Gezonde Gevulde Speculaas met Kikkererwten Spijs
 
Voorbereiding
Kook/baktijd
Totale tijd
 
Een gezonde gevulde speculaas met een twist. Namelijk met kikkererwten spijs in plaats van amandelspijs.
Auteur:
Ingrediënten
Voor de spijs:
  • 150 kikkererwten uit blik*
  • 50 gram amandelmeel (of blanke amandelen)*
  • 90 gram honing (of agavesiroop)
  • 50 gram dadels
  • rasp van 1 citroen * Heb je een notenallergie of geen amandelmeel in huis? Gebruik dan 200 gram kikkererwten en geen amandelmeel.
Voor de speculaas:
Voor de garnering:
  • 1 eigeel
  • wat blanke amandelen of amandelschaafsel
Instructies
  1. Was en boen de citroen goed schoon. Rasp het gele gedeelte eraf en zorg ervoor dat je het witte gedeelte niet mee raspt (dat is bitter). Ontpit de dadels. Stop alle ingrediënten voor het spijs in een keukenmachine en meng totdat het een gladde massa is geworden. Zet in de koelkast.
  2. Meng voor de speculaas alle droge ingrediënten (speltmeel, kokosbloesemsuiker, koek en speculaaskruiden, bakpoeder en snuf zout) in een kom. Voeg vervolgens de roomboter en het ei toe en kneed tot een deeg. Ik proef dan even of het op smaak is. Niet zoet genoeg? Voeg wat kokosbloesemsuiker toe? Niet spicy genoeg? Voeg dan wat extra koek en speculaaskruiden toe. Etc. Maak er twee gelijke deegballen van en rol in plastic of aluminiumfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van ongeveer 20x20cm in met roomboter (of leg bakpapier erin). Rol het speculaasdeeg uit tot twee plakken van een halve centimer dik, de ene iets groter dan de andere. Leg de grootste plak in de bakvorm of ovenschaal en maak een opstaand randje van een halve centimeter (zie foto's). Schep hier vervolgens het spijs in. Leg dan de tweede plak speculaas erop en druk aan. Zorg dat de randen aan elkaar aansluiten, gebruik eventueel een vork om dit aan te drukken. Pak een kwastje en smeer de speculaas in met een beetje eigeel. Versier met wat blanke amandelen of amandelschaafsel. Zet ongeveer 25 minuten in de oven. Laat de gezonde gevulde speculaas met kikkererwten spijs eerst helemaal afkoelen (ja is lastig), voordat je het aansnijdt. Maar dan: smullen maar!
Recipe by HealthiNut at https://healthinut.com/gezonde-gevulde-speculaas-met-kikkererwten-spijs/