijn buik. Ook mijn eczeem werd minder. Toch kwamen mijn buikklachten na verloop van tijd weer terug. Ook mijn vermoeidheid is helaas nooit helemaal opgelost.

Ik kan je vertellen, erg frustrerend! 

Dus nam ik weer contact op met Franca. Zij stelde voor om ook een ontlastingtest te doen, want misschien had ik wel last van candida of waren er andere oorzaken. Dus ook die test stuurde ik op. De uitslag kreeg ik een paar dagen geleden binnen en hieruit bleek dat ik van sommige bacteriën te weinig heb en dat mijn darmslijmvlies geïrriteerd is. Dat klinkt mij niet vreemd in de oren, ik loop namelijk bijna continue met een opgeblazen buik rond.

Dus ook hier weer heb ik supplementen voorgeschreven gekregen (voornamelijk hele specifieke probiotica) en samen met de oude supplementen ga ik daar mee aan de slag. Ook ga ik weer even langs mijn huisarts om bloed te laten prikken voor een aantal vitaminen en mineralen.

Voeding als medicijn

Ook ben ik de laatste tijd wat meer gaan duiken in voeding als medicijn. Ik stuitte laatst toevallig (of niet) o.a. op Drs. Richard de Leth en de Amerikaan Dr. Mark Hyman. Beide geloven in het feit dat zowel zuivel als gluten en (te veel) koolhydraten/suikers je darmen kunnen irriteren/beschadigen, waaruit allerlei klachten (buikklachten, moeheid, etc.) en ziekten kunnen komen.

Hoewel ik over het algemeen heel gezond eet, eet ik wel nog (soms) tarwe en geitenkaas. Stiekem weet ik ook wel dat dit eigenlijk niet heel goed voor je is, toch dacht ik altijd dat het wel kon. Ook was ik de laatste tijd weer wat meer aan het snoepen en dan kan het snel oplopen met de suikers natuurlijk.

Dus nu vraag ik mij af… Kan ik echt nog beter en gezonder gaan eten en zo van mijn buikklachten en vermoeidheid afkomen?

10 Day Detox

Toen ik de 10 day detox van Dr. Mark Hyman tegenkwam (een bestseller in Amerika) wist ik het. Dit ga ik gewoon doen!

Hoewel ik eigenlijk 100% tegen detoxen, verboden middelen en extreme veranderingen in je eetpatroon ben, ga ik deze detox doen als medisch experiment. Ik wil gewoon zien hoe mijn lichaam reageert als ik (bijna) geen suikers, gluten en zuivel meer binnen krijg. Hopende dat mijn buikklachten weggaan en ik meer energie krijg.

Wat je niet mag tijdens de detox is koffie, alcohol, zuivel, elk type graan, aardappels, zoet fruit, zoetstoffen, chemische stoffen, bonen en peulvruchten. Het is dus enorm koolhydraatarm, maar wel hoog in eiwitten en vetten.

Wat je wél nog mag eten is bijna alle groenten (behalve zetmeelrijke groenten), het niet zoete fruit (zoals blauwe bessen, frambozen, kiwi’s), biologische en onbewerkte kip, kalkoen, lam en rundvlees, vis (behalve sterk bevuilde vis zoals tonijn), eieren, tofu/tempeh, noten, pitten, zaden, avocado en kokosnoot.

Oftewel: dat gaat best nog wel een uitdaging worden!!

Ik twijfelde nog even of ik dit wel wilde delen. Het is toch best extreem en is ook niet iets wat ik zomaar zou aanraden. Toch ben ik enorm benieuwd hoe het gaat bevallen. Vandaag (vrijdag) is dag 1 en ik heb al een heerlijke smoothie vol gezonde vetten op. Samen met de supplementen die ik voorgeschreven heb gekregen van Dokter Franca ga ik aan de slag.

Dat ik tijdens deze detox nog heel lekker mag en kan eten is zeker. Ik hoef ook niet weinig te gaan eten. Het lastigste wordt denk ik het geen koffie meer drinken en natuurlijk het feit dat ik gewoon bijna geen koolhydraten meer binnen ga krijgen.

Hoewel het schrappen van koolhydraten juist enorme sugarcravings kan veroorzaken, zou deze detox de cravings er juist helemaal gaan uithalen. Welke van de twee uiteindelijk gebeurt kan ik alleen maar zeker weten door het zelf te gaan ervaren.

Hoe dan ook. Ik ben benieuwd! En ik laat je natuurlijk weten hoe het gaat!

Liefs, Milou

4 gedachten over “Ik ga 10 dagen detoxen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *