Soms weet je gewoon niet wat er achter de ingrediënten schuilt die ze in bewerkte producten stoppen. Weet jij namelijk wat palmolie is? En waar dat vandaan komt? Mag ik dan even jouw aandacht voor het volgende?

Tot een paar maanden geleden had ik geen flauw idee hoe het zat met palmolie. Wel had ik het wel eens op de ingrediëntenlijst zien staan op koekjes en snoep. Ook wist ik dat het niet de meest gezonde vetten zijn, maar het verhaal erachter wist ik niet. Gelukkig kwam ik hier een tijdje geleden achter en sindsdien probeer ik palmolie te vermijden.

aandacht voor palmolie draw the line milieudefensie

Hier in Nederland is het namelijk zo vanzelfsprekend dat we (samen met onze honden) naar het bos kunnen gaan. Dat de lucht door de bomen gezuiverd wordt, dat er mensen in en rondom het bos wonen én dat het bos een thuis is voor talloze dieren, van vogels tot vossen en van konijnen tot hertjes. Maar dat is niet overal zo vanzelfsprekend…

Waar komt palmolie vandaan?

Elke seconde worden er wereldwijd 169 bomen verwoest, waardoor het tropisch regenwoud in rap tempo verdwijnt. Een van de grootste oorzaken is het aanleggen van palmolie plantages. Het verwoesten van het regenwoud zorgt ervoor dat de bomen onze lucht niet meer kunnen zuiveren van CO2 en minder zuurstof de lucht in helpen, er enorm veel mensen zonder onderdak komen te zitten én er talloze dieren onnodig sterven. Puur alleen voor de productie van palmolie.

aandacht voor palmolie draw the line milieudefensie

Waar zit palmolie in?

De vraag naar palmolie is de laatste tientallen jaren enorm snel gestegen en het zit inmiddels in de helft van de supermarkt producten verwerkt. Denk aan koekjes, snoepjes, pindakaas, maar ook in tandpasta en bodylotion. (En yes… Ook in Nutella en Oreo’s!) Echter zit het grootste deel dat naar Europa wordt geëxporteerd in onze brandstoftank. Hoe gek het ook klinkt, palmolie zit in biodiesel en juist die biodiesel zorgt voor 3 keer zoveel CO2 uitstoot als gewone diesel.

aandacht voor palmolie draw the line milieudefensie

Maar dat is helemaal niet nodig! Er zijn alternatieven! Raapzaadolie kan in biodiesel gebruikt worden en voor onze voeding is olijfolie, zonnebloemolie en raapzaadolie geschikt.

Daarom vind ik het echt betreurend dat er voor de productie van een goedkope olie zo veel bossen,  huizen én dieren worden vernietigd.

aandacht voor palmolie draw the line milieudefensie

Wat kunnen wij daaraan doen?

Vind je dit ook echt niet kunnen? Er zijn twee dingen die je sowieso kan doen:

  1. Vermijd producten met palmolie erin verwerkt. Er zijn genoeg alternatieven zowel voor ons (de consument) als voor de producent. Alleen nog maar producten kopen zonder palmolie is lastig (je herkent het overigens aan het woordje palm in het woord: palmitic acidpalmitatesodium palm kernelate, etc.) is lastig, maar zelf ben ik er al bewuster mee bezig en als er een goed alternatief is dan ga ik daar voor natuurlijk!
  2. Doe mee aan #drawtheline en teken deze petitie om de Europese politiek aan te sporen tot een nieuwe regelgeving voor het gebruik van palmolie (en andere voedingsmiddelen) in diesel. Ook hier kunnen we namelijk een enorm groot verschil maken!

Wil je meer lezen over palmolie, de ontbossing en de campagne of is het je nog niet helemaal duidelijk? Hier kan je de veelgestelde vragen vinden en dit is nogmaals de link naar de petitie en meer info. Je kan écht een steentje bijdragen als je de petitie tekent, want bij genoeg handtekeningen zal de Europese politiek aangespoord worden om over nieuwe wetten rondom palmolie te gaan denken.

Overigens kan je hier de eerste vlog zien, van Rolf de campagneleider van milieudefensie, die de komende weken verslag doet van wat hij in Indonesië meemaakt:

Ik heb de petitie al getekend en hoop dan ook dat hier snel meer bewustzijn voor komt en we samen de ontbossing voor de productie van palmolie tegen kunnen gaan! Want het is zo onnodig! Doe jij met mij mee?

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN?
DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

 

– – – Deze blog is geschreven in samenwerking met Milieudefensie – – – 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *