Iedereen weet het, de sfeer hangt overal, de kerst komt eraan! Voor de een is het een feestje, voor de ander wellicht een periode van wat meer stress. Familie bezoeken, etentjes voorbereiden en veul eten zijn niet voor iedereen alleen maar een feestje. Het kan zijn dat je tijdens de kerst je gezonde levensstijl of doel om af te vallen eventjes helemaal los laat, of dat je juist ook in deze dagen blijft letten op je voeding. Wat het ook is, doe waar JIJ je goed bij voelt!

Daarom vind ik het eigenlijk ook lastig om tips te geven, aangezien de een gewoon echt wil genieten en de ander juist controle wil houden. Wel kan ik jullie vertellen hoe ik zelf deze kerstdagen en de dagen eromheen ga aanpakken. Wellicht heb je er wat aan….

 1. GENIETEN tijdens de kerstdagen.

  Yes, dit is mijn voornemen: volledig genieten tijdens de kerstdagen. Ik ga kerstavond lekker eten bij mijn vader, eerste kerstdag naar mijn schoonouders voor een 4 gangen-diner (waarvoor ik het dessert mag maken!) en tweede kerstdag gourmetten bij mijn moeder. Ook sla ik als mega ontbijt-lover een uitgebreid kerstontbijt deze dagen niet over. Ik ga vollop GENIETEN. Foodbaby, kom maar op!

 2. Extra opletten de dagen voor kerst.

  Omdat ik besloten heb om tijdens de kerst even alles los te laten, maar ik niet een paar kilo zwaarder het nieuwe jaar in wil gaan, wil ik de dagen voor kerst eventjes wat rustiger aan doen. Zoals jullie wellicht weten probeer ik al ietsje boven onderhoud te eten om in spiermassa aan te komen, maar als ik dan ook nog tijdens kerst er FLINK boven zit, kom ik waarschijnlijk meer aan dan ik zou willen. Daarom wil ik de dagen voor kerst iets onder onderhoud gaan zitten om zo mijn wekelijkse gemiddelde niet al te ver uit te laten slaan.

 3. Niet de hele dag door eten.

  Ik weet niet hoe dit bij jullie is, maar ik geniet het meeste van een maaltijd als ik honger heb. Al is het soms lastig met AL dat eten wat tijdens de kerst op de loer ligt, ik ga proberen om niet de hele dag door maar alles in mijn mondje te proppen. Dus na een flink kerstontbijt heb ik wel eventjes genoeg en probeer ik ervoor te zorgen dat ik tegen de avond, wanneer DE kerstmaaltijden komen, toch wel weer honger heb. Dan geniet ik des te meer plus ik hou de kcal toch ietwat (voor zover dat kan :P) onder controle.

 4. Trainen en wandelen.

  Ook tijdens de kerst duik ik gewoon lekker de gym in! Niets is zo lekker als de dag na een flink eetfestijn alles om te zetten in gains 😉 De meeste sportscholen zijn tweede kerstdag gewoon open. En ik heb extra geluk dat ik gebruik kan maken van een 24/7 sportschool die ook gewoon eerste kerstdag open is. Is dat bij jou niet zo? Een wandeling of rondje hardlopen kan natuurlijk altijd! Zelf vind ik het voor of na het kerstontbijt lekker om even een lekkere wandeling te maken. Dus schatje, bereid je maar vast voor, wij gaan wandelen deze kerst 😉

 5. Na de kerst weer gewoon normaal doen.

  Een paar daagjes flink genieten moet zeker kunnen, maar zorg er wel voor dat dit geen week of weken wordt! Met kerst laat ik alles los, maar de dagen daarna wil ik gewoon weer mijn normale eetpatroon oppakken. Al denk ik niet dat dit voor mij een probleem wordt, want na een paar van zulke dagen verlang ik vaak echt weer naar gezonde en lichte maaltijden 😉

Hoe om te gaan met.. Kerst

Dit is kort samengevat mijn “plan”. Wat ik je sowieso wel kan aanraden: besluit van te voren wat jouw “plan” is. Zo verminder je de kans op spijt na een eetaanval die je eigenlijk niet had willen doen. Dus wil je vollop genieten? Ik zeg: vooral doen! Doe waar jij je goed bij voelt he! Maar sta wel stil bij de eventuele consequenties die dit kan hebben en accepteer dat ook. Wil jij je toch een beetje inhouden? Probeer dan niet de hele dag door te eten en houd je porties onder controle. Je kan best van alles wat eten, maar schep geen twee keer op en stop je ’s middags ook niet vol met chocolade en banketstaven.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad. Wat ik in ieder geval alvast wil zeggen: een HELE FIJNE KERST gewenst!!!

Liefs, Milou