Waarom leven mensen in de blue zones zo lang en gezond

Heb jij wel eens gehoord van de “Blue Zones”? Mensen in de Blue Zones leven veel langer dan gemiddeld en bereiken die leeftijd vaak nog gezond ook. 100 jaar en ouder is hier geen uitzondering! Maar waarom leven de mensen in de Blue Zones zo lang en gezond? Ik wilde hun geheim wel weten! 

De Blue Zones liggen verspreid over de hele wereld. Het zijn er 5 in totaal:

  • Sardinië, een eiland in Italië
  • Okinawa, in Japan
  • Loma Linda, in Californië
  • Nicoya, een geïsoleerd gebied in Costa Rica Peninsula
  • Ikaria, een geïsoleerd Grieks eiland

Waarom leven mensen in de Blue Zones zo lang en gezond?

De mensen uit deze gebieden leven worden veel vaker dan gemiddeld ouder dan 100 jaar. Ook hebben zij veel minder last van (welvaarts)ziekten. Waarom leven de mensen in de Blue Zones zo lang en gezond? Dan Buettner onderzocht hoe deze mensen leven en wat hun geheim is.

Zelf vind ik dit echt enorm interessant en moet dit natuurlijk met jullie delen! Stuk voor stuk zijn het aspecten die ook jij in jouw leven kan integreren. Ik kan mij namelijk ook helemaal voorstellen dat deze punten bijdragen aan een gezonder en vitaler leven en dat je daarom veel ouder en gezonder kan worden. Dus… Hoe leven mensen in de Blues Zones?

Waarom leven mensen in de blue zones zo lang en gezond

Hoe leven mensen in de Blue Zones?

1. Ze bewegen veel en op natuurlijk wijze.

Met bewegen wordt hier niet veel sporten bedoeld, maar gewoon gedurende de dag veel bewegen. Zo lopen of fietsen zij naar hun school of werk. Ze tuinieren veel en verbouwen hun eigen groenten. Daarnaast stoppen ze niet met bewegen zodra ze ouder worden. Pak daarom vaker de trap, de fiets naar je werk, ga wandelen tijdens je lunchpauze of na je avondeten. Óf neem een hond, dan moet je wel veel wandelen, haha!

2. Ze stoppen met eten nog voordat ze helemaal vol zitten.

In Okinawa in Japan eten ze volgens het mantra “Hara hachi bu”, waarbij zij hun bord wegschuiven wanneer ze voor 80 procent vol zitten. Dit helpt met ouder worden, omdat je zo overgewicht voorkomt. Wij Westerlingen hebben problemen met wát wij eten, maar ook met hoevéél wij eten. Stoppen op het moment dat je voor 80 procent vol zit is dus een hele goede methode om je calorieën, buikvet en dus gezondheid onder controle te houden.

3. Ze vermijden stress. 

Stress kan ongemerkt enorm veel fysieke problemen in ons lijf aanrichten. Veel chronische ontstekingen zien hun oorzaak in een stressvol leven. Het is niet zo dat de mensen in de Blue Zones geen stress ervaren, wel leven ze volgens bepaalde rituelen waarbij ze eventuele stress even vergeten. Zo nemen ze kleine dutjes in Ikaria, hebben ze happy hour in Sardinia en nemen een moment om hun voorouders te herinneren in Okinawa. In ons leven kunnen wij dit bijvoorbeeld toepassen door te mediteren, veel dingen te doen waar je gelukkig van wordt of iedere dag een dankbaarheidsmomentje inplannen.

Hoe leven mensen in de blue zones

4. Hun leven heeft een doel. 

In Okinawa heet dit “Ikigai” en in Nicoya noemen ze dit “plan de vida”. Beide uitspraken betekenen ongeveer hetzelfde: “why I wake up in the morning”. Hun levensdoel is dus een reden om op te staan en hun dag op een juiste en energiegevende manier in te vullen. Ga eens na wat jouw doel in het leven is? Zit je nu op de juiste plek of ligt jouw bestemming wellicht ergens anders?

5. Ze hebben een rijk sociaal leven. 

In bijna alle blue zones hebben de mensen die daar leven een rijk sociaal leven. Dit stopt niet wanneer ze ouder worden. Een sociaal leven zorgt voor liefde, vriendschap en geluk. Dit zijn dan ook belangrijke aspecten om gezond en gelukkig oud te worden. Zorg er dan ook voor dat je vaak genoeg leuke dingen doet met je vrienden.

6. Ze behoren tot een geloofsgemeenschap. 

Welk geloof dat precies is varieert per Blue Zone, maar één ding is zeker: ze behoren bijna allemaal tot een geloofsgemeenschap. Ze gaan ongeveer 4 keer per maand naar een bijeenkomst en volgens onderzoek kan je daarmee tot 14 jaar bij jouw leven optellen. Al lijkt mij dat best veel, ik kan mij helemaal voorstellen dat een “geloof” of “spiritualiteit” zorgt voor een gezonder en gelukkiger leven.

7. Ze drinken wijn. 

Ja ja, wellicht had je deze niet zien aankomen. Ook ik niet hoor! Maar bijna iedereen in alle Blue Zones drinkt matig en regelmatig alchohol. Sterker nog, mensen die drinken leven langer dan mensen die geen alcohol drinken. De truc is om 1-2 glazen wijn per dag te drinken, samen met vrienden of tijdens het eten. En nee, je kan niet alle glazen bewaren tot één dag en 14 glazen wegdrinken. Helaas. (Zelf vraag ik mij af of 2 glazen alchohol per dag echt zo gezond is, maar blijkbaar kan je er wel gezond oud van worden ;))

8. Familie op de eerste plaats.

Alle mensen uit deze gebieden die zo oud zijn geworden zetten familie op de eerste plaats. Dit betekent dat ze ouder wordende ouders of grootouders in hun huis (of dichtbij) nemen. Ze wijden zich aan één levenspartner en investeren in hun kinderen met veel tijd en liefde. Ik denk dat het zorgen voor anderen voor geluk en dankbaarheid zorgt. Iets wat je nodig hebt om gezond oud te worden. Ga daarom eens wat vaker bij je ouders of grootouders langs. Ze zullen jou er dankbaar voor zijn!

Hoe leven mensen in de blue zones

9. Ze eten voornamelijk plantaardig. 

Mensen in de Blue Zones hebben allemaal hetzelfde soort dieet: voornamelijk plantaardig. Rijk aan bonen. Vlees wordt gemiddeld maar 5 keer per maand gegeten en dan een portie niet groter dan een stapel kaarten. Ik ben er de laatste tijd echt achter gekomen hoe slecht vlees eigenlijk is voor je gezondheid (grotere kans op kanker, beroerte en diabetes type 2) en dan vooral rood en bewerkt vlees. Laat daarom eens wat vaker het vlees staan en probeer dit gewoon zo weinig mogelijk te eten. Geef groenten eens de hoofdrol!

Overigens schreef ik al eens een blog over tips om minder vlees te eten. Daarnaast heeft de onderzoeker naar de Blue Zones Dan Buettner ook onderzocht hoe het voedingspatroon van deze mensen er dan voornamelijk uit ziet. Dat zijn weer 10 nieuwe punten en daarom schrijf ik daar volgende week een interessante aparte blog over! Dus stay tuned!

Best interessant om te zien hoe zij zo lang kunnen leven hè? Ga nou eens na of deze aspecten in jouw leven voorkomen. Zo niet, wat zou je eraan kunnen veranderen?

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

Eén gedachte over “Waarom Leven Mensen In De Blue Zones Zo Lang En Gezond?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *