hoe houd je goede voornemens vol?

Het is januari, dé maand waarop alle goede voornemens van start kunnen gaan. Jammer dat ze zo vaak mislukken. Dus hoe houd je goede voornemens vol? Ik geef je 6 tips!  

Volgens een onderzoek gedaan door de ING had acht op de tien Nederlanders eind 2017 een of meerdere goede voornemens voor het nieuwe jaar.

De top drie?

  1. Meer sporten/meer bewegen (28%)
  2. Minder druk maken (26%)
  3. Afvallen (25%)

Op zich natuurlijk geen slechte voornemens, maar is januari wel de beste maand om die voornemens te gaan uitvoeren? Nee! Het is de slechtste maand zo blijkt uit gegevens van StickK (een website die mensen helpt om doelen te bereiken). Augustus zou daarentegen de beste maand zijn om verandering teweeg te brengen in je gewoontes, aangezien de meeste mensen dan toch van vakantie terugkomen en sowieso moeten wennen aan een nieuw ritme.

Maar goed, het is januari en jij hebt vast één of meerdere goede voornemens. Die wil je natuurlijk maar wat graag wél gaan volhouden.

Hoe houd je goede voornemens vol? (6 tips)

Ik geef je 6 tips om jouw goede voornemens dit jaar wél te gaan volhouden.

1. Grote doelen, maar kleine stapjes.

Heb jij voor jezelf best grote goede voornemens opgesteld? Zoals 20 kilo afvallen? Of 20 boeken lezen? Grote kans dat het wellicht bijna onmogelijk voor je lijkt. Waardoor het meteen al demotiverend is.

Kijk daarom naar je doel en hak het in kleine stukjes. Maak daar vervolgens haalbare stappen van en zet dit voor jezelf op papier. 20 kg afvallen klinkt erg veel, maar het is omgerekend “maar” 1,7 kg per maand en 0,38 kg per week. Dat is zeker haalbaar.

20 Boeken lezen? Ook dat is dus 0,38 boek per week. Misschien kom je erachter dat dat eigenlijk wat teveel gevraagd is. Stel je doel dan bij naar iets dat haalbaar is, zoals 1 boek per maand. En dus 12 boeken aan het einde van het jaar.

Door het in kleine stukken te hakken wordt jouw voornemen veel duidelijker en overzichtelijker.

Daarnaast is het niet alleen goed om het zo voor jezelf uit te schrijven om het overzichtelijker te maken. Grote veranderingen hebben namelijk ook de meeste kans om te slagen als jij je concentreert op de kleine stapjes. Elke week een klein stapje, zodat je amper merkt dat je verandert en je het daarom ook kan volhouden. Aan het einde van het jaar kan je verbaasd staan hoever je bent gekomen!

2. Verspreid je voornemens over het jaar.

Grote veranderingen hebben ook de grootste kans om te lukken als je er goed op kan focussen. En kan jij je energie steken in 3 verschillende voornemens tegelijkertijd? Grote kans van niet.

Bepaal daarom voor jezelf wat jij het belangrijkste vindt en focus je daar als eerste op. Zodra je dit goed onder de knie hebt, het in je ritme zit en het erop lijkt dat het je ook gaat lukken, kan je doorgaan naar het volgende voornemen.

Mijn tip is dan ook om per kwartaal naar je voornemens (doelen) te kijken. Zo heb je telkens 3 maanden om eraan te werken en kan je ze daarna evalueren. Wat gaat goed? Wat gaat niet goed? En wat moet er dus nog gebeuren…

3. Verlaag je verwachting, verhoog je intentie.

“Verlaag je verwachting en verhoog je intentie” is tegenwoordig één van mijn lijfspreuken geworden. Kort gezegd kan je snel teleurgesteld raken als je (te) hoge verwachtingen hebt. Heb je daarentegen geen verwachtingen, kan je ook niet teleurgesteld worden. Zo simpel is het. En als je niet teleurgesteld kan worden kan je makkelijker je motivatie behouden.

Om toch doelen te stellen – en deze te halen – zet ik mijn intenties wel hoog in. Oftewel, ik verwacht niet heel veel, maar ga voor het hoogst haalbare.

Lukt het dan niet? Ach, dan heb ik het in ieder geval met de beste intentie geprobeerd!

Zie je het verschil?

4. Vertel je goede voornemen aan niemand.

Dit lijkt misschien een aparte tip, maar het schijnt dus zo te zijn dat wanneer je jouw voornemen aan iemand vertelt… En deze beaamt jouw voornemen… Dat dit dan (onbewust) gezien kan worden als een bevestiging dat je al bezig bent om je doel te bereiken. Terwijl je natuurlijk nog geen stapje verder bent. Toch zou hierdoor je motivatie al afnemen om je doel daadwerkelijk te bereiken. Oftewel, houd het voor je.

5. Maak je doelen concreet en meetbaar.

De beste manier om je voornemens of doelen te stellen is om ze zo concreet en meetbaar mogelijk te maken. Dus bijvoorbeeld niet “ik wil graag afvallen”, maar “ik wil 20 kg afvallen voor 31 december 2018). Zo kan je veel bewuster en gerichter aan de slag én kan je het juiste seintje uitsturen om gebruik te maken van de Wet van de Aantrekkingskracht! Het universum wil ook namelijk graag dat je zo duidelijk mogelijk bent.

Of je er nou in gelooft of niet…

Hoe concreter je bent, hoe concreter je zelf ook naar stappen kan gaan kijken – en ze daadwerkelijk kan gaan zetten – om je uiteindelijke doel of voornemen te behalen.

6. Neem genoeg slapen óók als voornemen.

Hoe minder je slaapt en hoe moeër je bent, hoe minder je wilskracht is. Te weinig slaap verstoort namelijk de werking van je prefrontale cortex, het hersengebied dat o.a. verantwoordelijk is voor beslissingen nemen, doelen stellen en impulscontrole.

Ooit wel eens veel meer gesnoept dan anders, omdat je zo moe was? De werking zoals hierboven omschreven is één van de redenen. Dus zorg voor genoeg rust en slaap om jouw goede voornemens vol te gaan houden.

Hoe houd je goede voornemens vol? Pas enkele of alle van deze tips toe en je bent op de goede weg!

Heb jij goede voornemens? Laat ze mij weten in de reacties hieronder of natuurlijk op Facebook/Instagram. Laten we elkaar inspireren!

Liefs, Milou

Eén gedachte over “Hoe houd je goede voornemens vol? (6 tips)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *